Το bitcoin τα πήγε πολύ καλά για διάφορους λόγους, με έναν από αυτούς να είναι σίγουρα η απειλή του πληθωρισμού.
Του Clem Chambers για το FORBES
Ο πληθωρισμός είναι ένα αστείο θέμα, διότι κανείς δεν μιλάει ούτε ενδιαφέρεται για τον χρόνιο υψηλό πληθωρισμό, κάτω από το όριο του διαφυγόντος πληθωρισμού. Είναι ο υπερπληθωρισμός που αποτελεί τον “μπαμπούλα”. Θα νομίζατε ότι ο πληθωρισμός πρέπει να καταστεί υπερπληθωρισμός για να έχει σημασία, ωστόσο αυτό είναι λάθος.
Ο πληθωρισμός στο 9% ετησίως κρύβει παγίδες ως προς τα σχέδια αποταμίευσης σε βάθος πέντε έως δέκα χρόνων και αυτό το επίπεδο δεν είναι καθόλου σπάνιο είτε ως προς τη χρονική συχνότητά του, είτε γεωγραφικά. Δεν χρειάζεται διψήφιος ή τριψήφιος πληθωρισμός για τη μείωση της αξίας του χρήματος στο μισό μέσα σε μια δεκαετία. Ο φόβος του υψηλού διψήφιου πληθωρισμού ή του υπερπληθωρισμού αυξάνεται επειδή οι άνθρωποι έχουν δει ότι έχουν δημιουργηθεί απίστευτα χρηματικά ποσά από “κοπανιστό αέρα” και υπάρχει η διαίσθηση ότι αυτό θα υποβαθμίσει την αξία του χρήματος. Αυτή η διαίσθηση φαίνεται να εκδηλώνεται μπροστά στα μάτια μας.
Η πρώτη στάση – “καταφύγιο” ήταν το bitcoin, όχι ο χρυσός, γιατί για τους κατέχοντες την τεχνολογία και τους “γνώστες” το bitcoin είναι πολύ πιο βολικό και ευέλικτο από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση ως παραστατικό χρήμα. Είναι επίσης πολύ πιο διασκεδαστικό.
Αυτό παραγκώνισε τον χρυσό, επειδή το bitcoin έστρεψε μια ολόκληρη γενιά και άλλες ομάδες επενδυτών χρυσού στον άγριο κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Το bitcoin έσπασε κάθε όριο και πέταξε από το παράθυρο κάθε ιδέα “καταφυγίου”. Ποιος χρειάζεται καταφύγιο για τα χρήματά του όταν μπορεί να τα στοιβάξει στο τελευταίο επαναστατικό περιουσιακό στοιχείο που τον “λούζει” στα κέρδη;
Εν τω μεταξύ, υπήρξε πτώση της ζήτησης για χρυσό από τον κλάδο του εμπορίου κοσμημάτων το οποίο επλήγη από την πανδημία και υπονομευόταν από “αναξιοπαθείς” πωλήσεις από ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί σε οικονομικές δυσκολίες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία. Αυτοί οι παράγοντες έχουν επιφέρει πιέσεις στην απόδοση του χρυσού.
Πολλά αλλάζουν τώρα σε αυτήν την εικόνα.
Στην τρέχουσα πορεία του, το άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας θα επανεκκινήσει το εμπόριο κοσμημάτων, οπότε η ζήτηση για χρυσό θα βιώσει μια ισχυρή ανάκαμψη.
Πιστεύω ακόμη ότι το bitcoin, όταν κερδίζει, είναι ένα μεγάλο καταφύγιο και μια φανταστική επένδυση. Όταν χάνει, είναι το χειρότερο “καταφύγιο” στον κόσμο. Μια βουτιά είναι ακριβώς αυτό που παρατηρούμε τώρα. Έχει καταρρεύσει και για μένα θα συνεχίσει να πέφτει ίσως στο 75%-80% του χαμηλού επιπέδου αυτού του είδους του κύκλου αγοράς. Αντιμέτωποι με μια κατάρρευση, οι επενδυτές περιουσιακών στοιχείων καταφυγίων έχουν ήδη εγκαταλείψει και θα συνεχίσουν να εγκαταλείπουν το bitcoin και φυσικά θα κινηθούν προς τον χρυσό.
Αυτό είναι λοιπόν το διάγραμμα που έβαλα σε προηγούμενα άρθρα που περιγράφουν την κατάσταση. Είναι η πρόσφατη bear τάση:
Και εδώ είναι η πτώση:
…και εδώ είμαστε τώρα:
Βλέποντας μακροπρόθεσμα, εάν ο χρυσός πρόκειται να αποκατασταθεί ως καταφύγιο για τον αναμενόμενο πληθωρισμό, η ανοδική τιμή θα κινηθεί σε αυτό το πεδίο:
Οι bear πολύ σωστά θα ονομάσουν το παραπάνω γράφημα ως προφανή bearish “διπλή κορυφή”. Ωστόσο, τα θεμελιώδη στοιχεία για μένα, το κάνουν να φαίνεται πολύ απίθανο.
Τι πρέπει να κάνει λοιπόν ένας επενδυτής;
Εάν είναι σε δίλημμα, τότε είναι το ευκολότερο πράγμα είναι να περιμένει μία κίνηση σε ένα “υψηλό όλων των εποχών” πριν κάνει οτιδήποτε. Υπάρχει πολύς χώρος για ένα bull run πέρα από αυτό το επίπεδο, οπότε δεν υπάρχει πιεστική ανάγκη να βιαστεί.
Μου φαίνεται ότι ζούμε σε έναν κόσμο παραβολικής δράσης στις τιμές και δεν μπορώ να κοιτάξω αυτό το γράφημα χωρίς να δω τους “πρόποδες” μιας τέτοιας κίνησης στον χρυσό. Αυτός ο ισχυρισμός ίσως μοιάζει τρελός, αλλά το επισημαίνω γιατί είναι μια πιθανότητα.
Αυτό φαίνεται πραγματικά συναρπαστικό μέχρι να σκεφτεί κανείς τι προκαλεί όλες αυτές τις κινήσεις σε διαφορετικά στοιχεία και η απλούστερη απάντηση είναι ανησυχητική. Γύρω μας υπάρχει μια παρακμάζουσα πληθωριστική θάλασσα, που διατηρείται από τις οικονομικές άμυνες, κρατώντας τον πληθωρισμό περιτριγυρισμένο από την ευρύτερη οικονομία, πνίγοντας όμως άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα, μετοχές και κρυπτονομίσματα.
Τώρα με τις χρηματοοικονομικές ισορροπίες να έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση του Covid, οι οικονομίες οι οποίες βασίζονται σε αυτές τις άμυνες ενδέχεται να τις βλέπουν να παραβιάζονται λόγω της αναγκαιότητας και εάν αυτά τα φράγματα που ελέγχουν τη ρευστότητα ανοίξουν ή πλημμυρίσουν, τότε οι καταστροφικές φαντασιώσεις του υπερπληθωρισμού θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Εάν το κάνουν, τότε οι παραβολικές τιμές θα είναι ο κανόνας κάθε μέρα και παντού.