Μία δόση εμβολίου είναι σίγουρα καλύτερη από καμία. Αρκεί όμως να αφήσεις κάποιον να ταξιδέψει; Το ερώτημα θέτει το Politico αναδεικνύοντας την ευρωπαϊκή εμβολιαστική βαβέλ και πως αυτή επηρεάζει τα ταξίδια και τις καλοκαιρινές διακοπές των πολιτών.
Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που θα πρέπει να αποφασίσουν οι χώρες της ΕΕ καθώς ξεδιπλώνουν τις λεπτομέρειες των «ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών» για να επιτρέψουν σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί να ταξιδέψουν ελεύθερα.
Η απάντηση περιπλέκεται από το γεγονός ότι κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό στην προστασία από το COVID-19 και η επιστήμη δεν είναι απλή.
Επί του παρόντος, τέσσερα εμβόλια έχουν εγκριθεί για χρήση στην ΕΕ, και οι κανονιστικές αποφάσεις για δύο ακόμη δεν είναι πολύ μακριά. Το πόσο καλά κάθε εμβόλιο προστατεύει από ασθένειες και μετάδοση ποικίλλει.
Επιπλέον, ορισμένες χώρες χορηγούν εμβόλια δύο δόσεων σε διαφορετικά διαστήματα – κάτι που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα – ενώ ένα εμβόλιο, από την Johnson & Johnson, απαιτεί μόνο μία δόση.
Προσθέστε σε αυτό το ζήτημα της ανάμιξης εμβολίων: Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, επέλεξαν να προσφέρουν εμβόλιο mRNA σε νεαρούς ενήλικες που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση της τριβής αδενοϊού της Oxford / AstraZeneca.
Εν τω μεταξύ, ορισμένα κράτη της ΕΕ χρησιμοποιούν εμβόλια που δεν έχει ακόμη εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένου ενός από την Κίνα που σύμφωνα με πληροφορίες έχει χαμηλότερη αποτελεσματικότητα από τα εγκεκριμένα από την ΕΕ.
Αυτό που μπορούν να δουν οι ερευνητές είναι χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου, που μέχρι τώρα έχουν εμβολιάσει ένα μεγάλο ποσοστό των ενηλίκων πληθυσμών τους με τουλάχιστον μία δόση.
Η πρόκληση είναι ότι οι χώρες και φυσικά η τουριστική βιομηχανία θέλουν σύντομα σαφήνεια. Και ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας, ζητούν ένα ολοκληρωμένο “πράσινο διαβατήριο” που να λειτουργεί για όλες τις χώρες της ΕΕ σε αντίθεση με μια τεχνική λύση που οι χώρες μπορούν να επιλέξουν ή να μην χρησιμοποιήσουν.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στοχεύει στα μέσα Ιουνίου να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα παρά τις πολλές ερωτήσεις που παραμένουν αναπάντητες.
Μία δόση ή δύο;
Τρία από τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ απαιτούν δύο δόσεις: BioNTech / Pfizer, Moderna και Oxford / AstraZeneca
Οι περισσότερες κλινικές δοκιμές εξέτασαν πόσο καλά αυτά τα εμβόλια απέτρεπαν την ασθένεια μετά τον πλήρη εμβολιασμό. Οι δοκιμές φάσης 3 του εμβολίου της BioNTech / Pfizer, για παράδειγμα, εξέτασαν περιπτώσεις COVID-19 επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, η οποία δόθηκε 21 ημέρες μετά την πρώτη λήψη. Έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη του COVID-19.
Αυτό της Moderna έδειξε παρόμοια αποτελέσματα: Ήταν 94,1% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου μετά από τουλάχιστον 14 ημέρες από τη δεύτερη ένεση. Η δεύτερη δόση δόθηκε 28 ημέρες μετά την πρώτη λήψη.
Οι εταιρείες υποστήριξαν ότι τα προγράμματα εμβολιασμού δύο δόσεων πρέπει να ακολουθούνται για να διασφαλιστεί η βέλτιστη προστασία, αλλά τα δεδομένα σχετικά με το πόσο προσφέρεται προστασία από μία δόση είναι επίσης συναρπαστικά. Αυτό θέτει το ερώτημα εάν μία μόνο δόση θα αρκούσε για την πρόταση της ΕΕ για το “πράσινο πιστοποιητικό” και τα ταξίδια.
