Συνεχίζει την επέλασή του στην Ελλάδα ο κοροναϊός, με τους επιδημιολογικούς δείκτες να επιμένουν και το ΕΣΥ να δέχεται πίεση άνευ προηγουμένου.
Καθώς από το Σάββατο δίνονται μικρές ανάσες στους πολίτες μετά από πολύ μεγάλο διάστημα περιοριστικών μέτρων, οι διασωληνωμένοι ασθενείς οδεύουν να σπάσουν το «φράγμα» των 800 και η διασπορά του κορωνοϊού διατηρείται. Χθες, τα νέα περιστατικά ανήλθαν σε 3.491 με σχεδόν τα μισά στην Αττική, τη στιγμή που υψηλό επιδημιολογικό φορτίο συγκεντρώνει και η Βόρεια Ελλάδα.
Παράλληλα, ακόμη 546 κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών από κορωνοϊό προστέθηκαν στον μολυσματικό χάρτη της χώρας, τα 475 εκ των οποίων αφορούν στη «βρετανική» μετάλλαξη. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του Sars-CoV-2, τα τρία από τα νέα περιστατικά μεταλλάξεων βρέθηκαν με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και 67 με τη μετάλλαξη Β.1.1.318, όπου εντοπίζονται στοιχεία της νοτιοαφρικανικής και βραζιλιάνικης μετάλλαξης που θεωρείται ότι υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Συνολικά στην Ελλάδα έχουν βρεθεί 3.577 δείγματα θετικά σε μεταλλαγμένα στελέχη, από τα οποία τα 3.373 στο βρετανικό και 59 -τα 47 εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη- στο νοτιοαφρικανικό. Τα περισσότερα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας, ακολουθούν οι υπόλοιπες περιοχές της Αττικής, η Θεσσαλονίκη, τρίτη στη σειρά είναι η Αχαΐα και μετά το Ρέθυμνο.
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 3.491 νέα κρούσματα κορονοϊού τα οποία αντιστοιχούν σε σύνολο 53.458 τεστ. Η θετικότητα παραμένει υψηλή, μεγαλύτερη του 6%, γεγονός που αποτελεί πεδίο έντονου προβληματισμού. Για αυτό και η μικρή απελευθέρωση ορισμένων μέτρων, δηλαδή της διαδημοτικής μετακίνησης με τον κωδικό «6» για τα Σαββατοκύριακα και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, εκτός των εμπορικών κέντρων και μεγάλων πολυκαταστημάτων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν πρέπει να λαμβάνονται ως «χαλάρωση».
Η κρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας αποτυπώνεται και στον εβδομαδιαίο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Σύμφωνα με τα δεδομένα που αφορούν στον συνδυαστικό δείκτη τεστ, στα νέα κρούσματα και το δείκτη θετικότητας για την περίοδο 25 Μαρτίου με 1 Απριλίου, όλες οι περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται να είναι «κόκκινες». Στην Αττική χθες εντοπίστηκαν 1.649 νέες μολύνσεις, από τις οποίες οι 469 στο κέντρο της Αθήνας, οι 229 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, οι 219 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, οι 211 στον Πειραιά. Για «δραματική» κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, καταγγέλλοντας 61 διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Σημειώνεται ότι ακόμη μία «μαύρη» αύξηση σημείωσε ο αριθμός των διασωληνωμένων, φτάνοντας χθες τους 755 σε όλη την Ελλάδα.
Εκτός από την Αττική, σημαντική είναι η ένταση της επιδημίας και στη Βόρεια Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη συγκέντρωσε χθες 467 νέα περιστατικά, η Κοζάνη 91, η Πέλλα 58. Για «πολύ ανησυχητική έξαρση» στη συγκέντρωση του Sars-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 29 και της Τρίτης 30 Μαρτίου, είναι αυξημένη κατά 61% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων (Παρασκευή 26 και Κυριακή 28 Μαρτίου) και αυξημένη κατά 41% σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 22 και Τρίτης 23 Μαρτίου.
Με δεδομένο ότι την Τετάρτη έγιναν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τα περιοριστικά μέτρα, σήμερα στην απογευματινή ενημέρωση δεν αναμένεται να ανακοινωθούν επιπλέον αποφάσεις, πλην ίσως για περιοχές που «μπαίνουν» ή «βγαίνουν» από το… βαθύ κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής.
Από τις 10 Απριλίου θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση στα κρούσματα, εκτίμησε στον ΣΚΑΪ ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, προειδοποιώντας ωστόσο πως θα είναι αργή και βασανιστική.
