Στην επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Άγκυρα και στην ένταση που δημιουργήθηκε κατά την συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημειώνοντας πως η Τουρκία έχει απάντηση σε ό,τι λέει η ελληνική πλευρά.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έδειξε φανερά ενοχλημένος από την στάση του κ. Δένδια.
Μιλώντας στο τουρκικό μέσο Haberturk τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν συμπεριφέρθηκε έντιμα και δεν ήταν ειλικρινής. Πριν από τη συνέντευξη τύπου η ελληνική πλευρά μας είχε πει ότι δεν θα χρησιμοποιούσε κάποια φράση η οποία θα δημιουργούσε πρόβλημα. Με αυτή την προσέγγιση όμως που επέδειξε η ελληνική πλευρά δεν θα είναι εύκολο να προχωρήσουν πάρα πέρα οι σχέσεις. Εμείς παρόλα αυτά είμαστε έτοιμοι χωρίς προϋποθέσεις να συζητήσουμε θέματα των οποίων οι λύσεις είναι πιο εύκολες».
Παράλληλα, σημείωσε ότι
- «ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είναι προσωπικός μου φίλος. Και συνεργάτης μου επίσης. Δεν συμπεριφέρθηκαν ειλικρινά. Αυτό είναι που με στεναχώρησε. Διαφορετικά, έχουμε απάντηση σε ό,τι λένε. Δεν φοβόμαστε».
Επίσης όπως αποκάλυψε ο Νίκος Δένδιας θα τον προσκαλέσει στην Αθήνα.
«Συμφωνήσαμε σε έναν οδικό χάρτη στη συνάντηση με τον πρόεδρό μας. Ο Δένδιας θα με προσκαλέσει στην Αθήνα. Μετά τη συνάντησή μας, θα κανονίσουμε και συνάντηση του προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Θα αποφασίσουμε για αυτό αργότερα. Ο πρόεδρός μας είπε: Είμαι πάντα έτοιμος να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη», σημείωσε.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «επί 53 χρόνια συζητάμε για μια ομοσπονδιακή λύση. Οι συζητήσεις δεν έχουν ευοδωθεί. Δεν βρέθηκε κάποια λύση. Επομένως θα βάλουμε στο τραπέζι τη λύση των δύο κρατών». Ωστόσο, η Κύπρος την απορρίπτει.
Μάλιστα, σε δήλωση του γραφείου του τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, σημειώνεται ότι η μορφή λύσης στο Κυπριακό, είναι στη βάση της κυρίαρχης ισότητας, δύο κρατών που θα συνυπάρχουν δίπλα, δίπλα. «Η πρότασή μας για λύση θα τεθεί επίσης στο τραπέζι στην άτυπη συνάντηση στη Γενεύη. Εάν ο κ. Ερχουρμάν (ηγέτης Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος) δεν γνωρίζει εάν αυτή η πρόταση είναι νέα ή όχι, αυτό είναι λόγω της δικής του άγνοιας. Η συμβουλή μας προς αυτόν είναι να διαβάσει για το Κυπριακό και τις διάφορες διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα» προστίθεται.
«Προσχεδιασμένη προβοκάτσια Γαλλίας – Ελλάδας»
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη μίλησε για «προσχεδιασμένη προβοκάτσια Γαλλίας – Ελλάδας» σε «τουρκική» υφαλοκρηπίδα ενώ ισχυρίστηκε ότι «το ναυτικό μας δεν τους επέτρεψε να εισέλθουν».
Τι ακριβώς ανέφερε ο Τσαβούσογλου:
«Άλλο ένα δείγμα πως (οι Έλληνες) δεν έχουν καλές προθέσεις, είναι πως μια ημέρα μετά τη συνάντηση μας (με τον Νίκο Δένδια), ένα γαλλικό ερευνητικό πλοίο το οποίο ήταν σχεδόν υπό την προστασία μιας ελληνικής φρεγάτας, επιχείρησε να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδας μας».
«Θα πρέπει να σεβαστούν την υφαλοκρηπίδα μας. Δυστυχώς αυτή η ενέργεια ήταν μια προβοκάτσια. Δεν ήταν καλοπροαίρετη επιχείρηση. Το λέω και για τη Γαλλία και για την Ελλάδα Φαίνεται πως έχουν συντονιστεί από πριν, γι αυτό εμφανίστηκε η ελληνική φρεγάτα. Καλέσαμε τους πρεσβευτές τους διαμαρτυρηθήκαμε και το Ναυτικό μας δεν τους επέτρεψε να εισέλθουν».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έθεσε για μια ακόμη φορά θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών και απαντώντας στον Νίκο Δένδια και στην αναφορά του ότι τα νησιά έχουν στρατό γιατί απειλούνται, ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι αν φτάσουμε «στο άλλο σημείο» όσους εξοπλισμούς και να κάνει η Ελλάδα θα είναι άχρηστοι.
- «Ο Δένδιας λέει πως πάρα τη Συνθήκη της Λωζάννης το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών παραβιάζεται επειδή υπάρχει απειλή. Όμως αυτή η παραβίαση του καθεστώτος όπως και οποιοδήποτε εξοπλιστικό προϊόν το οποίο αγοράζουν δεν θα τους βοηθήσει σε κανένα θέμα. Αν θα επιλύσουμε τα θέματα, θα το κάνουμε μεταξύ μας. Αν είναι να φτάσουμε στο άλλο το σημείο, όσα όπλα και οτιδήποτε άλλο αγοράσει η Ελλάδα, δεν θα έχει κανένα όφελος θα είναι άχρηστο».
Από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, διαπιστώνει κανείς και την ενόχληση της Άγκυρας για τις ελληνικές συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή με χώρες όπως η Αίγυπτος και η Λιβύη.
«Αν μελλοντικά μπορέσουμε να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας, είμαστε δυο χώρες που η ηπειρωτική μας χώρα είναι απέναντι από την άλλη και μπορούμε να υπογράψουμε συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες αν βεβαία συμφωνήσουμε και η Αίγυπτος θα είναι κερδισμένη από τη συμφωνία αυτή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή: Libre