«Αλλάζει το αφήγημα πάνω στο οποίο δομήθηκε μια σειρά απορριπτικών αποφάσεων, περί στρατηγικών κακοπληρωτών. Δεν αποκλείεται κύμα εφέσεων από δανειολήπτες»
«Η απόφαση του 4ου τμήματος του Άρειου Πάγου, αντισταθμίζει πολιτικά και κοινωνικά το μνημονιακό νεολογισμό περί στρατηγικών κακοπληρωτών που χρησιμοποιήθηκε επισήμως για πρώτη φορά σε αιτιολογική έκθεση Ελληνικού νόμου, στον 4745/2020», είπε Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη, ο δικηγόρος Γιώργος Καλτσάς.
Με την συγκεκριμένη απόφαση ουσιαστικά αλλάζει το αφήγημα πάνω στο οποίο δομήθηκε μία σειρά απορριπτικών δικαστικών αποφάσεων περί στρατηγικών κακοπληρωτών, ότι δολίως περιήλθαν σε αδυναμία πληρωμών και με αυτό το σκεπτικό αποκλείονταν από τις ευεργετικές ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη.
Όπως εξήγησε, ο νόμος Κατσέλη ορίζει σαν ουσιαστική προϋπόθεση υπαγωγής ότι θα πρέπει χωρίς δόλο τα φυσικά πρόσωπα να έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής. Αυτό χρησιμοποιήθηκε προσχηματικά και υποκριτικά από τις τράπεζες για δανειολήπτες στεγαστικού δανείου, στο οποίο μάλιστα υπάρχει και προσημείωση υποθήκης. Την ίδια ώρα τους τελευταίους μόνο μήνες διεγράφησαν δανειακές υποχρεώσεις έως και 90% σε δάνεια πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ομίλους και σε βαθύπλουτος ανθρώπους τα οποία μάλιστα δεν ήταν και εξασφαλισμένα.
«Αυτό είναι τρομακτικό και δίνει το μήνυμα γενικευμένης ανηθικότητας σε όλη την κοινωνία ενώ στην κατηγορία αυτή ανήκουν και πολιτικά κόμματα προεξάρχοντος του κυβερνώντος που έχει δανειστεί αλόγιστα χωρίς ουδεμία εξασφάλιση ή με μοναδική εξασφάλιση το μελλοντικό και αβέβαιο ποσοστό σε μία εκλογική επικείμενη διαδικασία»
«Σκεφτείτε ότι από τις απορριπτικές αποφάσεις του νόμου Κατσέλη το 90% έχουν απορριφθεί λόγω δόλου υπαίτιας περιέλευσης σε αδυναμία πληρωμών, χωρίς τούτο να έχει προταθεί κατά τρόπο ορισμένο από τις τράπεζες όπως προέβλεπε ο νομοθέτης»
Πλέον σημείωσε, «είναι πάρα πολύ δύσκολο πρωτοβάθμιο δικαστήριο δηλαδή Ειρηνοδικείο ή δευτεροβάθμιο μονομελές πρωτοδικείο να πάει κόντρα σε μία απόφαση από το ανώτατο δικαστικό επίπεδο, από τον Άρειο Πάγο που είναι αμετάκλητη».
Δεν απέκλεισε μάλιστα, κύμα εφέσεων και αναιρέσεων από δανειολήπτες.