Την ισχυρότατη επιβάρυνση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ, ειδικά στην Αττική, φανερώνουν τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, κατά την ενημέρωση της Τετάρτης για τον κοροναϊό στο υπουργείο Υγείας. Όπως είπε, μέσα σε ένα χρόνο, από την 1η Μαρτίου 2020, περίπου 61.000 ασθενείς με κοροναϊό διακομίστηκαν πανελλαδικά. Εκατό από αυτούς αεροδιακομίστηκαν σε νοσοκομεία κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερα δραματικά είναι τα στοιχεία που έδωσε για τις τελευταίες 17 μέρες, κατά τις οποίες το τρίτο κύμα της πανδημίας χτυπάει τη χώρα.
Αυτήν την περίοδο, λοιπόν, έγιναν διακομιδές 7.500 ασθενών με Covid-19 με ασθενοφόρα σε όλη τη χώρα. Από αυτές 3.700 έγιναν στην Αττική.
Αυτό σημαίνει, όπως σημείωσε ο κ. Παπαευσταθίου, ότι περισσότεροι από 200 ασθενείς με Covid διακομίζονται καθημερινά στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.
Την ίδια στιγμή, οι διακομιδές ασθενών non-Covid αγγίζουν τις 500 με 600.
Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τις κατά μέσο όρο 140 εισαγωγές σε νοσοκομεία την ημέρα, αποτελούν μια «δύσκολη εξίσωση» για την Αττική. Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ σχολίασε ότι πρόκειται για μια «δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη» κατάσταση.
Ο κ. Παπαευσταθίου τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής του, ότι το ΕΚΑΒ συμβάλλει σε δύο επίπεδα κατά την πανδημία του κοροναϊού:
Παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, διακομιδές και αεροδιακομιδές ασθενών με κοροναϊό αλλά και άλλων ασθενών.
Μέσω του Κέντρου Διαχείρισης κρίσεων, που λειτουργεί 24 ώρες και παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας σε πανελλαδικό επίπεδο.
Φυσικά, το ΕΚΑΒ βρίσκεται σε 24ωρη επικοινωνία με όλα τα νοσοκομεία.
Μιλώντας πάλι για την Αττική, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ ανέφερε ότι έχει φτάσει στον μέγιστο αριθμό κλινών και πως το άθροισμα των κλινών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι μεγάλο.
«Η διακομιδή είναι ιατρική πράξη», είπε με έμφαση ο κ. Παπαευσταθίου.