Στον θανατηφόρο κλοιό του κοροναϊού μπήκε το “Μεταξά”, ένα ακόμα αντικαρκινικό νοσοκομείο, καθώς, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΑΥΓΗ, έπεσε θύμα της εγκληματικής διαχείρισης από την πλευρά της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα 8 Μαρτίου, όπως και ο “Άγιος Σάββας”, το νοσοκομείο έπαψε να είναι Covid – free και ο 6ος όροφος μετατράπηκε σε κλινική Covid, χωρίς τους απαραίτητους γιατρούς και νοσηλευτές και νοσηλεύει και καρκινοπαθείς με κοροναϊό από άλλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.
Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν έντονα για τη μετατροπή τμήματος ενός ογκολογικού νοσοκομείου σε κλινική για κορωνοϊό, την ώρα που Covid και μη ασθενείς και προσωπικό μπαίνουν στο ίδιο ασανσέρ για τον 6ο όροφο και υπάρχει μόλις ένας αξονικός τομογράφος, κοινός για όλους.
Μετά την επικίνδυνη απόφαση, οι εργαζόμενοι θεωρούσαν αναμενόμενο να ξεφύγει η κατάσταση: η διασπορά είναι μεγάλη και μέχρι χθες το βράδυ είχαν βρεθεί θετικοί, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, 24 εργαζόμενοι και 20 νοσηλευόμενοι ασθενείς.
«Οι νοσηλευτές στον 6ο όροφο βάζουν καθημερινά τα κλάματα, δεν επαρκούν σε αριθμό και δεν έχουν, όπως και οι γιατροί, εξειδίκευση και εμπειρία στη νοσηλεία περιστατικών Covid», λένε χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι που μίλησαν στην ΑΥΓΗ.
Ήδη έκλεισαν χειρουργεία, εξωτερικά χειρουργεία, καθώς και κλινικές (η αιματολογική και μία ογκολογική) και η διοίκηση του νοσοκομείου προσπαθεί χωρίς προσωπικό να ανοίξει τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας ως ΜΕΘ γενικών περιστατικών.
Σε απόγνωση ασθενείς και συγγενείς τους
Τραγική παραμένει και η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας και ειδικά στην Αττική, με τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 (645) να σπάει χθες το προηγούμενο (προχθεσινό) ρεκόρ, την ώρα που οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 525 (ημερήσια μεταβολή +29.31%).
«Δεν υπάρχουν λόγια να αποτυπώσει κανείς την απόγνωση των συγγενών, που αδυνατούν να πιστέψουν ότι οι δικοί τους βρίσκονται με κορωνοϊό διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννάκος, σχολιάζοντας ότι «αδυνατούν να κατανοήσουν την επιλογή ασθενών για νοσηλεία σε ΜΕΘ. Αδυνατούν να κατανοήσουν ότι τα κριτήρια που αναγκαστικά τίθενται οδηγούν στον θάνατο τους δικούς τους ανθρώπους».
Το προσωπικό έχει γονατίσει
Το υπουργείο Υγείας συνεχίζει τις σπασμωδικές κινήσεις: «Μετακινούν γιατρούς από νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας, 800 χιλιόμετρα μακριά, από 18.3 έως 24.3, για λίγες ημέρες, για να ανοίξουν 8 κλίνες ΜΕΘ στο ‘Σισμανόγλειο’, στην αίθουσα ανάνηψης των χειρουργείων. Μετά τι; Το προσωπικό έχει γονατίσει. Λένε ότι δεν προσλαμβάνουν νοσηλευτικό προσωπικό γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμο στη λίστα των επικουρικών. Μείωσαν τον χρόνο απασχόλησης του επικουρικού προσωπικού από δύο χρόνια στον ένα και δεν υπάρχει κυβερνητική πρωτοβουλία μονιμοποίησής τους. Υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτές που συμμετέχουν στις μόνιμες προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού. Γιατί δεν προσέλαβε μόνιμους η κυβέρνηση; Προτιμάει την ομηρεία για ψηφοθηρικούς λόγους» προσθέτει ο κ. Γιαννάκος.
Νοσηλεία και διασωλήνωση σε φορεία
Περισσότεροι από 51 ήταν χθες το βράδυ οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στην Αττική, μια, δυστυχώς, γνώριμη εικόνα τα τελευταία 24ωρα.
Στο «Αλεξάνδρα», τα γενικά διασωληνωμένα περιστατικά νοσηλεύονται στη ΜΑΦ επειδή δεν χωράνε οι οκτώ κλίνες. Η εικόνα εκεί συμπληρώνεται με τη νοσηλεία τεσσάρων ασθενών σε… φορεία, εκ των οποίων ο ένας διασωληνωμένος!
