Πριν από λίγες εβδομάδες 100 κάτοχοι βραβείου Νόμπελ (μαζί και με 20 πρώην πολιτικούς ηγέτες κρατών) έγραψαν μια πολύ δυνατή επιστολή προς τον Πρόεδρο Biden ζητώντας του «την αναστολή των κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19».
Οι περισσότεροι συγγραφείς της επιστολής είναι κάτοχοι βραβείων Νόμπελ Ιατρικής, Φυσιολογίας, Οικονομικών, Φυσικής, Χημείας αλλά και Νόμπελ για την Ειρήνη.
«Η αναστολή των κανόνων του WTO είναι ζωτικής σημασίας και απαραίτητο βήμα για να τελειώσει η πανδημία. Πρέπει να συνδυαστεί με το ανοιχτό μοίρασμα της τεχνολογίας και του «know-how» των εμβολίων. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, COVID-19 Technology Access Pool, όπως ζήτησε και ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλός σας Dr. Anthony Fauci».
Και αφού συνεχίζει η επιστολή ότι αυτή η διαδικασία θα σώσει περισσότερες ζωές και θα οδηγήσει σε παγκόσμια ανοσία αγέλης, τονίζει «9 στους 10 ανθρώπους στις περισσότερες φτωχές χώρες δεν θα έχουν εμβόλιο αυτή τη χρονιά. Με τη σημερινή ταχύτητα, πολλά έθνη θα περιμένουν μέχρι τουλάχιστον το 2024 να έχουν μαζικό εμβολιασμό, παρόλη την περιορισμένη, αν και ευπρόσδεκτη, προσφορά της πλατφόρμας COVAX».
Η επιστολή συνεχίζει τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα σε όλο τον κόσμο μια και οι απειλές για τη δημόσια υγεία είναι παγκόσμιες.
«Οι αγορές δεν μπορούν επαρκώς να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις, ούτε μπορεί ο στενός εθνικισμός».
Οι κορυφαίοι επιστήμονες, κάτοχοι των βραβείων Νόμπελ ξεκαθαρίζουν: «Η πλήρης προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και των μονοπωλίων θα επηρεάσει μόνο αρνητικά τις προσπάθειες για τον εμβολιασμό του κόσμου και θα είναι μια αυτοκαταστροφική ενέργεια για τις ΗΠΑ. Δεδομένης της τεχνητής παγκόσμιας παραγωγής, η οικονομία των ΗΠΑ κινδυνεύει να χάσει 1.3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε «ακαθάριστο εθνικό προϊόν» (GDP) αυτή τη χρονιά.
Στη συνέχεια οι Νομπελίστες θυμίζουν στον Πρόεδρο Biden τα επώδυνα μαθήματα από την ανισότιμη πρόσβαση σε θεραπείες που σώζουν ζωές σε αρρώστιες όπως το HIV. Τονίζουν ότι η στήριξη της άρσης των κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας θα δώσει την ευκαιρία ο κόσμος να ξυπνήσει χωρίς τον ιό.
«Πολλοί από μας γνωρίζουμε την πραγματικότητα του πολιτικού αξιώματος και τις πιέσεις, προκλήσεις και περιορισμούς της πολιτικής ηγεσίας. Παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για τις ΗΠΑ να εφαρμόσουν αλληλεγγύη, συνεργασία και ανανεωμένη ηγεσία, που ελπίζουμε ότι θα εμπνεύσει πολύ περισσότερους να κάνουν το ίδιο».
Και η επιστολή των 100 διάσημων επιστημόνων, κατόχων του βραβείου Νόμπελ καταλήγει:
« Παρακαλούμε αναλάβετε αυτήν την επείγουσα δράση που μόνο εσείς μπορείτε, και ας θυμόμαστε αυτή τη στιγμή στην ιστορία, σαν τον χρόνο που αποφασίσαμε να βάλουμε το συνολικό δίκαιο για την ασφάλεια όλων πάνω από τα εμπορικά μονοπώλεια των λίγων. Ας εξασφαλίσουμε ένα τέλος αυτής της πανδημίας για μας όλους. Ως υποστηρικτές της παγκόσμιας και ισότιμης πρόσβασης στο εμβόλιο, παραμένουμε έτοιμοι να στηρίξουμε και να προσθέσουμε τις φωνές μας στις προσπάθειές σας σε αυτό το μέτωπο».
Διαβάζοντας στο τέλος της επιστολής, ένα ένα τα ονόματα των κορυφαίων ζώντων επιστημόνων του κόσμου, που με το έργο τους προχώρησε η ανθρωπότητα ένα βήμα μπροστά στην ιατρική, στη χημεία, στη φυσική, στη φυσιολογία, στην οικονομία και στην Ειρήνη, διερωτήθηκα ποιοι είμαστε εμείς οι καλής πίστεως πολιτικοί, δημοσιογράφοι, απλοί πολίτες που θα έχουμε διαφορετική ή αντίθετη γνώμη στο συγκεκριμένο θέμα.
Όταν η κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Φυσιολογίας, Francoise Barre-Sinoussi, λέει «Η ιστορία μας βλέπει. Εγώ και οι συνάδελφοί μου, κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ, πιέζουμε τον Πρόεδρο Biden να κάνει το σωστό πράγμα», τότε τους ακούμε με προσοχή.
Όταν ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ στα Οικονομικά, Joseph Stieglitz, υποστηρίζει ότι «Οι πνευματικές ιδιοκτησίες είναι το έσχατο τεχνητό εμπόδιο στην προμήθεια των εμβολίων σε όλο τον κόσμο», τότε τους εμπιστευόμαστε.
Όταν ο κάτοχος του βραβείου Nobel για την Ειρήνη, Muhammad Yunus, υποστηρίζει ότι «χρειαζόμαστε ισχυρή κυβερνητική δράση και όχι μόνο την φιλανθρωπία και τον ιδιωτικό τομέα να μας οδηγήσει στη λύση της σημερινής άνευ προηγούμενου κρίσης», τότε και εμείς στηρίζουμε τον Πρόεδρο Biden στην τόσο σημαντική του αυτή απόφαση.