Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει στο πολιτική ζωή του τόπου τις τελευταίες ημέρες το ευρωβαρόμετρο που βγήκε στη δημοσιότητα, το οποίο και ερεύνησε την άποψη των πολιτών για τη κατάσταση στη χώρα μας.
Το αξιοπρόσεκτο στη συγκεκριμένη έρευνα ήταν πως ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που παρουσιάζουν οι μετρήσεις των γνωστών εταιρειών δημοσκοπήσεων, οι οποίες σταθερά από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού κρίνουν θετικά την Κυβέρνηση και αναδεικνύουν μία ευχάριστη εικόνα των πολιτών για την καθημερινότητα τους.
Εντύπωση μάλιστα προκαλούν και τα ποσοστά που παίρνουν οι αρνητικές απαντήσεις στο ευρωβαρόμετρο, όπως για παράδειγμα σε ερωτήματα για την κατάσταση της χώρας με το 78% να απαντάει πως είναι κακή και της οικονομίας που το 90% (!) απάντησε πως κινείται προς την λάθος κατεύθυνση…
Όταν στις ίδιες ερωτήσεις των δημοσκοπήσεων που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ οι θετικές γνώμες για την οικονομία και την Κυβέρνηση είναι τουλάχιστον 40-45% θετικές και στο ευρωβαρόμετρο αντίστοιχα 70% αρνητικές, καταλαβαίνει κανείς πως κάτι πάει λάθος είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση.
Τη μεγαλύτερη πάντως συζήτηση σήκωσε το γεγονός πως ιδιαίτερα με το θέμα ασχολήθηκε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων, καθώς εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση λίγες ώρες μετά την δημοσίευση του ευρωβαρόμετρου.
Τι λέει η ανακοίνωση;
“Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα μερίδας του τύπου και κάποιες αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα αναφορικά με σύγκριση ερευνών κοινής γνώμης, ο ΣΕΔΕΑ δηλώνει τα εξής:
Σύμφωνα με τον Νόμο 3603/2007 (άρθρο 4, παρ. 6) «Η σύγκριση αποτελεσμάτων διαφορετικών δημοσκοπήσεων πρέπει να συνοδεύεται από την επισήμανση των διαφορών τους (όπως μεθοδολογία, χρόνος διεξαγωγής που είναι δυνατόν να επηρεάζει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης)»
Τα προναφερθέντα δημοσιεύματα συγκρίνουν αποτελέσματα δημοσκοπήσεων με αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου. Μεταξύ των δύο δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις, καθώς:
- Η διατύπωση των ερωτήσεων είναι διαφορετική
- Η μεθοδολογία συλλογής στοιχείων είναι διαφορετική: συνεντεύξεις δια ζώσης και συνεντεύξεις μέσω διαδικτύου έναντι τηλεφωνικών συνεντεύξεων
- Ο χρόνος διεξαγωγής των ερευνών είναι διαφορετικός
- Oι κλίμακες καταγραφής των απόψεων των πολιτών είναι διαφορετικές
Σε κάθε περίπτωση, ασφαλέστερη όλων για εξαγωγή συμπερασμάτων είναι η σύγκριση μεταξύ ίδιων ερευνών (στην συγκεκριμένη περίπτωση του Ευρωβαρόμετρου), στη διάρκεια του χρόνου. Οι χρονοσειρές αποτελεσμάτων που προκύπτουν είναι συγκρίσιμες και καταγράφουν καθαρά την τάση μεταβολής των απόψεων της κοινής γνώμης. Κάθε άλλη και κυρίως μεμονωμένη αναφορά ή σύγκριση αποτελεσμάτων ενδέχεται να παραπλανά την κοινή γνώμη και να μην ενημερώνει τους πολίτες αντικειμενικά όπως προβλέπει ο ανωτέρω νόμος“
Μέσα από αυτή τη πρωτοφανή κίνηση τονίστηκε πως οι δύο έρευνες δεν έχουν καμία σχέση ως προς τη δομή τους και το χρονικό διάστημα διεξαγωγή τους και με λίγα λόγια -έστω και κεκαλυμμένα- πως οι δικές τους είναι σαφώς πιο… έγκυρες.
Και εδώ έρχεται το ερώτημα, πως γίνεται η πρώτη δημοσκόπηση που δείχνει ξεκάθαρα μία αρνητική εικόνα της Κυβέρνησης προς τον κόσμο να δέχεται τέτοια κριτική όχι απλά από τον ΣΕΔ, αλλά και από επίσημα χείλη βουλευτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας;
Εφόσον η Κυβέρνηση θεωρεί αξιόπιστες τις δημοσκοπήσεις των εταιρειών που παρουσιάζονται στα -φιλικά προσκείμενα σε εκείνη- ΜΜΕ δεν είχε λόγο να υψώσει τη φωνή της γύρω από το θέμα και απέναντι σε μία έρευνα που μάλιστα διεξάγεται υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τελικά μήπως κάτι δεν είναι όπως φαίνεται στην υπόθεση; Γιατί πολλές φορές οι δημοσκοπήσεις που παρουσιάζονται δεν έχουν καμία σχέση με τις κουβέντες που θα ακούσει κάποιος στη κοινωνία και στις πολιτικές συζητήσεις των πολιτών.
Και αυτό είναι ένα συχνό φαινόμενο στη χώρα μας τη τελευταία δεκαετία και δεν συμβαίνει μονάχα τώρα.
Από το 2010 και μετά με την κατάρρευση της οικονομίας και της κοινωνίας, οι δημοσκοπήσεις αδυνατούν να σταθμίσουν επιτυχημένα την κοινή γνώμη με μεγαλύτερες αποτυχίες τους φυσικά τις εκλογές του Μαίου του 2012 και το δημοψήφισμα το 2015, αλλά και με μία μοναδική εξαίρεση τις προβλέψεις τους στις τελευταίες Ευρωεκλογές.
Το μόνο σίγουρο είναι πως το τελευταίο ευρωβαρόμετρο ανέβασε το θερμόμετρο του πολιτικού σκηνικού ακόμα περισσότερο και έθεσε -άθελα του- την Κυβέρνηση σε θέση πίεση και παράλληλα τις εταιρείες δημοσκοπήσεων σε μία έστω και μικρή αμφιβολία για τα ευρήματα τους.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα φανεί ποιος έχει δίκιο και άδικο γύρω από τις έρευνες κοινής γνώμης όταν έρθει η ώρα για εκλογές, αλλά όλο αυτό το γεγονός αποτελεί και ένα μήνυμα προς το Μαξίμου να αλλάξει ρότα, γιατί αν συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση έρχονται άσχημα -και- δημοσκοπικά μαντάτα…