«Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος επενδύει στην έννοια της ενότητας και ποιος υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση», τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είχατε την ευκαιρία να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να κάνετε πράξη αυτό που υποκριτικά δηλώσατε ότι σας ενδιαφέρει, η κοινωνική ειρήνη, κ. Τσίπρα. Αντ’ αυτού μέτρησα 17 φορές τη λέξη “κατηγορώ”. Σας επιστρέφω το “κατηγορώ”, γιατί εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και συνέχισε: «Θα μιλήσω για ένα μεγάλο κίνδυνο να μετατρέψουν κάποιοι την πανδημία κατά της υγείας σε κίνδυνο κατά της κοινωνίας και να εκμεταλλευτούν την εύφλεκτη ύλη της κόπωσης για τα περιοριστικά μέτρα, που όλοι ομολογούμε πως είναι αναγκαία. Να ανάψουν μία φωτιά που θα κάψει την κοινωνική ενότητα».
«Στην πανδημία και την οικονομία τα πήγαμε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εσείς το βιολί σας, κ. Τσίπρα “αποτύχατε, αποτύχατε“» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσης.
«Έχουμε μπροστά μας κρίσιμες εβδομάδες προκειμένου να χτίσουμε ένα ασφαλές τείχος ανοσίας για να μπορέσουμε να ανοίξουμε με ασφάλεια την οικονομική δραστηριότητα», τόνισε και συμπλήρωσε: «Όλοι αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του επιχειρηματία που μένει μακριά από τη δουλειά του, την αγωνία του νέου που δεν μπορεί να βγει να δει τους φίλους του, την αγωνία του φοιτητή που μένει μακριά από το Πανεπιστήμιο, την αγωνία της γιαγιάς, που δεν μπορεί να αγκαλιάσει τα εγγόνια της».
«Η οργή δεν μπορεί να είναι τυφλή», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εσείς κ. Τσίπρα, δεν είστε εχθρός μου. Εχθρός μας είναι ο κορωνοϊός. Σε αυτές τις περιστάσεις, οι κοινωνίες χρειάζονται ενότητα, αλληλεγγύη».
«Πολιτικός αρχηγός είπε ανερυθρίαστα πως δέχεται το ρίσκο να υπάρξουν συγκεντρώσεις» ανέφερε, συνεχίζοντας την ομιλία του από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός. «Το κάνετε αυτό στην κορύφωση της πανδημίας» συμπλήρωσε και τόνισε πως «δεν χρειάζεται, κ. Τσίπρα, καμία επιστημονική έρευνα πως σε αυτή τη συγκυρία μαζικές συνάξεις αποτελούν υπερμεταδότη του κορωνοϊού. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε, κ. Τσίπρα; Να πείτε λοιπόν πως το αγαθό της διαμαρτυρίας είναι υπέρτερο του αγαθού της δημόσιας υγείας. Αναλαμβάνετε λοιπόν το ρίσκο να αυξηθούν εκθετικά τα κρούσματα και η πίεση στο ΕΣΥ, επιχειρείτε συνειδητά να μετατρέψετε σε αντικυβερνητικό επιχείρημα τη δικαιολογημένη κόπωση. Να δημιουργήσετε νέες πλατείες αγανακτισμένων και να ζωντανέψετε τα ίδια επιχειρήματα που σας έφεραν στην εξουσία;» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στο περιστατικό του ξυλοδαρμού του νεαρού από αστυνομικό στη Νέα Σμύρνη την περασμένη Κυριακή, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά του αστυνομικού, που «ήδη ερευνάται από την υπηρεσία, τον Συνήγορο του Πολίτη και τη Δικαιοσύνη, με τον ίδιο να έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα. Το καταδικάζω απερίφραστα, χωρίς να εξετάζω τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε. Μόνο όταν ο ένστολος σέβεται τον πολίτη, μπορεί να κερδίσει και τον δικό του σεβασμό. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση, ακόμα και όταν υβρίζεται και όταν προπηλακίζεται, οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες. Την ίδια στιγμή, η αστυνομία βρέθηκε στην πλατεία για να υπερασπιστεί τη δημόσια υγεία. Οι αστυνομικοί είναι παιδιά της διπλανής πόρτας. Γιατί η συστηματική στοχοποίηση της αστυνομίας; Πόσες φορές αστυνομικοί που μπήκαν στη μάχη κατά του κορωνοϊού, ξεπέρασαν τον εαυτό τους; Να μην αδικήσουμε συλλήβδην την αστυνομία επειδή υπάρχουν κάποια περιστατικά αστυνομικής βίας».
