Η συνεργασία έγκειται αφενός στην κοινή προώθηση προϊόντων δικαίου εμπορίου, όπως καφέ, τσάι κ.α., τα οποία βρίσκονται στα καταστήματα της Γαία και αφετέρου στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας.
Όπως αναφέρει η Terra Verde σε ανακοίνωσή της:
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε και επίσημα πως το τελευταίο διάστημα αναπτύχθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής επιχείρησης Terra Verde με τον Συνεταιρισμό παραγωγών-καταναλωτών βιολογικών προϊόντων Γαία.
Η συνεργασία έγκειται αφενός στην κοινή προώθηση προϊόντων δικαίου εμπορίου, όπως καφέ, τσάι κ.α., τα οποία μπορείτε πλέον να βρείτε στα καταστήματα της Γαία και αφετέρου στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας που για εμάς είναι απαραίτητη και πολύτιμη. Κυρίως όμως, είμαστε χαρούμενοι που συλλογικότητες της πόλης μας, των οποίων οι αξίες δείχνουν προς τον ίδιο δρόμο, βρίσκουν κοινό βηματισμό.
Λίγα λόγια για τους Συνεταιρισμούς
ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Terra Verde
Eίναι μια συλλογικότητα, που εδώ και 10 περίπου χρόνια δραστηριοποιείται στο δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο και στην ανάπτυξη δημόσιου διαλόγου, μέσα από ποικίλες δράσεις, γύρω από τις αρχές του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου. Μέλη της είναι παραγωγοί, μεταποιητές, αλληλέγγυοι, και εργαζόμενοι. Η δομή είναι οριζόντια και οι αποφάσεις λαμβάνονται με ανοιχτές, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Καθιστά διαθέσιμα τοπικά, εποχιακά προϊόντα από καλλιεργητές και μεταποιητές που είναι σε ευθυγράμμιση με τις αρχές της συλλογικότητας αλλά και προϊόντα από φορείς Κ.ΑΛ.Ο. εγχώριους και του εξωτερικού.
Συνεταιρισμός Γαία
Ιδρύθηκε το 1996 από μια μικρή ομάδα βιοκαλλιεργητών, γεωπόνων κα καταναλωτών υποστηρικτών της οικολογίας και της υγιεινής διατροφής. Το μέσο για την προώθηση της οικολογικής γεωργίας, ήταν η ύπαρξη ενός φορέα που θα υποστήριζε την ανάπτυξη των βιολογικών καλλιεργειών και ενός χώρου όπου οι καταναλωτές θα μπορούσαν να αγοράζουν προϊόντα με εγγυημένη ποιότητα. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, αριθμεί 2 καταστήματα ( Δημητράκη 2 & Κ. Καραμανλή 86) και 220 μέλη. Ο Συνεταιρισμός εκτός από την εμπορική του δραστηριότητα έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη βιολογική γεωργία και την προστασία του περιβάλλοντος με εκπαιδευτικές παρεμβάσεις, δημόσιες ημερίδες, εκδόσεις.
Τι είναι το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο
Το κίνημα του Δίκαιου & Αλληλέγγυου Εμπορίου αποτελείται από άτομα, οργανισμούς και δίκτυα που έχουν ως κοινό όραμα έναν κόσμο όπου η δικαιοσύνη, η ισότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκονται στο επίκεντρο των δομών και των πρακτικών του εμπορίου, έτσι ώστε κάθε πρόσωπο, μέσω της εργασίας του, να μπορεί να ζει με τιμιότητα και αξιοπρέπεια, αναπτύσσοντας πλήρως τις δυνατότητές του.
Το Δίκαιο & Αλληλέγγυο Εμπόριο βασίζεται σε τρόπους παραγωγής και εμπορίας που βάζουν τους ανθρώπους και τον πλανήτη πάνω από το χρηματικό κέρδος.
Παρακάτω ακολουθούν οι 10 αρχές που διέπουν το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο.
1. Ευκαιρίες σε μη προνομιούχους Παραγωγούς
2. Διαφάνεια και Λογοδοσία
3. Δίκαιες εμπορικές πρακτικές
4. Δίκαιη Πληρωμή
5. Όχι στη παιδική ή καταναγκαστική εργασία
6. Όχι διακρίσεις, ισότητα των φύλων συνδικαλιστική ελευθερία
7. Κάλες εργασιακές συνθήκες
8. Ανάπτυξη Δεξιοτήτων
9. Προώθηση του Δικαίου & Αλληλέγγυου Εμπορίου
10. Σεβασμός του περιβάλλοντος
Πηγή: Left