«Καρφιά» κατά της ελληνικής κυβέρνησης αφήνει η ετήσια έκθεση της πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ελευθερία των ΜΜΕ με την υπογραφή 14 διεθνών οργανισμών ελευθερίας του Τύπου.
Η ελληνική κυβέρνηση για άλλη μία φορά έχει την «τιμητική» της καθώς υπάρχει αναφορά στην λίστα Πέτσα.
«Αλλού, οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν πακέτα οικονομικής στήριξης σε εκστρατείες μέσων και δημόσιας υγείας για το Covid-19 για να επιβραβεύσουν πιστές εκδοτικές επιχειρήσεις, τιμωρώντας παράλληλα σημαντικά μέσα. Τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση, για παράδειγμα, αποκλείστηκαν από ένα πρόγραμμα οικονομικής στήριξης 20 εκατομμυρίων ευρώ. Πολλά που θεωρούνταν “αντιπολιτευτικά” έλαβαν δυσανάλογα χαμηλότερα επίπεδα διαφημιστικών εσόδων από την εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη δημόσια υγεία σε σύγκριση με πιο φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, παρόλο που πολλά είχαν μεγαλύτερη κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα»» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ετήσια έκθεση της Πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία της δημοσιογραφίας και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.
Παράλληλα γίνεται αναφορά και στον αποκλεισμό της εφημερίδας Documento από τη χρηματοδότηση.
Στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε καταγράφονται 201 περιπτώσεις όπου απειλήθηκε σοβαρά η ελευθερία του Τύπου και σημειώθηκαν το 2020 στις 47 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί ποτέ μέσα σε μια χρονιά, από τότε που ξεκίνησε η δραστηριότητα της πλατφόρμας το 2015.
Σύμφωνα με την γενική γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαρίγια Πετσίνοβιτς Μπούριτς, «Ο σεβασμός της ελευθερίας του Τύπου υποχωρεί σε πολλές χώρες. Τα τελευταία χρόνια είδαμε μια αύξηση των περιπτώσεων βίας και εκφοβισμού εναντίον δημοσιογράφων».
Κατήγγειλε τη «λογοκρισία» και τα «αντίποινα» που υπέστησαν δημοσιογράφοι «που εξέφραζαν αμφιβολίες για την πολιτική που ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις» στο πλαίσιο της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Τόνισε ότι «είναι καιρός να θυμίσουμε πως τα κράτη έχουν την υποχρέωση να φροντίζουν ώστε οι δημοσιογράφοι να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους (…) και να μπορούν να εκπληρώνουν τον ρόλο τους ως δημόσιοι ‘φρουροί’, κάτι που περιλαμβάνει τη δυνατότητά τους να θέτουν ερωτήσεις για τις αποφάσεις και τη δράση των δημόσιων αρχών».
Οι φυσικές επιθέσεις που καταγράφηκαν σημείωσαν αριθμό ρεκόρ, συνολικά 52 περιστατικά ενώ οι παρενόχλησης που καταγράφηκαν είναι 70. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης Γαλλία, η Πολωνία, η Τουρκία και η Ουκρανία μετρούν τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων εκφοβισμού και παρενόχλησης δημοσιογράφων.
Καταγγέλλονται επίσης στην έκθεση οι νόμοι και οι κανονισμοί εξαίρεσης που έχουν σε μεγάλο βαθμό υιοθετηθεί στο πλαίσιο της μάχης κατά της πανδημίας οι οποίοι έθεσαν σε κίνδυνο «την άσκηση της ελεύθερης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας», κυρίως «μέσω της συστηματικής άρνησης» να δοθεί πρόσβαση σε δημόσιες πληροφορίες για την πανδημία ή για την είσοδο σε υγειονομικές δομές.
Το 2020 καταγράφηκαν στην Ευρώπη θάνατοι δύο δημοσιογράφων και εργαζομένων σε ΜΜΕ που «συνδέονται πιθανόν με τις δραστηριότητές τους» και υπενθυμίζει πως “24 περιπτώσεις θανάτων δημοσιογράφων παραμένουν μέχρι σήμερα ατιμώρητες».
Όσον αφορά την Ελλάδα εδώ καταγράφονται όλες οι περιπτώσεις επίθεσης σε δημοσιογράφους