Εδώ και πολλά χρόνια η φύλαξη και ο καθαρισμός των Πανεπιστημίων ανατίθενται σε εργολαβικές εταιρείες οι οποίες καταγγέλλονται συχνά για εκμετάλλευση των εργαζομένων και συστηματική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Η περίπτωση ενός φύλακα στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας στάθηκε η αφορμή για να σχηματιστεί μέτωπο ενάντια σε αυτές τις αυθαιρεσίες.
Ο Μιχάλης Καράπας εργαζόταν από το 2018 μέχρι και πολύ πρόσφατα στο κτίριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ ως φύλακας μέσω της εργολαβικής εταιρείας MyServices, παλιότερα γνωστής, και διαβόητης, ως JCB Security and Facility. Αξίζει να θυμίσουμε ότι ένας από τους βασικούς μετόχους της JCB, η δράση της οποίας έχει καταγραφεί σε ρεπορτάζ στην «Εφ.Συν.» ήδη από το 2015, ήταν και ο επιχειρηματίας με το σκοτεινό παρελθόν Γιάννης Μακρής, που δολοφονήθηκε το 2018 στη Βούλα.
Ο Μιχ. Καράπας απολύθηκε επειδή αντέδρασε στις πρακτικές της MyServices, τις οποίες και μας περιγράφει με τα μελανότερα των χρωμάτων. «Ενώ δηλώνουν ότι εργαζόμαστε πενθήμερο, 8ωρο, μας υποχρέωναν να εργαζόμαστε συχνά ακόμη και επτά μέρες την εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να μας πληρώνουν υπερωρίες, αργίες ή να μας καταβάλλουν επιδόματα. Αδειες δεν παίρναμε παρά μόνο 10-12 μέρες το καλοκαίρι, οι οποίες παρακρατούνταν από τον μισθό μας. Ακόμη κι ο μισθός καταβαλλόταν με καθυστερήσεις», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο απολυμένος εργαζόμενος.
Πέραν όμως των αμιγώς οικονομικών ζητημάτων, ο Μιχ. Καράπας περιγράφει και ένα εξαιρετικά επιβαρυμένο εργασιακό περιβάλλον, γεμάτο ύβρεις, εκφοβισμούς και απειλές. «Αν κάποιος αναγκαζόταν να πάρει δύο μέρες αναρρωτική άδεια, για τις επόμενες 2-3-5 μέρες δεν τον συμπεριελάμβαναν στο πρόγραμμα για να επικαλεστούν δήθεν αφερεγγυότητα. Παγίως, μετά την αναρρωτική, ακολουθούσε κλήση στο διευθυντικό γραφείο όπου σε υποδέχονταν στελέχη της επιχείρησης αλλά και μπράβοι. Εκεί έχουν ακουστεί ευθείες απειλές για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων, όπως «Δεν θα ξαναπάρεις άδεια, διαφορετικά έχε τον νου σου! Οδηγείς και μηχανάκι…» και «Πρόσεχε μην πάθεις τα ίδια με την Κούνεβα…»», λέει.
Η καταγγελία
Η υπόθεση του Μιχ. Καράπα έφτασε στην Επιθεώρηση Εργασίας ύστερα από καταγγελία του ίδιου με αφορμή λίγες μέρες αναρρωτικής: «Χρειάστηκε να πάρω τρεις μέρες άδεια. Στις 7 Ιανουαρίου επέστρεψα κανονικά στην εργασία μου, όμως δεν με είχαν στο πρόγραμμα για τις επόμενες πέντε ημέρες. Στη συνέχεια με κάλεσαν στο γραφείο. Δεν πήγα. Αντιθέτως απευθύνθηκα στην Επιθεώρηση Εργασίας. Την ίδια μέρα το απόγευμα μου έστειλαν εξώδικο, του οποίου ουδέποτε έλαβα γνώση αφού φρόντισαν να το στείλουν στην παλιά μου διεύθυνση, ενώ γνώριζαν καιρό τώρα ότι αυτή έχει αλλάξει. Μετά τρεις μέρες, ενημέρωσαν το ΕΡΓΑΝΗ ότι αποχώρησα οικειοθελώς!».
Στις 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου και παρουσιάστηκε πόρισμά της το οποίο διαπιστώνει παρατυπίες και αναγνωρίζει ότι η άδεια των ετών 2018-2020 δεν συμπεριλαμβάνεται και δεν υπολογίζεται στην εκκαθάριση μισθοδοσίας του πρώην εργαζομένου, καλώντας μάλιστα την εταιρεία να καταθέσει γραπτές εξηγήσεις. «Μετά την τριμερή, μου πρόσφεραν χρήματα για να σταματήσω τη διαδικασία, αλλά δεν δέχτηκα», μας λέει ο απολυμένος και τονίζει ότι η εργατική διαφορά έχει διαβιβαστεί στον εισαγγελέα καθώς η εταιρεία δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις της Επιθεώρησης.
Ο Μιχάλης Καράπας είναι αποφασισμένος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη «γιατί πρέπει να σπάσει επιτέλους το απόστημα των εργολαβικών, να σπάσει ο φόβος», όπως λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι τα παραπάνω είναι σε γνώση του Πανεπιστημίου Αθήνας που έχει συνάψει συμβάσεις με την εν λόγω εταιρεία. Μια εταιρεία για την οποία ένα απλό ψάξιμο στο διαδίκτυο αρκεί για να εμφανιστούν πολλά αποτελέσματα με καταγγελίες για εκδικητικές απολύσεις και καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων.
Στο πλευρό του απολυμένου εργαζομένου βρίσκεται και η Πρωτοβουλία Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών, που με ανακοίνωσή της εγκαλεί τη διοίκηση του ιδρύματος για αδιαφορία και πλημμελή έλεγχο της εταιρείας στην οποία έχει αναθέσει τη φύλαξη. «Το ΕΚΠΑ δεν ξέρει τίποτα για το έγκλημα; Είναι αδιανόητο να κάνει τα ”στραβά μάτια” στο καθεστώς γαλέρας που βιώνουν οι εργολαβικοί-ές εργαζόμενοι-ες. Να κοιτά αλλού όταν παραβιάζονται και τα ψήγματα εργασιακών δικαιωμάτων που παραμένουν εν ισχύι. Να μην ενοχλείται όταν εκβιάζονται και απειλούνται απροστάτευτοι-ες εργαζόμενοι-ες», αναφέρει η Πρωτοβουλία Εργαζομένων. Αντίστοιχη ανακοίνωση έχει βγάλει και η Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας.
Πηγή: Efsyn