Την εκτίμηση πως εάν παραμείνουμε σε καθεστώς Lockdown, το οποίο ωστόσο να εφαρμόζεται όπως πρέπει, μέχρι τα μέσα Απριλίου μετά θα είμαστε όντως σε φάση αποκλιμάκωσης και θα μπορούσαμε να ανοίξουμε με ασφάλεια, διατύπωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Κάνοντας λόγο για ακόμη έναν μήνα lockdown, ο καθηγητής δήλωσε πως για να σταθεροποιηθούμε και να υπάρξει αποκλιμάκωση θα χρειαστούν πραγματικά εβδομάδες με τουλάχιστον τήρηση των υπαρχόντων μέτρων, η οποία εντούτοις δεν γίνεται στο βαθμό που θα έπρεπε.
Όπως υποστήριξε ο κος Σαρηγιάννης για να μιλήσουμε για άνοιγμα, θα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια. «Εγώ θεωρώ ότι δεν στοχεύουμε εκεί που γίνεται η κύρια διασπορά, δηλαδή στους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ» επεσήμανε προσθέτοντας πως πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ στους χώρους εργασίας αλλά και περαιτέρω εφαρμογή του συστήματος τηλεργασίας.
Σύμφωνα με τον κο Σαρηγιάννη ένα ενδεχόμενο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων μέσα στις επόμενες ημέρες είναι «εκτός θέματος». Μάλιστα, υπογράμμισε πως τα μοντέλα ανάλυσης των υπαρχόντων δεδομένων δείχνουν σε αυτή τη φάση αυξητική τάση της πανδημίας με ενδείξεις αποκλιμάκωσης στις 18 Μαίου. Παράλληλα ανέφερε πως στις επόμενες ημέρες, μέχρι τέλος του μήνα, σε μέρες που θα γίνουν περισσότερα τεστ, είναι πιθανό να δούμε αύξηση κρουσμάτων με τις ημερήσιες μολύνσεις να αγγίζουν τις 3.600.
«Όχι πολύ παραπάνω αλλά παραπάνω», είπε και πρόσθεσε πως οι ΜΕΘ βρίσκονται ήδη σε προβληματική κατάσταση και μπορεί να φτάσουμε ακόμη και σε επίπεδα 750 κατειλημμένων κλινών ημερησίως. «Θα αρχίσουμε να έχουμε πραγματικά πρόβλημα» δήλωσε καλώντας σε αναμόρφωση και ουσιαστική τήρηση των ήδη υπαρχόντων μέτρων και όχι σε εφαρμογή επιπρόσθετων περιορισμών.
Διστακτικοί αναφορικά με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων της κοινωνίας εμφανίζονται οι ειδικοί, κάτι που προκύπτει και από τις τηλεοπτικές δηλώσεις του Αθανάσιου Σκουτέλη και του Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, οι οποίοι «συμφώνησαν» πως ένα μεγάλο ζήτημα είναι το αν και κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής, Αθανάσιος Σκουτέλης μίλησε για τα μέτρα, την εφαρμογή τους, την άρση τους αλλά και τη σύσκεψη της Παρασκευής που θα κρίνει πολλά.
«Είμαστε στο ζενίθ της επιθυμίας για άνοιγμα και στο ναδίρ της εφαρμογής των μέτρων. Ο μόνος τρόπος για να ανοίξουμε είναι η πιστή τήρηση των μέτρων στο μέγιστο βαθμό, όμως η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι δεν τα τηρούμε», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Αθανάσιος Σκουτέλης.
«Το θέμα είναι πότε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις. Τώρα δεν ξέρω αν είμαστε ικανοί να επωμιστούμε το βάρος. Μην ξεχνάμε τον τουρισμό, το θέμα δεν είναι αν θα έρθουν, αλλά πού θα πάνε οι εμβολιασμένοι», ήταν τα λόγια του όταν ρωτήθηκε αναφορικά με την άρση του λοκντάουν.
Ταυτόχρονα, στο MEGA μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφορικά με το θέμα της επίταξης γιατρών του ιδιωτικού τομέα για την οποία μίλησε ο υπουργός Υγείας, αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας, σύμφωνα και με τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
«Δεν έχω πλήρη ενημέρωση για το τι γίνεται με τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, για τους οποίους μίλησε ο κ. Κικίλιας για επίταξη. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν αριθμοί γιατρών αυτών των ειδικοτήτων απεριόριστοι, που να μην απασχολούνται ήδη στην κοινότητα. Επειδή είμαστε σε μια φάση με μεγάλη δυσκολία, ας ελπίσουμε ότι θα αποφευχθεί η εκπλήρωση του τελεσιγράφου. Τα τελεσίγραφα δεν είναι και ο πιο ελκυστικός τρόπος για να απευθυνθεί κανείς σε επιστήμονες αυτή τη στιγμή. Βεβαίως θα έπρεπε να είχαν ήδη διοριστεί γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία. Αλλά ας μείνουμε σε αυτή τη στιγμή στην επιθυμία όλων να συνδράμουν στη λύση του προβλήματος και ας ελπίσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν ομαλά. Μαζί με την μετακίνηση των ιδιωτών γιατρών θα πρέπει να μετακινηθούν και οι ασθενείς τους στα νοσοκομεία», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος.
«Το ζητούμενο είναι το πόσοι ιδιώτες γιατροί μπορούν να προσφέρουν, και οι οποίοι δεν έχουν ήδη σημεία στα οποία εργάζονται προσφέροντας. Το θέμα είναι πώς θα φροντίσουμε να μην προέλθει ζημία με αυτή την κίνηση. Δεν γνωρίζω πόσοι είναι οι γιατροί που μπορούν να επιταχθούν. Αν όλα τα κρεβάτια της χώρας γεμίσουν με ασθενείς με κορονοϊό, ιδιωτικά και δημόσια, τότε άλλες παθήσεις θα δημιουργήσουν προβλήματα. Δεν είναι απλό να πάρουμε όλα τα κρεβάτια που έχει η χώρα και να τα κάνουμε covid. Ήδη παίρνουν ιδιωτικά νοσοκομεία non covid περιστατικά», συνέχισε.
«Δεν υπήρχε απροθυμία των ιδιωτών γιατρών, ούτε το Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Εμείς γνωρίζουμε ότι γιατροί είχαν δηλώσει ότι είναι διαθέσιμοι και δεν μπορούσαν να απορροφηθούν στο σύστημα. Στη Θεσσαλονίκη ακόμα και σήμερα διακομίζονται ασθενείς με άλλες παθήσεις από το κρατικό σύστημα στον ιδιωτικό τομέα», εξήγησε.
Αναφερόμενος στον σχεδιασμό για σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε: «Δεν ξέρω αν στις 22 ή στις 29 του μήνα είναι η σωστή ημερομηνία να ανοίξει το λιανεμπόριο. Η εξίσωση είναι δύσκολη, και θα πω τη γνώμη μου αύριο στην επιτροπή. Καλό θα είναι οι γνώμες να μην ακούγονται δημοσίως. Βλέπουμε ότι η πανδημία δυστυχώς επεκτείνεται, δε σταθεροποιείται. Θα πρέπει να δούμε αν τα μέτρα τηρούνται, η απλή λήψη των μέτρων δε φέρνει αποτέλεσμα».
«Δεν αντέχεται αυτή τη στιγμή άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου μαζί. Δεν ξέρω αν ένα από τα δύο θα μπορέσει να ανοίξει. Ξεκάθαρα, πάντως, δεν πρέπει να ανοίξουν και τα δύο μαζί», τόνισε.