Υπάρχει μια “σκανδαλώδης ανισορροπία” στη διανoμή των εμβολίων κατά της COVID-19 παγκοσμίως και οι περισσότερες χώρες δεν έχουν επαρκείς δόσεις για να καλύψουν τις ανάγκες των ομάδων υψηλού κινδύνου, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.
“Κατά μέσο όρο στις χώρες υψηλού εισοδήματος, σχεδόν ένας στους τέσσερις πολίτες εμβολιάζεται κατά της COVID-19. Στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, η αναλογία αυτή είναι ένας στους πάνω από 500″, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέλαβε ότι, ελλείψει «των κατάλληλων δεδομένων», δεν μπορεί να κάνει σύσταση για αλλαγή του εμβολίου κατά της Covid από την πρώτη στη δεύτερη δόση, όπως σχεδιάζει να κάνει η Γαλλία για τους πολίτες κάτω των 55 ετών που έχουν εμβολιασθεί με μια πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.
«Δεν υπάρχουν τα κατάλληλα δεδομένα για να πούμε αν αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει» και συνεπώς οι ειδικοί του οργανισμού κατέληξαν στο συμπέρασμα «ότι η εναλλαγή εμβολίων δεν είναι κάτι που μπορούν να συστήσουν στο στάδιο αυτό», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.
Η εκπρόσωπος υπενθύμισε πως αυτή είναι η θέση που υιοθετήθηκε από τη συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ (SAGE) για τον εμβολιασμό τον Φεβρουάριο, όταν δημοσιοποίησε τις συστάσεις της για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid και πριν από τις πληροφορίες για μια ενδεχόμενη σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο αυτό και πολύ σπάνιες παρενέργειες.
Η ίδια υπογράμμισε επίσης πως οι επιστήμονες αυτοί είχαν απευθύνει τότε έκκληση για να γίνουν επιστημονικές έρευνες για το αν μπορεί κάποιος να αλλάξει εμβόλια κατά της Covid από την πρώτη στη δεύτερη δόση.