Διαβάζουμε για τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά στο Σχίνο Κορινθίας και κατέκαψε τα Γεράνεια Όρη.
Πάνω από 71.000 στρέμματα γης έγιναν κάρβουνο. Ενημερωνόμαστε από τα Π.Ο.Π. εγχώρια Μ.Μ.Ε. για τις δηλώσεις του κυρίου Χαρδαλιά, οι οποίες κάνουν αναφορά στη νίκη της πυροσβεστικής. Για αυτούς, η πυροσβεστική ¨κέρδισε το στοίχημα¨. Προφανώς, ο λογογράφος και ο κύριος Χαρδαλιάς αγνοούν την κακή ιστορία που έχει η χώρα με τα στημένα παιχνίδια, για χάρη του παράνομου στοιχήματος.
Όποιος χάνει στα χαρτιά κερδίζει στην αγάπη, λέει ο σοφός λαός. Αναρωτιέμαι όποιος κερδίζει ¨στοιχήματα¨ τι άλλο να χάνει άραγε, εκτός από πράσινους πνεύμονες;
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται αναφορά ότι, στην περίπτωση που η ΝΔ πέσει, η νέα κυβέρνηση θα παραλάβει μεταφορικά “καμένη γη” λόγω των νομοσχεδίων που περνάνε στη βουλή. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, με το σώμα της πυροσβεστικής υποστελεχομένο και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, η επόμενη κυβέρνηση -αν υπάρξει- θα παραλάβει καμένη γη στην κυριολεξία. Σε καμία περίπτωση, μια τέτοια κατάσταση δεν θα είναι ευχάριστη για κανένα.
Από την άλλη, υπάρχει μια περίπτωση καμένου, όπου όλοι είναι ευχαριστημένοι. Και αναφερόμαστε στην καμένη κρέμα ή crèmebrulee,που λένε στο χωριό μου από την πλευρά της μάνας μου αυτή τη φορά. Τη συναντάμε πρώτη φορά, το 1691 σε ένα βιβλίο με συνταγές του άλλου σεφ FrancoisMassialot. Πρόκειται για μια πλούσια κρέμα αρωματισμένη με βανίλια, την οποία πασπαλίζουμε με ζάχαρη και στην συνέχεια την καίμε μέχρι να σχηματιστεί η καραμέλα. Η συνταγή και η εκτέλεση είναι πάρα πολύ απλή.
Για την καμένη κρέμα θα χρειαστείτε:
410 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% σε λιπαρά
175 γραμμάρια γάλα πλήρες
117 κρόκους αυγών (περίπου 6 κρόκους από αυγά μεσαίου μεγέθους)
88 γραμμάρια ζάχαρη
1 φασόλι βανίλιας Μαδαγασκάρης
Καστανή ζάχαρη για την καραμέλα
Για την παρασκευή:
- Σχίστε την βανίλια στη μέση και με την άκρη του μαχαιριού μαζέψτε τους σπόρους από το εσωτερικό.
- Σε μια κατσαρόλα τοποθετείστε το γάλα, τη ζάχαρη και το φασόλι βανίλιας μαζί με τους σπόρους και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και ζεσταθεί το γάλα.
- Καλύψτε με μια μεμβράνη την κατσαρόλα για δέκα λεπτά για να πάρει το γάλα όσο το δυνατόν περισσότερο άρωμα από την βανίλια (ιδανικά αν δεν βιάζεστε αφήστε την κατσαρόλα καλυμμένη για ένα 24ωρο).
- Σουρώστε το γάλα και ενσωματώστε την κρέμα γάλακτος μαζί με τους κρόκους.
- Μοιράστε την κρέμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος θέλουμε η κρέμα να minimumπάχος 3 εκατοστά, τοποθετείστε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 1 ώρα στους 90℃.
- Βγάλτε το γλυκό από το φούρνο και αφήστε το ξεκουραστεί για μια ώρα πριν το βάλετε στο ψυγείο.
- Όταν είστε έτοιμοι να την δοκιμάσετε, απλώστε μια στρώση λεπτή από καστανή ζάχαρη και με ένα φλόγιστρο κάψτε την μέχρι να γίνει καραμέλα.
Βάζω στοίχημα ότι είναι η πιο εύκολη καμένη κρέμα που θα έχετε φτιάξει.
Εικονογράφηση: Marc Chatov“Crème Brûlée” – Contemporary Realism – Still Life