Στο νοσοκομείο Νίκαιας, το οποίο είχε χθες το βράδυ 110 νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό, οι συσκέψεις για το τι θα γίνει στη σημερινή εφημερία είναι αγωνιώδεις. «Είναι εγκληματικό που μέχρι στιγμής δεν έχουν επιταχθεί οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα για να νοσηλεύουν περιστατικά Covid και non Covid. Περιμέναμε να ακούσουμε από τον υπουργό μια σχετική κουβέντα, αλλά εκείνος επέλεξε να ανακοινώσει ότι θα επιτάξει αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους που έχουν ιατρεία στις γειτονιές και όχι να ενοχλήσει τους μεγαλοκλινικάρχες», δήλωσε σχετικά ο νευροχειρουργός στο εν λόγω νοσοκομείο και γ.γ. της ΟΕΝΓΕ Π. Παπανικολάου.
Εμπαίζουν μέχρι τέλους τον Κώστα Καταραχιά
Κλειστές ξανά οι πόρτες του υπουργείου Υγείας για τον συνδικαλιστή γιατρό που απολύεται εκδικητικά εν μέσω πανδημίας
Έπεσαν ξανά πάνω στη γνώριμη ποικιλία αστυνομικών δυνάμεων: μπροστά, με το φιλικό πρόσωπο, η ομάδα ΟΔΟΣ, πίσω, για παν ενδεχόμενο, τα ΜΑΤ. Οι πόρτες του υπουργείου Υγείας ξανά κλειστές. Όπως κάθε φορά τους τελευταίους μήνες.
«Δεν είμαστε τρομοκράτες, ζητάμε απλά το αυτονόητο, να ανανεωθεί η σύμβαση μου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όπως όλων των επικουρικών γιατρών»: ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», συνάντησε και χθες την απαξίωση μιας πολιτικής ηγεσίας που δεν διστάζει εν μέσω πανδημίας να απολύει, επί της ουσίας, συνδικαλιστή γιατρό.
Όμως θα επιμείνουν. Σήμερα το απόγευμα προγραμματίζεται νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, χωρίς ωστόσο να ελπίζει κανείς ότι θα γίνει έστω ένα μικρό βήμα πίσω από την πρωτοφανή αναλγησία. Ο χθεσινός εμπαιγμός (οι υπουργοί είχαν τηλεδιάσκεψη και ο γενικός γραμματέας δήλωσε αναρμόδιος) δεν προμηνύει αλλαγή στάσης.
Είναι πλέον σαφές ότι η απόλυση του Κώστα Καταραχιά γίνεται για εκδικητικούς λόγους, καθώς ήταν αυτός που ως πρόεδρος των εργαζομένων του μεγαλύτερου ογκολογικού νοσοκομείου της χώρας αντιτάχτηκε σθεναρά στην προσπάθεια της διοίκησης του νοσοκομείου να επιρρίψει πειθαρχικές ευθύνες στους εργαζόμενους για τα αυξανόμενα κρούσματα Covid-19 στο προσωπικό του νοσοκομείου.
Τόσους μήνες κινητοποιήσεων, το μεγάλο και συγκινητικό κύμα συμπαράστασης στον επικουρικό γιατρό έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει κανένας «υπηρεσιακός» λόγος που οδηγεί στη μη ανανέωση της σύμβασης του Κώστα Καταραχιά. Ούτε κανένας λογικός άνθρωπος μπορεί να πειστεί ότι ένας ακτινοδιαγνώστης με ειδική εμπειρία σε ΜΕΘ Covid δεν χρειάζεται σήμερα στο ΕΣΥ, την ώρα της κορύφωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας.
Έγινε επίσης σαφές ότι ο γιατρός με την ντουντούκα και το σωματείο του «Αγίου Σάββα» δεν δίνουν έναν αγώνα για το στενά ατομικό του ζήτημα, αλλά για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που μοιάζει να καταρρέει από τη υποστελέχωση.
Στη χθεσινή συγκέντρωση βρέθηκαν βουλευτές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, ενώ, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ανδρέας Ξανθός κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση ζητώντας από τον υπουργό Υγείας να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει καμιά εκδικητική απόλυση συνδικαλιστή εργαζόμενου από το ΕΣΥ.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο καταφεύγουν στο Άρειο Πάγο καταγγέλλοντας ότι «οι συνθήκες νοσηλείας δεκάδων ασθενών θέτουν σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργία» του νοσοκομείου. Ο ίδιοι επισημαίνοντας ότι «βρίσκονται σε κίνδυνο οι πάντες», προειδοποιούν ότι το νοσοκομείο κινδυνεύει να μετατραπεί σε «νοσοκομείο μιας νόσου», αφήνοντας εκτεθειμένους εκατοντάδες ασθενείς με άλλες παθήσεις.
Ακόμη και το αφήγημα ότι σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη η χώρα τα πηγαίνει καλά καταρρίπτεται μετά και τον αναθεωρημένο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων (ECDC) ο οποίος κατατάσσει την Ελλάδα στο «κόκκινο» για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.