«Εφόσον δεν εμπλακεί άλλο αστικό κέντρο, δηλαδή η Θεσσαλονίκη για τα καλά μέσα στο “παιχνίδι” (αυξημένα κρούσματα), θα αρχίσει αποκλιμάκωση από 10 Απριλίου, η οποία όμως θα είναι πάρα πολύ αργή και βασανιστική» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τα κρούσματα στις 20 Απριλίου θα κυμαίνονται μεταξύ 1.900 και 2.100.
«Τα κρούσματα θα αλλάξουν δραματικά αν βάλουμε στο παιχνίδι τα self test… Τότε θα δούμε παρά πολλά κρούσματα, τα όποια όμως θα αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό από ασυμπτωματικούς και ολιγοσυμπτωματικούς που δε θα απασχολούν το ΕΣΥ» εξήγησε.
«Τα κρούσματα που μας απασχολούν που έχουν συμπτωματολογία και κάνουν χρήση υπηρεσιών υγείας θα φτάσουν τα 2.500 περίπου γύρω στις 10 Απριλίου, και θα πέσουν κάτω από τα 2.000 στις 20 Απριλίου» σημείωσε ο κ. Τζανάκης. Παίρνοντας ως παράδειγμα την Κύπρο, που κάνει παρά πολλά τεστ, ο καθηγητής δήλωσε ότι με τα self test μπορεί να ανιχνεύαμε 5.000 με 5.500 κρούσματα.
Πάντως, ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι αυτό το κύμα κορωνοϊού είναι ελαφρά μικρότερο σε δυναμική από το προηγούμενο.
«Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ προβλέπουμε ότι ενδεχομένως να ακουμπήσουμε τη μέση πρόβλεψη που είναι 800 κλίνες, εν συνεχεία θα αποκλιμακωθούν στις 550 με 600 κλίνες ΜΕΘ γύρω στον Απρίλιο» ανέφερε. «Θα φτάσουμε στις 20 με 25 Απριλίου να έχουμε ακόμα 600 κλίνες ΜΕΘ… Πολύ αργή υποστροφή» σχολίασε ο καθηγητής.
Καπραβέλος: Ισορροπία του τρόμου για να βρούμε κλίνες ΜΕΘ
«Καμπανάκι» προς τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να αποφεύγουν συναθροίσεις έκρουσε ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, πνευμονολόγος Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση θα πρέπει να υπάρχει πρόληψη από τους πολίτες, να εφαρμοστούν οι ρυθμοί του εμβολιασμού και να υπάρχουν αυστηρότεροι υγειονομικοί κανόνες για τη λειτουργία των καταστημάτων και των σχολείων, με τεστ ανίχνευσης των εργαζομένων, των δασκάλων και των μαθητών, αλλά και απολύμανση του αέρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Περιγράφοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο κ. Καπραβέλος εξήγησε πως οι εργαζόμενοι «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις φοβερές καταστάσεις που βιώνουμε» ζώντας «μια ισορροπία τρόμου προκειμένου να βρούμε κλίνες ΜΕΘ για covid περιστατικά και κλίνες ΜΕΘ για non covid».
Επισήμανε, δε, πως το τρίτο κύμα της πανδημίας «δείχνει τα δόντια του στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη είναι πιο ήπια η κατάσταση, όμως υπάρχει μια ανιούσα πορεία» και πρόσθεσε: «Δεν είδαμε ακόμη την κορυφή, πόσο μάλλον την κάθοδο. Στο “Παπανικολάου” βλέπουμε 80-90 ασθενείς στο covid εφημερίο, άλλους 400-500 στο non covid. Κάθε μέρα εισέρχονται 600-700 ασθενείς, έχουμε φτάσει και τους 1000».
Σημείωσε, εξάλλου, πως μετά τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων στις ΜΕΘ έχει πέσει αρκετά ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών. «Βλέπουμε μικρότερες ηλικίες, μικρότερη θνητότητα και μεγαλύτερη νοσηρότητα. Δύσκολα αδειάζουν οι ΜΕΘ. Είμαστε σ’ ένα κρίσιμο σημείο γιατί έχουμε ασθενείς εδώ κι έναν μήνα που νοσηλεύουμε και δεν μπορούμε να τους διακινήσουμε γιατί είναι νεότεροι, έχουν πολύ καλές εφεδρείες, δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα και χρειάζονται το κρεβάτι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό φρακάρει το σύστημα»