Στο ίδιο έργο θεατές της βίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους βρίσκεται ξανά ο κόσμος ολόκληρος. Όπως γράφει ο διευθυντής του βρετανικού think tank (CRIOx), Μαρκ Άλμοντ, δεκαετίες ειρηνευτικών προσπαθειών μεταξύ Εβραίων και Αράβων με την υποστήριξη των Αμερικανών προέδρων, από τον Ρίτσαρντ Νίξον μέχρι τον Ντόναλντ Τραμπ, απέτυχαν να λύσουν τη διαμάχη.
Τώρα, η πληγή άνοιξε ξανά. Μπαράζ ρουκετών από τη Γάζα προς το Ισραήλ, αεροπορικές επιθέσεις αντιποίνων από τον ισραηλινό στρατό και παλαιστινιακοί πύραυλοι με στόχο την Ιερουσαλήμ, για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια, συνθέτουν το αιματηρό σκηνικό των τελευταίων ημερών στην περιοχή με τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό θυμάτων, ανάμεσα τους και δεκάδες παιδιά.
Η σημαντική διαφορά αυτής της ανάφλεξης με τις προηγούμενες, σημειώνει στη Daily Mail ο Βρετανός αναλυτής, είναι η ταχύτητα με την οποία κλιμακώθηκε αμέσως στις χειρότερες ταραχές εδώ και χρόνια, με καμία από τις δύο πλευρές να μη δείχνει, τουλάχιστον προς το παρόν, διάθεση συμβιβασμού. Μετά την αποτυχία του να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στο Ισραήλ, και ενώ προσπαθεί να συγκροτήσει συμμαχία για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου θέλει να δείχνει δυνατός και αποφασιστικός.
Την ίδια ώρα η Χαμάς πιστεύει ότι ακριβώς αυτές οι συνθήκες πολιτικής ρευστότητας στο Ισραήλ μετρούν υπέρ της, παρότι τα τυφλά χτυπήματα με τις ρουκέτες μόνον τους Ισραηλινούς αμάχους μπορούν να τρομοκρατήσουν. Αντίθετα οι πύραυλοι ακριβείας του ισραηλινού στρατού προκαλούν τόσο μεγάλα ωστικά κύματα που γκρεμίζουν τα σπίτια γύρω από τους στόχους τους μακραίνοντας τη λίστα του θανάτου. Αυτές οι απώλειες μεταξύ των αμάχων τροφοδοτούν τον πόλεμο προπαγάνδας που έχουν εξαπολύσει οι εχθροί του Ισραήλ, με τη θρησκευτική αντιπαλότητα για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, της ιερής πόλης για Εβραίους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, να κάνει το σκηνικό του πολέμου περισσότερο εκρηκτικό.
Όλοι οι περιφερειακοί παίκτες, που διαγωνίζονται για την απόκτηση του ελέγχου της πλούσιας σε ενεργειακά αποθέματα Μέσης Ανατολής, βλέπουν την τρέχουσα κατάσταση σαν μια ευκαιρία μεγάλου κέρδους. Κράτη όπως το Ιράν, η Συρία και ο Λίβανος, που κυριαρχείται από τη Χεζμπολάχ, καραδοκούν να αναμιχθούν, αφού το καθένα από αυτά βρίσκεται σε άγρια κόντρα με το Ισραήλ.
Οι Ιρανοί κατηγορούν Ισραηλινούς πράκτορες ότι σαμποτάρουν με κυβερνοεπιθέσεις το πυρηνικό της πρόγραμμα και δολοφονούν Ιρανούς επιστήμονες. Η Συρία και το Ιράν τροφοδοτούν τη Χεζμπολάχ με πυραύλους και όπλα και τα κομβόι που μεταφέρουν τον οπλισμό στο Λίβανο δέχονται συχνά επιθέσεις από ισραηλινά μαχητικά. Οι Αγιατολαχ και το καθεστώς του Ασσάντ διαφημίζουν επίσης τον θυμό τους εναντίον του Ισραήλ και ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις νέες απώλειες μεταξύ των Παλαιστινίων, παρότι ευθύνονται από την πλευρά τους για σωρεία αθώων θυμάτων τα τελευταία χρόνια από την αποτυχημένη αραβική άνοιξη μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, συγκεκριμένα ο Μπασάρ αλ Άσαντ θεωρεί ότι η συγκυρία τον ευνοεί και ότι με τη βοήθεια του Ιράν και της Ρωσίας μπορεί να αποκομίσει τεράστια οφέλη από την τρέχουσα σύγκρουση στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής.
Στο μεταξύ η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται ότι αναζητά ένα νέο modus vivendi με τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ στον Κόλπο, ενώ προσπαθεί να πεύχει την ανανέωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν. Ωστόσο, όπως εκτιμά ο Βρετανός αναλυτής, αντί να ενισχύσει τις μετριοπαθείς φωνές στο Ιράν με την εγκατάλειψη της σκληρής πολιτικής του Τραμπ και τη νέα της προσέγγιση, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ενθαρρύνει τους σκληροπυρηνικούς στην Τεχεράνη να ρίχνουν λάδι στη φωτιά μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.
Οι τελευταίοι είναι τα τραγικά πιόνια σ’ αυτή την ευρύτερη μάχη εξουσίας. Είναι αναλώσιμοι για τους τρομοκράτες και τους αγιατολάδες, καθώς έχουν εμπλακεί σ’ έναν μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς κατά του Ισραήλ και των άλλων συμμάχων στη Δύση. Οι προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο να ξεσπάσει ολοκληρωτικός πόλεμος πέφτουν εις ώτα μη ακουόντων. Αλλά η τρομακτική αλήθεια είναι ότι κάθε μέρα γίνεται ολοένα και πιθανότερη μια πυρκαγιά στη Μέση Ανατολή, καταλήγει ο Βρετανός αναλυτής.
Πηγή: dailymail.co.uk