Μπορεί το Σάββατο, το βράδυ να ξενυχτήσαμε, (ξενυχτήσατε, ξενύχτησαν) για την Eurovision περιμένοντας να ακουστεί το “and the winner is…” όμως μεγάλος νικητής των τελευταίων ημερών δεν ήταν η Ιταλία που κέρδισε τον διαγωνισμό τραγουδιού αλλά η Αίγυπτος. Κι όχι ανάμεσα σε 39 ευρωπαϊκές χώρες, που λέει ο λόγος, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Διότι, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, η Αίγυπτος κατάφερε να επισκιάσει τις μεγάλες δυνάμεις και να αποδειχτεί ο παίκτης κλειδί στη Μέση Ανατολή, βάζοντας μια άνω τελεία στον κύκλο βίας που συγκλόνισε για τουλάχιστον 11 μέρες το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη.
Η κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε στην Χαναάν είχε την υπογραφή του Sisi.
Η νίκη του Joe Biden στις αμερικανικές εκλογές προκάλεσε προβληματισμό στην Αιγυπτιακή ηγεσία, καθώς η ρητορική τόσο του Biden όσο και των συνεργατών του, δεν προμήνυαν τίποτα το θετικό για το μέλλον του Αιγύπτιου Προέδρου και της κυβέρνησης του. Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αραβική Δημοκρατία σύμφωνα με τους Αμερικανούς αλλά και η προσωπική σχέση του Sisi με τον Πρόεδρο Trump, είχαν ανάψει φωτιές στο Κάιρο δημιουργώντας την αίσθηση ότι κάτι ετοίμαζε το επιτελείο του Biden εναντίον του Sisi.
Οι σπαζοκεφαλιές για τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, εκτός από την πολιτική των ΗΠΑ, πολλές. Από τη μια ο λιβυκός εμφύλιος στα δυτικά της χώρας, από την άλλη η ένταση με την Τουρκία ελέω των Αδελφών Μουσουλμάνων, που δεν παύουν να έχουν ένα ισχυρό δίκτυο εντός της δημόσιας διοίκησης αλλά και στην κοινωνία της Αιγύπτου. Το κερασάκι στην τούρτα των προβλημάτων για τον Sisi, η κατασκευή από την Αιθιοπία του φράγματος στον Νείλο, που μπορεί να προκαλέσει τεράστια λειψυδρία στη χώρα του. Ένα έργο που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, κατασκευάζεται με την συνδρομή της Σαουδικής Αραβίας μ’ ότι σημαίνει αυτό.
Συν τοις άλλοις, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου έχει να αντιμετωπίσει και το εσωτερικό μέτωπο. Παρότι οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται συν τω χρόνω, η φτώχεια, η έλλειψη βασικών υποδομών και τα σκληρά μέτρα «ασφαλείας», συντηρούν σ’ ένα ικανό ποσοστό την υποβόσκουσα λαϊκή οργή. Μια οργή που ενδεχομένως θα μπορούσε ν’ απαλειφθεί είτε με την ενίσχυση της περηφάνειας του αιγυπτιακού λαού, είτε με την καλυτέρευση της καθημερινότητας των πολιτών. Κάτι που εν μέρη συνετέλεσαν το δεύτερο κανάλι στο Σουέζ και η νέα διοικητική πρωτεύουσα στο Κάιρο που θα λειτουργήσει τον Δεκέμβριο.
Ο αετός του Σαλαντίν που κοσμεί την αιγυπτιακή σημαία ξεκίνησε και πάλι να πετά ψηλά μου είπαν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι στο τελευταίο μου ταξίδι τον Απρίλιο στο Κάιρο.
Η αναγνώριση από την διεθνή κοινότητα καθώς και από τις ΗΠΑ δια στόματος Biden, του σημαντικού ρόλου της Αιγύπτου ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, αναβαθμίζει τον ρόλο της και ανακατατάσσει τις δυνάμεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εξομάλυνση των σχέσεων Αιγύπτου Τουρκίας, δυο αντίρροπων περιφερειακών δυνάμεων που μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στις διεργασίες που συντελούνται στον αραβικό και Ισλαμικό κόσμο. Η Σαουδική Αραβία ως κοινός εχθρός προσώρας για Τουρκία κι Αίγυπτο λειτουργεί ως συγκολλητική ουσία στις σχέσεις των δυο χωρών.
Οι εξελίξεις στην Λιβύη, η εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία και η αναβάθμιση του ρόλου της Αιγύπτου στην διεθνή σκηνή, λύνουν τα χέρια του Sisi ώστε να αφοσιωθεί πλέον με όλες τις δυνάμεις στο όραμα του για την επόμενη ημέρα της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.
Ο νέος ρόλος που φαίνεται ότι αναλαμβάνει το Κάιρο είναι πολύ σημαντικός για την ευρύτερη περιοχή καθώς θα σταθεροποιήσει την χώρα μειώνοντας τον κίνδυνο μιας νέας πηγής προσφύγων, θα εξισορροπήσει τη διείσδυση της Τουρκίας στην περιοχή και θα συντελέσει στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων.
Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη και για την Ελλάδα, που με τη συνέχιση των πολύ καλών σχέσεων που διαμορφώθηκαν από το 2014 και την πρώτη τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, μπορεί να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος της Αιγύπτου με την ΕΕ, κάτι που διακαώς επιθυμεί το Κάιρο.
Βέβαια εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος η Ελλάδα να κάνει το λάθος και να πιστέψει ότι η Αίγυπτος θα ταχθεί αναφανδόν με τις ελληνικές θέσεις στις διμερείς της διαφορές. Η Αίγυπτος όπως όλες οι χώρες διαμορφώνουν τις διεθνείς τους σχέσεις στη βάση των δικών τους συμφερόντων και όχι των άλλων. Αν αυτό γίνει κατανοητό από την ελληνική πλευρά υπάρχουν ελπίδες οι πολύ καλές διμερείς σχέσεις να καθορίσουν ένα ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, που θα επηρεάσει την πολιτική της Αιγύπτου υπέρ της Ελλάδας σε ορισμένες σημαντικές περιπτώσεις. Μένει να φανεί αν έχουν γίνει αντιληπτές από την ελληνική πλευρά οι αλλαγές που διαμορφώθηκαν το τελευταίο διάστημα.