Με την Ε.Ε να έχει ήδη κλείσει συμφωνία με την Pfizer/BioNTech για επιπλέον 1,8 δισ. δόσεις και την Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή να προαναγγέλει πως από τον Σεπτέμβριο θα εμβολιάζονται πιθανότατα και τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, η οικονομική διάσταση των εμβολιασμών για τις μεγάλες πολυεθνικές αποκτά νέα διάσταση. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλ. Μπουρλά δήλωσε (Delphi Forum) πως η Pfizer είναι έτοιμη να παρέχει 3-4 δισ δόσεις ετησίως, καθιστώντας, μάλιστα σαφές πως είναι πιθανό να εμβολιαζόμαστε ετησίως για τον κοροναϊό, ιδιαίτερα εάν ο ιός δεν γίνει ενδημικός αλλά εμφανίζεται κάθε χρόνο με νέες μεταλλάξεις.
Με την AstraZeneca να έχει βγει εκτός συμφωνιών με την Ε.Ε για “τιμωρητικούς” λόγους, η σύμπραξη της αμερικανικής εταιρείας διανομής και της γερμανικής BioNTech που εφηύρε το εμβόλιο μετατρέπεται στον μεγάλο παίκτη και τον προνομιακό εταίρο σχεδόν σε ολόκληρη τη Δύση (ΗΠΑ, Ε.Ε) αλλά και σε ένα μεγάλο τμήμα του πλανήτη. Όπως έγραφε προ ημερών το capital.gr, δημοσιοποιώντας στοιχεία της συμφωνίας της Ε.Ε με την Pfizer, το συγκεκριμένο εμβόλιο θα πωλείται στα 15,5 $.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει 15,5 ευρώ τη δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech κατά της COVID-19, σύμφωνα με το πρώτο συμβόλαιο που υπέγραψε με τις δύο εταιρίες το οποίο διέρρευσε σήμερα στην εφημερίδα La Vanguardia
Σύμφωνα με το συμβόλαιο με την Pfizer το οποίο διέρρευσε, η ΕΕ συμφώνησε να πληρώσει κατά μέσο όρο 15,5 ευρώ για τις πρώτες 200 εκατομμύρια δόσεις. Συμφώνησε επίσης να πληρώσει την ίδια τιμή για άλλες 100 εκατομμύρια δόσεις με δικαίωμα προαίρεσης τις οποίες παρήγγειλε μέσα σε μια προθεσμία που ορίζεται στο συμβόλαιο. Μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής θα έπρεπε να πληρώσει 17,5 ευρώ τη δόση.
“Ο εμβολιασμός των ανηλίκων αναμένεται να γίνει και στην Ευρώπη μέχρι τον Σεπτέμβριο και άρα και στην Ελλάδα”, δήλωσε προ ημερών ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Στη συνέχεια ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν τα παιδιά θα πηγαίνουν από Σεπτέμβριο με εμβόλιο στο σχολείο αντί με self test, με τον Κικίλια να απαντάει θετικά, σε περίπτωση βέβαια που εγκριθεί τελικά το εμβόλιο για τα παιδιά.”
Επιπλέον στην διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσή της για τα κρούσματα και τους εμβολιασμούς, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας:
«Έχουμε αναφέρει ότι ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό για τα παιδιά είναι μικρός. Επομένως ο στόχος του εμβολιασμού είναι διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζουμε. Κάνουμε ένα εμβόλιο για να προστατεύσουμε ένα παιδί από ένα λοιμώδες νόσημα. Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις σοβαρής νόσησης από covid.
Επομένως το εμβόλιο για τα παιδιά έχει σαν στόχο πρώτον ότι τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού μίας χώρας, δεύτερον ότι ο εμβολιασμός τους θα μπορούσε να μειώσει τη διασπορά στην κοινότητα, να μείνουν ανοικτά τα σχολεία και να προστατευτούν ευάλωτες ομάδες”.
Αλλά και ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών Αθ. Σκουτέλης είπε (Realfm) πως θεωρεί πολύ πιθανό να συνταχθεί και η Ελλάδα με την γενικότερη τάση και να εμβολιάσει από τον Σεπτέμβριο τα παιδιά 12-15 ετών, αν και υπάρχουν ενστάσεις σχετικά με την χρησιμότητα του εμβολιασμού των παιδιών.
