Στο… μικροσκόπιο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι και πάλι το εμβόλιο AstraZeneca, μετά το συμπέρασμα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) ότι συγκεκριμένα επεισόδια θρομβώσεων εντάσσονται στις «πολύ σπάνιες» παρενέργειες του εμβολίου.
Σήμερα, και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμβολιασμών, αναμένεται ανακοίνωση για τη στάση της χώρας μας, χωρίς να αποκλείονται αναπροσαρμογές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, με στόχο την ασφάλεια όλων των πολιτών.
Τη στρατηγική τους έχουν ήδη αλλάξει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αποκλείοντας προσωρινά συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες που εκτιμούν ότι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο με βάση τα αποτελέσματα που έχουν συλλέξει μετά τον εμβολιασμό. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ιωάννα Παυλοπούλου, εξηγεί μιλώντας στον «Ε.Τ.» ποια δεδομένα είναι γνωστά έως τώρα. «Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι και αποτελεσματικό και συνολικά ασφαλές. Γνωρίζουμε πλέον, όμως, ότι έχουν αναφερθεί ορισμένα εξαιρετικά σπάνια περιστατικά θρομβώσεων σε ασυνήθιστα σημεία, όπως είναι ο εγκέφαλος και τα σπλάχνα, τα οποία συνδυάζονται με πτώση των αιμοπεταλίων και πιθανότητα αιμορραγίας. Ξέρουμε, επίσης, ότι τα περιστατικά έχουν μέχρι τώρα παρατηρηθεί πιο συχνά στις νεότερες ηλικίες», επισημαίνει.
Μάλιστα, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, αυτές οι σπάνιες παρενέργειες που περιγράφονται σαν προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας μετά τον εμβολιασμό (VIPIT όπως λέγεται) έχουν συνδεθεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο και δεν πρέπει να συγχέονται με πιο συνηθισμένες θρομβώσεις, όπως είναι των κάτω άκρων ή μία πνευμονική εμβολή, καταστάσεις που δεν είναι περισσότερο συχνές με το συγκεκριμένο εμβόλιο σε σχέση με τις πιθανότητες να εμφανιστούν ανεξαρτήτως εμβολίου. Το σπάνιο σύνδρομο VIPIT αποτελεί μια αυτοάνοση κατάσταση και η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο αντιμετώπισής του, με την έρευνα να συνεχίζεται.
«Παρόλο που οι παρενέργειες είναι σπάνιες, οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι αριθμοί. Ζυγίζουμε όλα τα δεδομένα, σε ποιες ηλικίες ο κίνδυνος από τη νόσο και από τον εμβολιασμό είναι μεγαλύτερος και ο σκοπός μας είναι να χορηγηθούν όλα τα εμβόλια σε όλους τους πολίτες με ασφάλεια», αναφέρει η κ. Παυλοπούλου. Τονίζει, δε, ότι είναι υποχρέωση όλων των υγειονομικών να δηλώνουν κάθε σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια. Το ίδιο οφείλουν να πράττουν και οι πολίτες, σύμφωνα με την ίδια.
Η ανακοίνωση για τη στρατηγική τής χώρας μας απέναντι στο συγκεκριμένο εμβόλιο αναμένεται σήμερα. Ενδεχομένως να υπάρξουν μικρές αναπροσαρμογές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και όχι ριζικές αλλαγές. Στις σκέψεις της κυβέρνησης σχετικά με τις αδιάθετες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, εφόσον προκύπτουν, είναι η επιτάχυνση του εμβολιασμού άλλων ομάδων ή επαγγελματικών κατηγοριών ώστε να χορηγούνται σε πολίτες που το επιθυμούν.