Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο τα κρουασάν ψήνονται στο φούρνο…
Σύμφωνα με τον θρύλο, το 1863 οι Οθωμανοί προσπάθησαν να πολιορκήσουν για δεύτερη φορά την Αυστρία.Το σχέδιο τους ήταν να σκάψουν λαγούμι κάτω από τα τείχη της πόλης τα ξημερώματα, αλλά για κακή τους τύχη, εκείνες τις ώρες,οι αρτοποιοί που ήταν ξύπνιοι, φουρνίζοντας το ψωμί, τους πήραν χαμπάρι. Για να γιορτάσουν λοιπόν τη νίκη τους δημιούργησαν το Hornchen-προάγγελο του κρουασάν- δίνοντας του και το γνωστό σχήμα μισοφέγγαρου, που είναι σύμβολο της οθωμανικής σημαίας.
Στη συνέχεια, η συνταγή πέρασε στους Γάλλους, οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι για την μορφή και την αποδοχή που έχει αποκτήσει το εν λόγω προϊόν.
Στην Ελλάδα απαιτείταιλίγο ψάξιμο παραπάνω, για να βρεθεί ένα αρτοποιείο που παρασκευάζει ένα κρουασάν τραγανό, να αναβλύζει αρώματα αυθεντικού βουτύρου.
Δύο είναι οι κύριοι λόγοι που κάνουν το αυθεντικό κρουασάν δυσεύρετο.
Ο πρώτος έχει να κάνει με την υψηλή τιμή του βουτύρου γάλακτος. Βλέπετε, το κρουασάν χρειάζεται γαλλικό βούτυρο 84% σε λιπαρά και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους εξάγεται κατά κύριο λόγο, στις χώρες της μέσης ανατολής με αποτέλεσμα, τα αποθέματα που μένουν για την Ευρώπη, να ανεβάζουν την τιμή του.
Ο δεύτερος έχει να κάνει με το γεγονός ότι, για να παραχθεί το προϊόν χρειάζεται, ούτε λίγο ούτε πολύ τουλάχιστόν 8 ώρες!
Ο κύριος Χατζηδάκης, ως υπουργός εργασίας πλέον, αφουγκράστηκε αυτό το πρόβλημα και σαν σύγχρονος Αρχιμήδης φαίνεται να αναφώνησε: ¨Holdmybeer!¨
Χωρίς να είναι υπό την επήρεια αλκοόλ, παρουσίασε το νέο εργασιακό νομοσχέδιο,οπού μεταξύ άλλων διαφαίνονται και οι λύσεις σε αυτά τα τόσο δύσκολα προβλήματα.
Ο εργαζόμενος μπορεί να εργάζεται μόνο με τη συγκατάθεση του, για τουλάχιστόν δέκα ώρες την ημέρα, τις οποίες μπορεί να πάρει κάποια στιγμή σε ρεπό ή να της πληρωθεί με μια μειωμένη προσαύξηση της τάξεως του 40% έναντι 60% που ισχύει μέχρι και αυτήν την ώρα.
Αυτή τη διαφορά λοιπόν, η επιχείρηση θα μπορέσει να την αξιοποιήσει για την αγορά του υπερκοστολογημένου βουτύρου και να παρασκευάσει το υπέροχο κρουασάν.
Κάπου εδώ όμως, πρέπει να σας αφήσω γιατί τα κρουασάν είναι σχεδόν έτοιμα.
Μύρισε ελιές…
Εικονογράφηση: Croissant and Coffee του Julian Merrow Smith (Still life, painter born 1959 in the UK)