Η επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα 30 και 31 Μαΐου, ακόνισε γραφίδες, ξεσκόνισε σημαίες και λάβαρα και σμίλευσε τίτλους πρωτοσέλιδων για την κάθοδο των «βαρβάρων».
Οι εικασίες και τα σενάρια, διαδέχονται το ένα το άλλο στα πρωτοσέλιδα, για την έλευση Τσαβούσογλου.
Θα πάρει το αίμα του πίσω για την «ήττα» της Άγκυρας γράφει ο ένας, θα θέσει θέμα τουρκικής μειονότητας ο άλλος, θα κάνει αυτό ή το άλλο γράφουν και γεμίζουν σελίδες επί σελίδων, «αναλυτές» μυθοπλάστες. Μόνο ότι θα ζητήσει τη μετατροπή του Παρθενώνα σε τζαμί δεν έχει γραφτεί ακόμα, αλλά που ξέρεις υπάρχει χρόνος για να γίνει κι αυτό.
Το αν είναι λογικό ή παράλογο αυτό το κρεσέντο «πληροφόρησης» θα το δείξει ο χρόνος. Όμως το να προκαταλαμβάνεις στο τι θα συμβεί, μόνο στο πεδίο της μαντείας μπορεί να αναχθεί και όχι στη διπλωματία και τις διεθνείς σχέσεις.
Δεν είναι άγνωστο ότι οι περισσότεροι «τουρκολόγοι αναλυτές» εν Ελλάδι δεν έχουν επισκεφθεί την Τουρκία. Η πλειοψηφία τους ενημερώνεται από την αρθρογραφία κι αυτό από μόνο του αφαιρεί την όποια αντικειμενικότητα θα έπρεπε να τους διακρίνει. Όχι πως η αντικειμενικότητα είναι το σπεσιάλ του καταστήματος, αλλά έστω για τα μάτια της αξιοπιστίας του ονόματος και της «ειδικότητας» τους θα έπρεπε να είναι πιο προσεχτικοί.
Όμως ας αφήσουμε το τι λένε και γράφουν ενταύθα κι ας δούμε τι λένε από την άλλη πλευρά, όχι μέσα από την αρθρογραφία ή την αποσπασματική χρήση των δηλώσεων τούρκων αξιωματούχων που αναπαράγεται στην Ελλάδα, αλλά από το ρεπορτάζ και την άμεση επαφή με πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ που κάτι παραπάνω θα γνωρίζουν.
«Προσπαθούμε η επίσκεψη να είναι πιο βαρετή κι από επίσκεψη Υπουργού από την Ισλανδία» ανέφεραν αποκλειστικά στο ΑΝ ανώτερες διπλωματικές πηγές της Τουρκίας. Κοινώς θέλουμε να συζητήσουμε.
Διακαής πόθος της γείτονος είναι ο διάλογος κάτι που ενισχύθηκε μετά την υπογραφή της οριοθέτησης της ΑΟΖ, Ελλάδας-Ιταλίας. Το αν θέλει η Τουρκία να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου την Άρτα με τα Γιάννενα, αυτό είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης και του ΥΠΕΞ για να καθορίσει την ατζέντα κι όχι των δημοσιογράφων και των αναλυτών.
Το ΑΝ είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τον Ιούνιο του 2020 έγιναν πολλές προσπάθειες από την τουρκική πλευρά για απευθείας επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν κάτι που απέφυγε με κάθε τρόπο η ελληνική κυβέρνηση.
Για να επανέλθουμε όμως στο σήμερα, η επίσκεψη Cavusoglu, εντάσσεται στην προσπάθεια έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου, που θα οδηγήσει σε συνάντηση κορυφής. Όπως μετέφεραν τουρκικές διπλωματικές πηγές στο ΑΝ, αυτή τη στιγμή δεν είναι κατάλληλη η ατμόσφαιρα για συνάντηση κορυφής που θα καταλήξει σε δυο μονολόγους. Χρειάζεται χρόνος υπομονή και πολύ καλή προετοιμασία.
Η ευκαιρία που χάθηκε στην Άγκυρα, δεν θέλουν να επαναληφθεί διαιωνίζοντας την ένταση, τονίζουν εμφατικά από την τουρκική πλευρά.
Όλα αυτά βέβαια που σημείωσαν διπλωματικές πηγές της Άγκυρας στο ΑΝ, μένει να αποδειχτούν στην επικείμενη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, που ξεκινά σημειολογικά από την Θράκη.