Την Παρασκευή αναμένεται να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για μερική άρση των περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιβάλλον του Πρωθυπουργού θα ήθελε να έχει από σήμερα τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να ανακοινώσει τον οδηγό ανοίγματος, όμως αυτή τη φορά οι ειδικοί φαίνεται να πρόταξαν την επιστημονική τους ιδιότητα παρά την γνωμοδοτική θέση τους.
Χθες το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε ότι αναμένει τις σημερινές εισηγήσεις της Επιτροπής, τελικά η όλη διαδικασία μεταφέρεται στην τακτική σύσκεψη της Παρασκευής. Να σημειωθεί, ότι χθες ήταν μία από τις πλέον δύσκολες μέρες, καθώς καταγράφηκαν 1.533 κρούσματα σε σύνολο μόλις 12.459 τεστ. Την ίδια στιγμή, είχαμε ρεκόρ διασωληνομένων και θανάτων για το 2021 και παράλληλα μηδενικές διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική.
Ετσι λοιπόν, αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων σήμερα, Τετάρτη, τελικά αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Παρασκευή, προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες εισηγήσεις προς την κυβέρνηση και εκείνη να λάβει τις τελικές αποφάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά στην απογευματινή ενημέρωση.
Πώς και γιατί ελήφθη η απόφαση για τη χρονική μετάθεση της συνεδρίασης των ειδικών; Σύμφωνα με πληροφορίες, ο παράγοντας που καθόρισε την απόφαση για αναβολή ήταν το ότι οι λοιμωξιολόγοι ήθελαν να έχουν στα χέρια τους και τα επιδημιολογικά δεδομένα της σημερινής ημέρας, όπως και εκείνα της Πέμπτης. Θεωρούν ότι θα δώσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την εξέλιξη του κορονοϊού, ενώ επειδή έγιναν πολύ λιγότερα τεστ την Καθαρά Δευτέρα, δεν αποτυπώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η πορεία της πανδημίας. Σήμερα αναμένεται ξανά υψηλός αριθμός κρουσμάτων, ενώ οι ειδικοί θέλουν να έχουν και μια πρώτη «ροή» στοιχείων για τον αντίκτυπο που έχει αφήσει και το τριήμερο που προηγήθηκε, καθώς οι εικόνες συνωστισμού σε πολλές περιοχές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού.
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως, ότι υπάρχουν ειδικοί που επιμένουν ότι όσο οι κρίσιμοι δείκτες επιδεινώνονται, δεν μπορεί κανείς να μιλά για άνοιγμα. Όμως, από την άλλη πλευρά γίνεται αντιληπτό ότι τα lockdown δεν αποδίδουν πλέον όπως στην αρχή και με δεδομένο ότι και οι αντοχές της οικονομίας εξαντλούνται αλλά και η κόπωση των πολιτών είναι διάχυτη, στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων θα τεθεί το ζήτημα αλλαγής του μείγματος κάποιων μέτρων που ήδη εφαρμόζονται ανάλογα πάντα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Τα στοιχεία που μπαίνουν στο… μικροσκόπιο και προκαλούν προβληματισμό δεν είναι μόνο εκείνα που αφορούν στις νέες μολύνσεις από τον κορονοϊό, αλλά και ο αριθμός των διασωληνωμένων που έφτασε πλέον τους 605 και οι αυξανόμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής ανέρχεται στο 100%, ενώ έχουν δημιουργηθεί λίστες αναμονής με πολλούς συγγενείς ασθενών να κάνουν συνεχείς εκκλήσεις για να βοηθηθούν οι δικοί τους άνθρωποι, οι οποίοι μπορεί να μένουν διασωληνωμένοι εκτός εντατικής για πολλές ημέρες.
Ο «οδικός χάρτης» για τη χαλάρωση των μέτρων
Οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να αναλύσουν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα όπως και τον “οδικό χάρτη” ανοίγματος των δραστηριοτήτων, και οι ανακοινώσεις αναμένονται την προσεχή Παρασκευή. Εφόσον δοθεί και το “πράσινο φως” από τους ειδικούς, από την κυβέρνηση επιθυμούν το σχέδιο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων να τεθεί σε άμεση εφαρμογή, ακόμη και από το Σάββατο, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμα βέβαιο. Εάν οι ειδικοί πουν το “ναι”, σε πρώτη φάση, στις 22 Μαρτίου, αναμένεται να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών, κατόπιν ραντεβού και με προϋπόθεση την τήρηση του ορίου των δύο χιλιομέτρων από τον τόπο διαμονής.
Σε δεύτερη φάση, στις 29 Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει το λιανεμπόριο, με αυστηρούς κανόνες και μέτρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου θα γίνει με τη μέθοδο του click away ή με sms στο 13032 για διάστημα δύο ή τριών ωρών. Σε αυτή την περίπτωση, όπως επισημαίνεται, θα εξακολουθήσει να ισχύει ο περιορισμός των μετακινήσεων εντός του δήμου κατοικίας και σε απόσταση δύο χιλιομέτρων. Δηλαδή οι πολίτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν το αυτοκίνητό τους και να πηγαίνουν για ψώνια μακριά από τον τόπο διαμονής.
Η επόμενη φάση, αναμένεται το πρώτο 10ημερο του Απριλίου και αφορά στο σταδιακό άνοιγμα της εκπαίδευσης. Η αρχή αναμένεται να γίνει με τα Λύκεια και τα Γυμνάσια, ενώ στη συνέχεια τη “σκυτάλη” αναμένεται να πάρουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Σημειώνεται ότι στο τραπέζι φαίνεται πως υπάρχει και το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς για δύο εβδομάδες. Ακολούθως, εάν όλα κυλήσουν ομαλά, αναμένεται να έρθει η σειρά της εστίασης, που έχει πληγεί σφοδρά από το παρατεταμένο lockdown. Η επανεκκίνηση της εστίασης προσδιορίζεται χρονικά μετά τις 15 Απριλίου και πιθανότερα στο τρίτο 10ημερο του Απριλίου, λίγο πριν το Πάσχα. Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το σενάριο ότι η εστίαση θα ανοίξει αποκλειστικά σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους και υπό αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.Τι εξετάζεται για τις μετακινήσεις
Η κυβέρνηση εξετάζει δύο ακόμη μέτρα χαλάρωσης. Κατά πρώτον, το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα αναμένεται να ξεκινάει από τις 8 ή ακόμη και από τις 9 το βράδυ, αντί για τις 7 που ισχύει σήμερα. Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση, τις καθημερινές η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα εξακολουθεί να ισχύει από τις 9 το βράδυ.
Οι ειδικοί προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση δεδομένου και του ότι μεγαλώνει η ημέρα άρα οι πολίτες μπορούν να κινηθούν για περισσότερες ώρες εκτός σπιτιού, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συνωστισμού.
Ένα δεύτερο μέτρο, αφορά στη μετακίνηση από δήμο σε δήμο για τον κωδικό “6”, δηλαδή για σωματική άσκηση και άθληση με κατοικίδιο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο το μέτρο αυτό να χαλαρώσει και να επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις σε άλλο δήμο με αυτοκίνητο για τον κωδικό “6”, καθώς το εν λόγω μέτρο κρίθηκε πως είναι αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο.