Με ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι των πυρόπληκτων οικισμών Προβάλινθου και Αμπελούπολης στο Μάτι, που σχεδόν τρία χρόνια μετά την φονική πυρκαγιά ακόμα περιμένουν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση ή ανακατασκευή των σπιτιών τους, δηλώνουν αγανακτισμένοι με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και ζητούν να συμπεριληφθούν τα σπίτια τους στους νέους δασικούς χάρτες. Αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:
«Αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε για μια ακόμη φορά την απελπισία μας, για το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε βρεθεί, ως κάτοικοι των πυρόπληκτων οικισμών Προβάλινθου και Αμπελούπολης.
Διαβάστε επίσης: Μάτι: Παρέμβαση Παναγιωτόπουλου για παραμονή των πυρόπληκτων στις κατασκηνώσεις
Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 και ενώ η πολιτεία αναγνωρίζει το δίκιο μας, μέχρι και σήμερα δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική πράξη για να μας ανακουφίσει από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, χωρίς μάλιστα καμία δική μας ευθύνη.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας είμαστε από αυτούς που δεν μπορούσαμε να μείνουμε σπίτι, όπως προέτρεπε η πολιτεία τους πολίτες, γιατί πολύ απλά δεν είχαμε σπίτι. Είναι η τρίτη χρονιά που κάποιοι συντοπίτες μας φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις, διότι το «τέρας» της γραφειοκρατίας δεν μπορεί να βρει τον τρόπο που θα λύσει το πρόβλημα μας. Την ίδια στιγμή όμως, λύνει άλλα προβλήματα, με ιδιαίτερα μεγάλη γενναιοδωρία.
Πρόσφατα αναρτήθηκαν οι αναμορφωμένοι δασικοί χάρτες για την Ανατολική Αττική και διαπιστώσαμε πως για ακόμη μία φορά η περιοχή μας, είναι εκτός ανάρτησης, από διοικητικές παραλείψεις για τις οποίες και πάλι δε φέρουμε καμία ευθύνη. Έτσι, ενώ από τη μία πλευρά το Δασαρχείο δεν μας χορηγεί βεβαιώσεις για να επισκευάσουμε τα σπίτια μας, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες για την περιοχή μας, από την άλλη μας εξαιρεί από την ανάρτηση των πρόσφατων δασικών χαρτών, στερώντας μας και το δικαίωμα της υποβολής αντίρρησης εναντίον τυχόν δασικού χαρακτήρα. Το θέατρο του παραλόγου. Και παρότι ο εγκλωβισμός μας συνεχίζεται, χωρίς δική μας υπαιτιότητα, η πολιτεία «σφυρίζει» αδιάφορα.
Εάν έρθετε στην περιοχή μας θα αντικρύσετε σπίτια «κουφάρια» τα οποία εκτός από τις σοβαρές βλάβες που έχουν υποστεί από τη φωτιά, μετά από σχεδόν τρία χρόνια, είναι πλέον ταλαιπωρημένα και από τα καιρικά φαινόμενα. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τους κόπους των γονιών μας που με το υστέρημά τους, τα έφτιαξαν και μας τα παρέδωσαν, ούτε να αγνοήσουμε την αγωνία τους στο ταλαιπωρημένο βλέμμα τους.
Ζητάμε από την πολιτεία να μας δώσει άμεσα άδειες και αποζημιώσεις για να επισκευάσουμε τα σπίτια μας, χωρίς άλλες καθυστερήσεις! Ζητάμε το αυτονόητο, δηλαδή να μας αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει και τους άλλους πυρόπληκτους, χωρίς άλλες ανισότητες και διακρίσεις!»