Όλα αυτά για την Pfizer δημιουργούν συνθήκες ενός φαραωνικού κέρδους. Η ΕΕ διαπραγματεύεται τώρα ένα τρίτο συμβόλαιο για συνολικά 1,8 δισεκ. δόσεις με τις δύο εταιρίες έναντι 19,5 ευρώ τη δόση, το οποίο θα έχει αυστηρότερους όρους παράδοσης και δικαίωμα προαίρεσης της ΕΕ να παραγγείλει ενισχυμένα εμβόλια που θα καλύπτουν παραλλαγμένα στελέχη του ιού. Με 4 δισ δόσεις ετησίως, για τα επόμενα χρόνια, η εταιρεία μπορεί να κάνει τζίρο σχεδόν 80 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, όταν είναι γνωστό πως μόνο κατά τον πρώτο χρόνο εμβολιασμών το κέρδος της θα φτάσει τα 75 δισ.!
“Το εμβόλιο της Pfizer κόστιζε 12 ευρώ, ύστερα 15,50 ευρώ και τώρα η Κομισιόν υπογράφει συμβόλαιο στα 19,50 ευρώ”, αποκάλυψε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, σύμφωνα με τον ιστότοπο euractice.com.
Ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε συνομιλίες με την Pfizer για την προμήθεια εμβολίων το 2022 και το 2023, τονίζοντας ότι η συμφωνία προβλέπει το κόστος να ανέρχεται στα 19,50 ευρώ ανά δόση.
Σημαντική διαφορά φαίνεται ότι υπάρχει στο κόστος των εμβολίων, ανάλογα με την εταιρία. Για λόγους εμπιστευτικότητας η Κομισιόν δεν δημοσιεύει πληροφορίες για το οικονομικό κομμάτι της συμφωνίας, τουλάχιστον όχι στο πρώτο στάδιο της προμήθειας των εμβολίων πριν μερικούς μήνες. Ωστόσο, μετά από κυβερνητική διαρροή στο Βέλγιο (και συγκεκριμένα ένα tweet της υφυπουργού Οικονομικών Εύα ντε Μπέεκερ που μάλλον κατά λάθος είδε το φως της δημοσιότητας) ο γερμανικός τύπος δημοσιεύει σχετικά στοιχεία.
Σύμφωνα με αυτά, στην προπαραγγελία το εμβόλιο της AstraZeneca στοιχίζει 1.78 ευρώ, της Johnson & Johnson 6.95 ευρώ, της Sanofi-GSK 7.56 ευρώ, της Curevac 10 ευρώ, της BionTech/Pfizer 12 ευρώ και της Moderna 14.70.
Στοιχεία Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021
Οι διαφορές στην τιμή των εμβολίων ανά εταιρεία είναι τεράστιες. Αυτό αποτελεί και εξήγηση, για ορισμένους, σχετικά με την “εκπαραθύρωση” της AstraZeneca από τις συμφωνίες με την Ε.Ε. Το εμβόλιο της Οξφόρδης πωλείται έναντι 1,78 ευρώ -σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και τα 2,5 ευρώ- όταν της Pfizer ξεκίνησε από τα 12 ευρώ και έφτασε σταδιακά στα 15,5, σε κάποιες περιπτώσεις και στα 19,5 ευρώ.
Με την προσθήκη και των παιδιών 12-15 ετών (πιθανώς και στα παιδιά άνω των 6 ετών, όπως συζητείται ήδη στο ΗΒ), η αγορά των εμβολιασμών αυξάνεται κατά 25-40%, γεγονός που σημαίνει πως πολλά δισεκατομμύρια ευρώ θα καταλήξουν στα ταμεία της Pfizer και άλλων πολυεθνικών. Αυτό κατά ορισμένους αποτελεί και μια απάντηση στον λυσσαλέο πόλεμο που δέχτηκε η πρόταση του Τζο Μπάϊντεν για την άρση των πατεντών των εμβολίων.
Με αυτές τις τιμές, πάντως, εγείρεται εντονότερα το ερώτημα σχετικά με το κατά πόσο αναπτυσσόμενες χώρες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες μπορούν να δαπανήσουν τέτοια ποσά για να εμβολιάσουν τους πληθυσμούς τους. Και επιστρέφει η πρόταση για την ανάγκη να επιδειχθεί διεθνής αλληλεγγύη -αφού δεν αίρονται οι πατέντες- ώστε να πληρώσουν οι πλούσιες χώρες ή να δώσουν έναν αριθμό των εμβολίων που αγοράζουν εκείνες ώστε να εμβολιαστούν οι κάτοικοι των φτωχότερων χωρών. Ειδάλλως δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί παγκόσμια ανοσία (με τον εμβολιασμό του 70% των κατοίκων του πλανήτη).