Σε μία προσπάθεια μείωσης του αθέμιτου ανταγωνισμού, πρώτον μεταξύ χωρών και δεύτερον μεταξύ ηλεκτρονικού εμπορίου και αγοραπωλησιών με φυσική παρουσία του πελάτη σε κάποιο κατάστημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την επιβάρυνση με Φόρο Προστιθέμενης Αξίας από τη χώρα προορισμού, όλων των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Έτσι, τα έσοδα από το ΦΠΑ θα πηγαίνουν στα ταμεία του κράτους που θα καταλήγει το προϊόν και όχι στα ταμεία του κράτους που γίνεται η εξαγωγή, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου.
Αν για παράδειγμα, κάποιος που μένει Ελλάδα παραγγείλει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (e-bay, amazon κλπ) ένα προϊόν από Γερμανία, δε θα επιβαρυνθεί με το ΦΠΑ της Γερμανίας που είναι 19% αλλά με το ΦΠΑ της Ελλάδας που είναι 24%. Η επιχείρηση που πουλάει το προϊόν στο εξωτερικό, οφείλει να στείλει στα ταμεία του κράτους προορισμού το ποσό του ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην τιμή του προϊόντος, μέσω ειδικής πλατφόρμας.
Το νέο σύστημα της “ενιαίας ψηφιακής αγοράς” θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου και πρακτικά έτσι, από όποια χώρα και αν παραγγέλνουν οι Έλληνες καταναλωτές, η επιβάρυνσή τους με ΦΠΑ θα είναι 24%. Σκοπός των νέων μέτρων είναι να σταματήσουν να χάνουν έσοδα οι χώρες που έχουν τεράστιο όγκο εισαγωγών από διάφορα μικροδέματα.
Στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 30% οι online αγορές το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ το 68% των Ελλήνων έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία online αγορά το τελευταίο εξάμηνο.
Πηγή: Unboxholics