Πριν λίγες ημέρες μάθαμε ότι η Ελλάδα σύντομα “μετονομάζεται” σε “Ελλάδα 2.0” και ότι συγκεκριμένος όρος αναφέρεται σε μια αναβαθμισμένη Ελλάδα. “Η Ελλάδα 2.0 είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας” ακούστηκε να λέγεται από κυβερνητικά χείλια και φιλοκυβερνητικές πένες. “Μια χώρα που έχει, μέσω του ταμείου ανάκαμψης, την ευκαιρία να κάνει ένα εμβληματικό «restart»“.
Του Αντρέα Παναγόπουλου
“Όλα από την αρχή, όλα καλύτερα και πιο συγκροτημένα!“. Ολα καλά κι από το στόμα τους, στου θεού τ’ αφτί! Μιας όμως και ζούμε ακόμη στο “τώρα” και όχι σε αυτό το “μαγικό αύριο” ας προσγειωθούμε και πάλι στην “Ελλάδα 1.0” και ας αντιπαραβάλουμε τις εικόνες και τους αντίστοιχους διαλόγους τους οποίους χωρίζουν μόλις δύο 24ωρα:
Εικόνα 1η: Αγκυρα – Διάλογος Δένδια-Τσαβούσογλου (15/4/2021)
Τσαβούσογλου: «Μιλήσαμε για την τουρκική μειονότητα στη Θράκη».
Δένδιας: «Στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, αυτό ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης».
Τσαβούσογλου: «Τετελεσμένα και προκλητικές δηλώσεις είναι πράγματα απευκταία».
Δένδιας: «Ανέφερα ότι προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων είναι η αποφυγή δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα. Μέχρι πριν από λίγους μήνες οι παραβατικές ενέργειες είχαν αυξηθεί δραματικά».
Τσαβούσογλου: «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τέτοιες δηλώσεις, διότι όπως είπατε η Τουρκική Δημοκρατία παραβιάζει δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο».
Δένδιας: «Η Τουρκία έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Δεν υπάρχει διάταξη διεθνούς δικαίου που να επιτρέπει πτήση πάνω από το ίδιο το έδαφος. Δεν μιλάω για τη θάλασσα».
Τσαβούσογλου: «Αναφέρεστε σε αυτά που σας βολεύουν αλλά δεν αναφέρεστε σε όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών».
Δένδιας: «Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάποιον. Μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχει απειλή ή ότι δεν υπάρχει αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά;».
Τσαβούσογλου: «Η αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπορώ να μπω και στα παπούτσια του άλλου. Εμείς όμως δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο αν προχωρήσουμε έτσι».
Δένδιας: «Το casus belli αποτελεί στάση που αντίκειται και δεν συνάδει με σχέσεις καλής γειτονίας. Η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο που έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Εικόνα 2η: Ισθμός Κορίνθου – Διάλογος Μητσοτάκη-Μηχανικός έργου (17/4/2021)
Μητσοτάκης: “Η διώρυγα θα κλείσει, πότε;
Μηχανικός: “Η διώρυγα είναι κλειστή. Από αρχές Ιανουαρίου.”
Μητσοτάκης: “Είναι ήδη κλειστή….Να ρωτήσω κάτι τελευταίο, bungee jumping γίνεται;”
Ορισμένες φορές δεν χρειάζονται ούτε σχόλια ούτε βαθιές αναλύσεις. Τα γεγονότα και οι εικόνες τους μιλούν από μόνες τους και αποδεικνύουν ότι η πολιτική θα υπερτερεί πάντοτε της επικοινωνίας καθώς η πρώτη εξακολουθεί να παράγει αποτελέσματα (αρνητικά ή θετικά) ενώ η δεύτερη ψευδαισθήσεις.
Δεν γνωρίζουμε πως ακριβώς θα είναι η “Ελλάδα 2.0” μετά από χρόνια. Μπορούμε όμως να αρχίσουμε να φανταζόμαστε πως θα είναι η “Νέα Δημοκρατία 2.0” στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Ακόμη κι ένας άσχετος με τα ελληνικά πολιτικά πράγματα -ένας… εξωγήινος, ας πούμε- θα μπορούσε να διακρίνει το ποιος θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο…
Ως γνωστόν, η Ιστορία κρατάει το ψαλίδι με το οποίο πετσοκόβει τα πολιτικά κεφάλαια και τον πολιτικό χρόνο. Και τότε το επικοινωνιακό bungee jumping γίνεται απείρως πιο επικίνδυνο σπορ από το τένις…
Υ.Γ.: Επί του πιεστηρίου, όπως λέγαμε παλιά: Ο ΥΠΕΞ ταξιδεύει σήμερα στην Αίγυπτο συνεχίζοντας τις διπλωματικές κινήσεις της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα, το Μαξίμου υιοθετεί ένα σκυλάκι, εκδίδοντας το ανάλογο δελτίο τύπου…