Η πλέον κρίσιμη ημέρα για τις αποφάσεις, είναι η σημερινή, καθώς η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναμένεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση την άρση ορισμένων απαγορεύσεων, όχι όμως όλων όσων θα επιθυμούσε το Μαξίμου.
Στόχους για ασφαλές και σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας βάζει η κυβέρνηση, παρά τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφεται καθημερινά. Ο παράγοντας του καιρού φαίνεται πως παίζει μεγάλο ρόλο στις αποφάσεις που θα πάρουν οι ειδικοί, καθώς θα είναι πιο εύκολο οι πολίτες να βρίσκουν διέξοδο σε ανοιχτούς χώρους.
Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναμένεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση απαγόρευση έως τις 9 το βράδυ τα Σαββατοκύριακα όπως τις καθημερινές (από 7 το βράδυ τα Σαββατοκύριακα έως σήμερα).
Η επιτροπή θα εισηγηθεί να ανοίξουν και οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ θα συζητηθεί το SMS με αριθμό 6 να περιλαμβάνει και μετακίνηση με αυτοκίνητο χωρίς περιορισμό πεζή ή ποδήλατο, και να ανοίξουν κομμωτήρια/κέντρα αισθητικής στις 22 Μαρτίου με ραντεβού, καθώς διαπιστώθηκε ότι η δραστηριότητα συνεχίζεται παράνομα κατ’ οίκον, επιβαρύνοντας την κατάσταση. Παράλληλα, αυξάνονται τα τεστ σε περιοχές μεγάλης διασποράς
Όσο αφορά το λιανεμπόριο θα συζητηθεί την άλλη εβδομάδα για το πότε και πώς θα ανοίξει, και πάντοτε ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων αν και η σκέψη για τις 29 Μαρτίου παραμένει στο τραπέζι, ενώ η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων πάει πιο πίσω.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την Τετάρτη κάποιες αλλαγές στα μέτρα «ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες μας».
Σε όλο τον προγραμματισμό πολύ σημαντικό ρόλο θα έχει η μαζική διενέργεια τεστ Covid, μοριακών ή rapid, ώστε να υπάρχει έγκαιρη ιχνηλάτηση πιθανών εστιών υπερμετάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα και να λαμβάνονται τα κατάλληλα στοχευμένα μέτρα που θα αποτρέπουν την υπερμετάδοση.
Την εκτίμηση πως εάν παραμείνουμε σε καθεστώς lockdown, το οποίο ωστόσο θα εφαρμόζεται όπως πρέπει, μέχρι τα μέσα Απριλίου μετά θα είμαστε όντως σε φάση αποκλιμάκωσης και θα μπορούσαμε να ανοίξουμε με ασφάλεια, διατύπωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Υπέρ του ανοίγματος των μικρών μαγαζιών (εμπορικά καταστήματα, καφέ, εστιατόρια) με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και χωρίς ραντεβού στις μικρές, τάχθηκε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θόδωρος Βασιλακόπουλος.
Οι τρεις φάσεις
Οι ημερομηνίες που έχουν πέσει στο τραπέζι και όπως όλα δείχνουν αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο το απόγευμα, είναι τρεις.
Στις 22 Μαρτίου να λειτουργήσουν κομμωτήρια και υπηρεσίες αισθητικής, στις 29 Μαρτίου να ακολουθήσει το λιανικό εμπόριο και μετά τις 19 Απριλίου ο κλάδος της εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
Στα κυβερνητικά πλάνα έχει καταρτιστεί ήδη και το σχέδιο για το άνοιγμα του Τουρισμού ο οποίος αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομία της χώρας. Όπως έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στις προθέσεις είναι, αν φυσικά τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, να αρχίσουν οι πρώτες αφίξεις τουριστών στη χώρα μας από τις 15 Μαΐου και έπειτα. Αυτό προϋποθέτει ότι θα έχει εξελιχθεί ο εμβολιασμός των πολιτών με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό ο οποίος προβλέπει ότι μέσα στον Απρίλιο θα έχουν γίνει 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα έχουν καλυφθεί, το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου, όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
«Κινούμαστε σε δύο πυλώνες»
Μιλώντας στο MEGA υπουργός Επικρατείας ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση αναζητά τη «λεπτή ισορροπία» ανάμεσα στην ψυχική υγεία των πολίτων και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
«Αναζητούμε δύο πυλώνες. Έναν που θα έχει ως βάση την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και έναν δεύτερο ο οποίος θα κάνει προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μία πολύ σοβαρή ψυχική κόπωση στην κοινωνία και αυτό οδηγεί και σε μία απομείωση του ωφέλιμου αποτελέσματος των μέτρων».
