Προσχέδιο εισήγησης του Σωτήρη Τσιόδρα ενόψει της συνεδρίασης της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή περιλαμβάνει μέτρα που η κυβέρνηση αρνείται να υιοθετήσει, οδηγώντας στην πρωτοφανή έξαρση της πανδημίας, την ισοπέδωση της οικονομίας και το «κρασάρισμα» του ΕΣΥ με ασθενείς να βρίσκονται σε ράντζα αντί σε ΜΕΘ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr , ο καθηγητής τάσσεται υπέρ του «ανοίγματος» της κοινωνίας, αντιλαμβανόμενος την πανθομολογούμενη κοινωνική κόπωση και -πιθανώς- την αφόρητη πολιτική πίεση που δέχεται η κυβέρνηση. Μάλιστα, στην ιεράρχηση των κοινωνικών δραστηριοτήτων από τον κ. Τσιόδρα την πρωτιά κατέχουν οι εκκλησίες ελέω Πάσχα.
Μετά τα θλιβερά αποτελέσματα του πεντάμηνου lockdown, ο επικεφαλής της επιτροπής προτείνει την αλλαγή μοντέλου διαχείρισης με πυξίδα την αυστριακή φόρμουλα ανάσχεσης του κορονοϊού. Ειδικότερα, συνιστά το «τριπλό δίχτυ ασφαλείας» για τα σχολεία που ανοιγόκλειναν αθωράκιστα, συνταγογράφηση των τεστ και διάθεσή τους από τα φαρμακεία για self-testing, μαζικές και στοχευμένες δειγματοληψίες στον πληθυσμό και ειδικά σε εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς ηλικίας 20 έως 49 ετών που θεωρούνται «οδηγοί της επιδημίας», μαζικά τεστ στα σχολεία, στους εργάτες γης που έρχονται από τα βόρεια χερσαία σύνορα και εβδομαδιαίο έλεγχο σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Παράλληλα, εκφράζει ανησυχία για την αβεβαιότητα που επικρατεί ως προς τη μεταδοτικότητα των εμβολιασμένων, ενώ ενημερώνει τα μέλη της επιτροπής για τις προτάσεις του ECDC σχετικά με τον επιδημιολογικό έλεγχο ταξιδιωτών, οι οποίες αποδεικνύουν το επικίνδυνο άνοιγμα του τουρισμού το περασμένο καλοκαίρι.
Εντύπωση προκαλεί πως ο κ. Τσιόδρας προτείνει όσα εδώ και έναν χρόνο απορρίπτει η κυβέρνηση. Ανάγει σε «αντίδοτο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας τη μαζική δειγματοληψία στους χώρους που η συμπολίτευση αρνούνταν να χαρακτηρίσει εστίες υπερμετάδοσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σχολεία. Ωστόσο, ο καθηγητής φαίνεται να εξαιρεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά. Άλλωστε, στις 27 Οκτωβρίου 2020, είχε δηλώσει πως «είναι αδύνατο να επενδύσουμε αυτή τη στιγμή σε περισσότερη και μεγαλύτερη άνεση στα μέσα μεταφοράς». Όλα αυτά, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει στα φίλα προσκείμενα προς αυτήν Μέσα τα μέτρα που θα κληθεί να επικυρώσει η επιτροπή πριν καν συνεδριάσει.
«Οι οδηγοί της επιδημίας»
Καταρχάς, ο κ. Τσιόδρας κρίνει σημαντική την πλαισίωση του ΕΟΔΥ και των ΚΟΜΥ από την τοπική αυτοδιοίκηση για το εγχείρημα της μαζικής δειγματοληψίας. Προτείνει την αύξηση του αριθμού και της συχνότητας των δράσεων μαζικών δωρεάν δειγματοληψιών με rapidtest στο σύνολο του γενικού πληθυσμού και ιδιαίτερα σε εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 20 έως 49 ετών, η οποία χαρακτηρίζεται «οδηγός της επιδημίας».
Εργάτες γης
Συνιστά δε μαζικά και επαναλαμβανόμενα rapidtest σε αλλοδαπούς εργαζόμενους και «ιδιαίτερα αυτούς που έρχονται από τα βόρεια χερσαία σύνορα και είναι εργάτες γης ή σε αυτούς που εργάζονται σε οικοδομικές εργασίες και στην τουριστική βιομηχανία». Επ΄ αυτού, προτείνει ο έλεγχος να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργοδότη ενώ προτείνεται και η διαδικασία self-test. Εξαίρεση θα αποτελούν οι εργάτες που έχουν εμβολιαστεί.
Παρενθετικά, μέλος της επιτροπής είχε δηλώσει στο Documento (τεύχος 225, 7/3/2021) ότι οι μεταλλάξεις του ιού και κυρίως η βρετανική προέρχονται από τους εργάτες γης που περνούν τα βόρεια σύνορα με εικονικά τεστ. Το κενό ασφαλείας έχει επισημάνει με Ερώτησή του στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών ο βουλευτής της ΝΔ, Ζήσης Τζηκαλάγιας. Ο βουλευτής Καστοριάς στην Ερώτησή (αρ. πρωτ: 4786, 5/3/2021) κάνει λόγο για «υγειονομική βόμβα», καθώς εποχικοί εργάτες καταφθάνουν «ανεμπόδιστα» από «βουνά και λαγκάδια». Τούτων δοθέντων, ρωτά τους υπουργούς για τα μέτρα που προτίθενται να πάρουν γι΄ αυτό το «ανησυχητικό φαινόμενο».