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε σειρά αστυνομικής βίας επί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι «επειδή η χώρα έχει συνέχεια, ζητώ συγγνώμη απ’ όλους όσοι πληγώθηκαν από κρούσματα αστυνομικής βίας κατά το παρελθόν, και επί δικών μας ημερών και επί δικών σας ημερών, κ. Τσίπρα, και πιο πριν».
Παράλληλα, κατέθεσε τέσσερις προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος:
- Κάμερες παντού, σε όλους τους αστυνομικούς. Όλες οι αστυνομικές δυνάμεις να φέρουν ατομική κάμερα καταγραφής εικόνας και ήχου.
- Να συνεργαστούμε με τις αστυνομίες άλλων χωρών, για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τα ψυχογραφικά τεστ για να διαγνώσουμε εκ των προτέρων αν κάποιος υποψήφιος αστυνομικός έχει ροπή στη βία.
- Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα φέρει σύντομα στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για συνολική αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών.
- Ο Συνήγορος του Πολίτη θα αποκτήσει ειδικό βοηθό συνήγορο με αρμοδιότητα να συνδράμει στην αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ότι συμφωνεί στο σύνθημα η πλατεία Συντάγματος να ονομαστεί πλατεία Κουφοντίνα, ενώ κατήγγειλε ότι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο βρέθηκαν τρεις βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να στηρίξουν μια κατάληψη που έγινε με διακύβευμα τα δικαιώματα του Κουφοντίνα. Και έρχεστε να μας κατηγορήσετε ότι εμείς θέλουμε την ένταση και υποδαυλίζουμε τον διχασμό;».
Επεσήμανε δε ότι για τη συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη έγιναν «καλέσματα των δικών σας site και με πλήρη γνώση για τα ταραχοποιά στοιχεία, τον Ρουβίκωνα, τους αναρχικούς και τους χούλιγκαν. Προχωρήσατε σε ένα υγειονομικό και κοινωνικό σαμποτάζ. Το άγριο λιντσάρισμα του αστυνομικού σάς βρήκε απροετοίμαστους μπροστά στις ενοχές σας, σας είχε προλάβει και το κάλεσμα που είχε στείλει η βουλευτής σας, η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου. Ο κ. Κυρίτσης απειλεί κάθε εβδομάδα ότι θα έχουμε σκηνές Νέας Σμύρνης και ο κ. Βαρεμένος ισχυρίστηκε πως όλα τα εγκλήματα τα διεκπεραίωσαν άνθρωποι προερχόμενοι από το κέντρο».
Ο λαός, συνέχισε ο πρωθυπουργός, «σας έδωσε 32%, για να υπηρετήσετε μια κρίσιμη αποστολή, εσείς όμως αυτό το ποσοστό το προσβάλλετε επιστρέφοντας με ταχύτητα στο 3%. Δικαίωμά σας είναι, όχι όμως δικαίωμά σας να ξαναγυρίσετε την κοινωνία σε εποχές διχασμού. Αν καταφέρουμε να έχουμε ένα κέρδος από τη σημερινή συζήτηση, θα ήταν μια σαφής τοποθέτηση ότι το σύνθημα “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”, το αφήνετε πίσω».
Στις εκλογές του 2019, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «πήρα εντολή να εγγυηθώ ενότητα, ασφάλεια και ευημερία όλων των Ελλήνων, σε αυτή την αποστολή μένω πιστός. Η ομαλότητα είναι προϋπόθεση δημοκρατίας, δεν θα επιτρέψω να ξαναζήσουμε φαινόμενα κατάλυσης της δημόσιας τάξης όπως τα βιώσαμε το 2008 και το 2011. Το θέλει η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας».