Μόλις 10 ημέρες έμειναν για τον διεξαγωγή του φετινού τελικού του Champions League και η UEFA πριν λίγα 24ώρα ανακοίνωσε πως αλλάζει και φέτος την έδρα του αγώνα, αφαιρώντας μία λαμπερή αθλητική στιγμή από την Κωνσταντινούπολη και τον Ταγίπ Ερντογάν.
Ας πάμε το χρόνο λίγο πιο πίσω όχι στα τελευταία 24ώρα, αλλά πριν από ακριβώς έναν χρόνο. Τότε η πανδημία του κοροναϊού είχε για τα καλά εισβάλλει στις ζωές όλων μας και επηρέασε σε τεράστιο βαθμό και τον αθλητισμό.
Τότε η UEFA αποφάσισε να γίνει η επανέναρξη του Champions League, αλλά με τη μορφή “φούσκας” και την παρουσία των 8 τελευταίων ομάδων σε μία πόλη στην οποία και θα ολοκληρωνόταν η διοργάνωση.
Η πόλη αυτή τελικά ήταν η Λισσαβώνα και όχι η Κωνσταντινούπολη λόγω των πολλών κρουσμάτων κοροναϊού στη Τουρκία, αλλά και της “θολής” επιδημιολογικής εικόνα που παρουσίαζε στο εξωτερικό της η Κυβέρνηση -του σουλτάνου ουσιαστικά μετά τις τελευταίες πολιτειακές αλλαγές- Ερντογάν.
Μάλιστα αυτή η κίνηση έγινε από την Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία με την υπόσχεση στους Τούρκους ότι θα αναλάβουν τον τελικό της επόμενης σεζόν και πάλι στην Κωνσταντινούπολη.
Τελικά η φετινή χρονιά ξεκίνησε με τον ορισμό της Πόλης ως οικοδέσποινας του φετινού τελικού, όμως και πάλι κάτι έφταιξε σε UEFA και ομάδες και με αφορμή τον κορωνοϊό η έδρα άλλαξε και μάλιστα τελευταία στιγμή.Η Ομοσπονδία ανακοίνωσε πως ο τελικός της διοργάνωσης ανάμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι δεν θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, αλλά στο Πόρτο και ξανά επί πορτογαλικού εδάφους.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ξένα ΜΜΕ η απόφαση αυτή πάρθηκε κυρίως γιατί η Μεγάλη Βρετανία έβαλε τη Τουρκία στο… “κόκκινο” της λίστας με τις χώρες που μπορούν να ταξιδέψουν για τουρισμό οι πολίτες της, αλλά και επειδή υπήρχε διάχυτος ο φόβος ότι θα κινδυνέψουν από τον κορωνοϊό οι αποστολές των δύο διεκδικητών του τροπαίου.
Και εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα και ουσιαστικά τo πρόβλημα για την Τουρκία ως χώρα και τον Ταγίπ Ερντογάν προσωπικά. Η εικόνα που παρουσιάζει για τον κοροναϊό και την αντιμετώπιση του, αλλά και τα στοιχεία κατά πόσο είναι ακριβείς στο 100%;
Και η απάντηση σύμφωνα με την πράξη της UEFA είναι πως η επιδημιολογική εικόνα των γειτόνων μας εκτός του ότι δεν είναι καλή, αφού μόλις το προηγούμενο 24ώρο ανακοίνωσαν 12.000 κρούσματα και 203 θανάτους, διαθέτει και επικινδυνότητα, αφού λόγω του τουρισμού αλλά και για θέματα εσωτερικής κατανάλωσης η Κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό ή σίγουρα διαστρεβλωμένο.
Η αλήθεια είναι πως όσοι διαβάζουν σημαντικά μέσα του εξωτερικού θα δουν πως σε ρεπορτάζ από την γειτονική μας χώρα, ούτε τα μέτρα τηρούνται κυρίως στην Ασιατική της πλευρά, αλλά ούτε και στην Κωνσταντινούπολη αρχίζει να χτίζεται το πολυπόθητο παγκοσμίως τείχος ανοσίας απέναντι στην πανδημία.
Οπότε όπως καταλαβαίνουμε όλοι η UEFA για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την εποχή του κοροναϊού φοβήθηκε να αναθέσει το κορυφαίο προϊόν της σε μία χώρα που είναι ασταθής, αλλά και όχι ιδιαίτερα ικανή στη διαχείριση της πανδημίας και εμπιστεύτηκε τη Πορτογαλία και πάλι η οποία και ξεπέρασε το δικό της “βαρύ κύμα” και αποτελεί μία σημαντική χώρα του αθλητισμού.
Πάντως εδώ να μπει και μία υποσημείωση πολύ σημαντική, η Ομοσπονδία προφανώς δεν θέλει να χάσει τα δημόσια και ιδιωτικά χρήματα που επενδύει για τον αθλητισμό η Τουρκία και παρότι οι σχέσεις των δύο πλευρών “ψυχράνθηκαν” προχώρησε σε μία νέα υπόσχεση.
Αυτή τη φορά η UEFA είπε στη Τουρκία και στην Κυβέρνηση της ότι θα φιλοξενήσει στη Πόλη το Ευρωπαϊκό Super Cup του Σεπτεμβρίου.
Πλέον θα είμαστε σε αναμονή και θα περιμένουμε με αγωνία για το αν η Ομοσπονδία θα τηρήσει την τρίτη της συνεχόμενη υπόσχεση στους γείτονες μας, κάτι που φαίνεται πάντως δύσκολο αφού οι Τούρκοι δεν αλλάζουν τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας και παράλληλα όλος ο πλανήτης περιμένει το τέταρτο “κύμα” κοροναϊού.