«Μαζικός έλεγχος στα σχολεία»
Ο καθηγητής προτείνει, επίσης, τον μαζικό έλεγχο στα σχολεία με rapidtest, ζητώντας την αρωγή των περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης. Μάλιστα, στην περίπτωση που δεν υπάρχει επαρκές απόθεμα τεστ, τότε τα δείγματα θα αφορούν αποκλειστικά τους εκπαιδευτικούς και σε δεύτερη φάση τους μαθητές.
Δωρεάν τεστ από τα φαρμακεία
Ο επικεφαλής της επιτροπής των ειδικών προκρίνει την ενίσχυση της στρατηγικής του self-testing, η οποία συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνιστά να συζητηθεί η συνταγογράφηση του τεστ με δωρεάν διάθεση στα φαρμακεία, ενώ υποστηρίζει πως το αρνητικό τεστ μπορεί να επιτρέψει τη συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις. Αίσθηση προκαλεί ότι ιεράρχησε ως πρώτη δραστηριότητα «τις εκκλησίες το Πάσχα» και στη συνέχεια παρέθεσε την εστίαση, το σινεμά, το θέατρο και την παρακολούθηση πανεπιστημιακών μαθημάτων.
Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί και ενίσχυση της επικοινωνιακής καμπάνιας
Ως προς τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, εισηγείται εβδομαδιαίο έλεγχο με τεστ PCR, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε εκείνους που εργάζονται σε μονάδες αυξημένου κινδύνου. Παρόλο που η επιτροπή δεν έχει καμία συναφή αρμοδιότητα, ο κ. Τσιόδρας προτείνει την ενίσχυση «της επικοινωνιακής καμπάνιας για τεστ», με σκοπό την εκπαίδευση του πληθυσμού.
Το παράδειγμα της Αυστρίας
Παράδειγμα προς μίμηση θεωρεί τις μεθόδους της αυστριακής κυβέρνησης σε σχέση με τη μαζική δειγματοληψία. Επικαλείται τον στόχο των 3,5 εκατ. τεστ την εβδομάδα, αναλύοντας τη φόρμουλα -που υιοθετήθηκε στην Αυστρία από την 1η Μαρτίου- για έως και πέντε τεστ αντιγόνου από το ίδιο άτομο στο «σαλόνι του σπιτιού». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενημερώνει τα μέλη της επιτροπής για τις αυξημένες δειγματοληψίες σε σχολεία και επιχειρήσεις, ενώ τονίζει ότι 787 φαρμακεία και 730 εταιρείες συμμετέχουν στη δωρεάν εκστρατεία που δρομολόγησε η αυστριακή κυβέρνηση.
«Τριπλό δίχτυ ασφαλείας»
Αναφορικά με την επαναλειτουργία των σχολείων στην Αυστρία μετά από περίπου 3 μήνες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ο κ. Τσιόδρας φέρεται να επισημαίνει το σχέδιο «τριπλό δίχτυ ασφαλείας» που ακολούθησε η αυστριακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για το εξής τρίπτυχο:
1. Επαναλαμβανόμενος εργαστηριακός έλεγχος.
2. Χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας για παιδιά από την ηλικία των 14 ετών.
3. Μαθήματα σε δύο βάρδιες, με τους μισούς μαθητές να πηγαίνουν στο σχολείο τη Δευτέρα και οι υπόλοιποι μαθητές την Τρίτη και εναλλάξ.
Οι οδηγίες του ECDC για τους ταξιδιώτες
Όσον αφορά τον επιδημιολογικό έλεγχο των ταξιδιωτών, ο επικεφαλής της επιτροπής φέρεται να γνωστοποιεί στους συναδέλφους του τις σχετικές οδηγίες του ECDC, οι οποίες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με το αναποτελεσματικό μείγμα μέτρων που τέθηκε σε εφαρμογή κατά το άνοιγμα του τουρισμού το περασμένο καλοκαίρι.
Κατά τις πληροφορίες, φέρεται να μιλά για έναν συνδυασμό εργαστηριακών ελέγχων πριν από την αναχώρηση και μετά την άφιξη των ταξιδιωτών. Τα μέτρα που προτείνονται είναι τα εξής:
1. Εργαστηριακός έλεγχος πριν από την αναχώρηση, το νωρίτερο 48 ώρες πριν ή στο σημείο αναχώρησης.
2. Επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος πέντε έως επτά ημέρες μετά την άφιξη.
3. Ταξιδιώτες που έχουν αναρρώσει από την νόσο θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει την ανάρρωση τους εντός των τελευταίων 180 ημερών.
Μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι;
Κατά τις πληροφορίες, ο Σ. Τσιόδρας επικαλείται σχετικές μελέτες για να τονίσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, όμως, εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού από τους εμβολιασμένους πολίτες. Επ΄ αυτού, φέρεται να υποστηρίζει πως θα χρειαστεί λίγος χρόνος για τη διάθεση στοιχείων που δύνανται να οδηγήσουν σε συμπεράσματα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο καθηγητής αναφέρεται στις διαβουλεύσεις που γίνονται στην Κομισιόν αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολίου που σκοπό θα έχει τη διασφάλιση των διασυνοριακών μετακινήσεων.