Η Moderna, για παράδειγμα, μέτρησε την αποτελεσματικότητα του δικού της mRNA, 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση και βρήκε παρόμοιο αποτέλεσμα με το πρόγραμμα δύο δόσεων: το τρύπημα πρόλαβε την ασθένεια στο 95,2% των περιπτώσεων.
Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αξιολόγησαν επίσης την αποτελεσματικότητα μετά από μία δόση του εμβολίου τους, σε συνεργασία με την AstraZeneca. Τα συγκεντρωτικά δεδομένα από τέσσερις κλινικές δοκιμές και μια διερευνητική ανάλυση διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο θα είναι 76% αποτελεσματικό μετά από μία εφάπαξ δόση, από την 22η ημέρα μετά τον εμβολιασμό έως την ημέρα 90.
Όσον αφορά το εμβόλιο Johnson & Johnson, τα κλινικά πειράματα που υποστηρίζουν την έγκρισή του στην ΕΕ έδειξαν την αποτελεσματικότητά του 66% στην πρόληψη μέτριας έως σοβαρής νόσου 28 ημέρες μετά την δόση.
Ανάμιξη εμβολίων
Αρκετές χώρες της ΕΕ επέλεξαν να αναμειγνύονται τα εμβόλια μετά από συνδέσεις σπάνιων θρομβόσεων αίματος με το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca, προσφέροντας σε νέους ενήλικες που έλαβαν μια πρώτη δόση εμβολίου αδενοϊού Oxford / AstraZeneca μια δεύτερη δόση με εμβόλιο mRNA από BioNTech / Pfizer ή Moderna.
Η Γαλλία δήλωσε ότι θα μελετήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της ανάμιξης των εμβολίων της σε πραγματικό κόσμο, ενώ το πρώτο αποτέλεσμα αποτελεσματικότητας από δοκιμές βρετανικών συνδυασμών Oxford / AstraZeneca και BioNTech / Pfizer αναμένεται τον Ιούνιο.
Υπάρχουν δεδομένα ασφαλείας από αυτήν τη δοκιμή, ωστόσο, δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ένα απροσδόκητο εύρημα ήταν ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν σημαντικά περισσότερες παρενέργειες και από τα δύο μικτά προγράμματα (Oxford / AstraZeneca πρώτα, μετά BioNTech / Pfizer και αντίστροφα) από τα τυπικά προγράμματα. Αυτά περιλάμβαναν ρίγη, κόπωση, πυρετό, πονοκέφαλο, πόνο στις αρθρώσεις, αδιαθεσία και πόνο στους μύες.
Ένας μικρός αριθμός χωρών της ΕΕ υπερβαίνει τα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια για το οπλοστάσιο των εμβολίων τους. Η Ουγγαρία και ο Άγιος Μαρίνος – που θα μπορούσαν επίσης να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του “πράσινου πιστοποιητικού” – χορηγούν το εμβόλιο Sputnik της Ρωσίας , ενώ η Ουγγαρία χρησιμοποιεί επίσης το Sinopharm της Κίνας. Επιπλέον, η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη χρήση του Sputnik, παρόλο που δεν έχει υπογραφεί από τον EMA.
Το κατά πόσον οι χώρες της ΕΕ θα επιτρέψουν την εγγραφή εμβολίων εγκεκριμένων από την ΕΕ στο πρόγραμμά τους για πιστοποιητικά εμβολίων είναι πιθανό να αποφασιστεί ανά χώρα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ θα έχουν την επιλογή να επεκτείνουν την αποδοχή της απόδειξης εμβολιασμού σε ταξιδιώτες που λαμβάνουν άλλα εμβόλια, αλλά όλα τα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια θα πληρούν αυτόματα τα κριτήρια.
Για άτομα που επιθυμούν να επισκεφθούν την ΕΕ από τρίτες χώρες, η τρέχουσα πρόταση απαιτεί από τους ταξιδιώτες να ζητήσουν άδεια από τη χώρα προορισμού της ΕΕ για να αποδεχθούν τον εμβολιασμό τους και να παρέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων αξιόπιστων αποδείξεων εμβολιασμού. Στη συνέχεια, η χώρα της ΕΕ θα πρέπει να αξιολογήσει εάν έχει παρασχεθεί αξιόπιστη απόδειξη και να αποφασίσει εάν θα εκδώσει πιστοποιητικό. Όλα αυτά είναι ακόμη προς συζήτηση, ωστόσο, σε διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κοινοβουλίου και των κρατών μελών.
Πηγή: Politico