«Θα αναζητήσουμε κάποιες προσαρμογές οι οποίες θα έχουν να κάνουν με το ωράριο εξόδου, με τη δυνατότητα της χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερων εξωτερικών χώρων», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, γεγονός στο οποίο θα συντελέσει και η βελτίωση του καιρού.
Δερμιτζάκης: Να ανοίξουν όλα στους εξωτερικούς χώρους
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε ότι αν συνεχιστεί αυτού του τύπου το lockdown, τα κρούσματα σε ένα μήνα θα αγγίξουν τα 5.000, ενώ επεσήμανε: «Είναι φανερό ότι αυτή τη στιγμή γίνονται πάρα πολλές μεταδόσεις σε όλες τις δραστηριότητες. Δεν είναι εύκολο να ελέγξουμε υπό συνθήκες lockdown, που σχεδόν όλα δε λειτουργούν, δραστηριότητες οι οποίες γίνονται μέσα στα σπίτια. Επειδή μέσα στα σπίτια, τα πράγματα δεν είναι συντεταγμένα, ο κόσμος δε φοράει μάσκες, ο χώρος είναι κλειστός και η μετάδοση είναι πάρα πολύ μεγαλύτερη, ας μεταφέρουμε όλες τις δραστηριότητες κοινωνικοποίησης έξω από το σπίτι. Σε ανοιχτό χώρο, όπου οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες, η ανακύκλωση του αέρα γίνεται καλύτερα κι επομένως η πιθανότητα μετάδοσης είναι πάρα πολύ μικρότερη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Υπογράμμισε δε ότι είναι προτιμότερο να ανοίξουν τα καφέ και οι ταβέρνες σε εξωτερικούς χώρους για να συναντιούνται εκεί όσοι θέλουν, παρά σε σπίτια. «Να κάνουμε δραστηριότητες συντεταγμένα, προσεκτικά, αλλά όχι χαλαρά, κάπου που έχουμε μικρότερες πιθανότητες μετάδοσης», ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης.
Μάλιστα, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με τους συναδέλφους του που εισηγούνται παράταση του lockdown τονίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει το παρόν μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς δεν είναι βιώσιμο. «Δε συμμερίζομαι καθόλου τους συναδέλφους μου, οι οποίοι λένε περιμένετε άλλες 10 μέρες και θα δούμε τα κρούσματα να πέφτουν. Με ποια λογική; Γιατί δεν έχουν πέσει μέχρι τώρα; Ακόμα κι αν δε συμφωνούν με αυτό που προτείνω εγώ, πρέπει να προταθεί κάτι άλλο. Γιατί τα μέτρα που ισχύουν τώρα δεν είναι βιώσιμα. Αν διατηρηθεί αυτό το lockdown, σε έναν μήνα θα είμαστε στα 5.000 κρούσματα την ημέρα. Επομένως κάτι πρέπει να αλλάξει. Η θα κλείσουμε και θα σφραγίσουμε όλες τις πόρτες όπως έκαναν στη Γουχάν, που δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα, ή θα πάμε σε ένα εναλλακτικό μοντέλο», επισήμανε.
Όπως είπε, το άνοιγμα θα πρέπει να είναι προσεκτικό και οι πολίτες να μπουν σταδιακά στη λογική ότι δεν ανοίγουμε επειδή είμαστε καλά, αλλά ανοίγουμε για να διοχετεύσουμε την ενέργεια δραστηριότητες, οι οποίες είναι λιγότερο μεταδοτικές, δηλαδή σε εξωτερικούς χώρους, και πιο συντεταγμένα.
Απαντώντας στις ανησυχίες που εκφράζονται πώς η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άνοιγμα δραστηριοτήτων με τα κρούσματα να είναι πάνω από 3.000, σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε ένα lockdown που θεωρητικά δεν κινείται τίποτα, εκτός από κάποιους εργαζόμενους, και τα κρούσματα ανεβαίνουν σαν να μην υπάρχει lockdown, όπως σε περιόδους που ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά. Επομένως δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτή η κατάσταση αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας».