Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ αποτελεί ένα ιστορικό λάθος για την Βρετανία.
Συγχρόνως, αποτελεί και τον ύστατο σπαραγμό σε ένα έθνος που ποτέ δεν ξεπέρασε «τα έρημα του νιάτα που τσαλακωθήκαν» ανεπανόρθωτα. Αυτό το ιστορικό λάθος μαζι με τα «ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα» των Ευρωαρνητών Συντηρητικών που στον Τζόνσον έχουν μπολιάσει τον…καραμανλισμό με τον Τραμπ δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.
Ένα μείγμα, που, για εμάς τους τους μη Βρετανούς, Ευρωπαίους οδηγεί σε απομονωτισμό και περιθωριοποίηση μια χώρα που είναι η Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, με τους Εργατικούς ανύδρους ιδεολογικά, και «διασωληνωμένους» πολιτικά η εθνικη ατζέντα του Τζονσον οδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο σε παράλυση, την Σκωτία σε 2ο Δημοψήφισμα και πιο μακριά ακόμα από την Ευρώπη. Όμως, πέραν αυτού, ή συνεπικουρούμενοι από την εσωτερική ζοφερή πραγματικότητα, ποιος θέλει με αφορμή την Σκωτία, η Βρετανία να γίνει η νέα Βοσνία Ερζεγοβίνη;
Στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές για τα τοπικά κοινοβούλια, η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζιον έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας για μία ψήφο στις, κερδίζοντας 64 αντί για τις απαραίτητες 65 έδρες. Με αυτή την πύρειο νίκη εκ των πραγμάτων δεν εγκαταλείπει το σχέδιό της για νέο δημοψήφισμα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο προηγούμενο δημοψήφισμα το 2014 οι Σκωτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής στη Μ.Βρετανία, αλλά στην ψηφοφορία για την αποχώρηση από την ΕΕ δεν είχε στηρίξει την αποχώρηση από την ΕΕ.
Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) η Γερμανίδα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καταρίνα Μπάρλεϊ με πατέρα Βρετανό και βρετανικό διαβατήριο εκτός του γερμανικού σχολιάζει: «(Αν θελήσει η Σκωτία να ενταχθει στην ΕΕ) Θεωρώ βέβαιο ότι σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να περάσουν από όλα τα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, όπως κάθε άλλη υποψήφια χώρα.
Ο,τιδήποτε άλλο δεν θα μπορούσαμε να το δικαιολογήσουμε απέναντι σε υποψήφιες χώρες που περιμένουν χρόνια για την ένταξή τους. Από την άλλη πλευρά βέβαια είναι γεγονός ότι η Σκωτία, ως κομμάτι άλλης χώρας, ήταν ήδη μέλος της ΕΕ και κατά συνέπεια θα της είναι πιο εύκολο να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπει η ενταξιακή διαδικασία. Το θέμα είναι ότι όσο παραμένει εκτός ΕΕ το Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο μεγαλύτερη απόκλιση θα παρουσιάζουν οι σχετικές διατάξεις, τόσο πιο χρονοβόρα θα γίνεται η προσαρμογή».
Ακόμα και αυτή, η πολύ προσεκτική δήλωση είναι επικίνδυνη. Η Σκωτία είναι κομμάτι του Ηνωμένου Βασιλείου και δεν έχει δικαίωμα διεθνούς εκπροσώπησης. Όσοι βαυκαλίζονται την Σκωτία ανεξάρτητη και στην ΕΕ ποντάρουν στην βοσνιοποιηση της Βρετανίας υποδαυλίζοντας τα πάθη και ανοίγοντας το κουτί της Πανδώρας. Φανταστείτε πχ τι θα γίνονταν αν και η Βόρεια Ιρλανδία ήθελε να ενωθεί με την Ιρλανδική Δημοκρατία; Κόλαση με μία λέξη.
Με λίγα λόγια, στην εποχή που ο νεοφιλελευθερισμός αντικαταστάθηκε στους συντηρητικούς κύκλους με τον λαϊκίστικο τραμπισμό που φλερτάρει με την «σοβαρή Χρυσή Αυγή» του Μπάμπη Παπαδημητρίου ο κίνδυνος είναι να μην έχουμε διδαχθεί τίποτα από τα παλιά μαθήματα της Ιστορίας. Ένα από αυτά είναι και το γεγονός ότι όσο τα παραδοσιακά κεντροαριστερα κόμματα χάνουν, θα κερδίζουν οι ακραίοι που θα κάνουν τον Τραμπ να μοιάζει κανονικός. Θα το επιτρέψουμε;