«Παγώνει» μέχρι νεωτέρας η Πανεπιστημιακή Αστυνομία που προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις του φοιτητικού κινήματος και της αγωνιζόμενης νεολαίας. Πρόκειται για ένα ακόμη άδειασμα κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, όπως του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της Νίκης Κεραμέως.
Παρά τις επίσημες ανακοινώσεις των συναρμόδιων υπουργείων ότι αστυνομικοί θα άρχιζαν να εγκαθίστανται στα ΑΕΙ από τον περασμένο Απρίλιο κανένα ίχνος τους δεν φάνηκε, πλην των επεμβάσεων της ΕΛΑΣ, σε περιπτώσεις καταλήψεων σε μεγάλα ιδρύματα ακριβώς για να μην προχωρήσει το σχέδιο.
Σύμφωνα με Τα Νέα, η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας εντός των ανώτατων ιδρυμάτων δεν αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο, για λόγους που επίσημα διατυπώνονται ως διεκπεραιωτικοί: καθυστερήσεις στην πρόσληψη απαιτούμενων αστυνομικών, ψυχολόγων, αλλά και διεκπεραίωσης των τυπικών διαδικασιών που πρέπει να προηγηθούν της εφαρμογής του θεσμού.
Έτσι προς το παρόν το θέμα παγώνει και μετατίθεται αργά το φθινόπωρο ή και τον νέο χρόνο.
Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr που επικαλείται πηγές των ΑΕΙ, πρυτάνευσε τελικά η άποψη ότι πρέπει να περιφρουρηθεί η ειρήνη στο εσωτερικό των ιδρυμάτων, ειδικά σε μια ακαδημαϊκή χρονιά που είναι πιθανόν να ξεκινήσει με εντάσεις, με 20.000 – 25.000 άτομα να μένουν εκτός πανεπιστημίων, τμήματα που θα κλείσουν λόγω χαμηλού ενδιαφέροντος ή αμφίβολης επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων τους και με έναν δύσκολο νόμο – πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση να συντάσσεται.
Προκειμένου, λοιπόν να μη γίνουν τα ΑΕΙ η εστία εντάσεων, η φύλαξή τους θα γίνεται σε πρώτη φάση από τις διοικήσεις τους – κατόπιν αποφάσεων των ίδιων.
Ομάδες φύλαξης που υπάγονται στις Πρυτανείες
Έτσι θα λειτουργήσουν κανονικά μόνο οι ομάδες φύλαξης των ΑΣΕ που θα υπάγονται στους πρυτάνεις, οι Επιτροπές Ασφαλείας Πανεπιστημίου, ενώ προχωρούν οι απαραίτητες κινήσεις για την προμήθεια των συστημάτων επιτήρησης και φύλαξης των εσόδων και τον εξόδων των εγκαταστάσεών τους.
Τα περισσότερα ΑΕΙ μάλιστα έχουν προχωρήσει την προμήθεια και την εγκατάσταση των συγκεκριμένων συστημάτων.
Μια διαδικασία που επίσης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί αργά το φθινόπωρο ή προς της αρχή του επόμενου έτους.
Το σχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία προχωράει κανονικά, τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, σχολιάζοντας δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο αναβάλλεται η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.
Ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι ήδη έχουν βγει επιτροπές ασφαλείας, και μάλιστα ορισμένα πανεπιστήμια έχουν ήδη κάνει διαγωνισμούς και έχουν δώσει τα σχέδια ασφαλείας.
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες αστυνομικές δυνάμεις θα είναι άοπλες, και θα έχουν σταθερή παρουσία μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Πολλά πανεπιστήμια έχουν ζητήσει τις προδιαγραφές για να εφαρμοστεί το μετρό της κάρτας εισόδου για να μπαίνουν υπό έλεγχο οι φοιτητές. Εκτίμησε ότι το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει από το Νοέμβριο και μετά.
Τι αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ
Όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα “τα Νέα”, η κυβέρνηση “παγώνει” τον νόμο Χρυσοχοϊδη-Κεραμέως για την ίδρυση αστυνομικού σώματος στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά.
- Όπως αναφέρει η εφημερίδα “στον πάγο μπαίνει μέχρι νεωτέρας ο θεσμός της αστυνομίας των ΑΕΙ”, κάτι που, όπως λέει, γίνεται για “διεκπεραιωτικούς λόγους” που έχουν να κάνουν με τις προσλήψεις που εξαγγέλθηκαν, ωστόσο κατά βάση θα συμβεί για την εξασφάλιση “ειρήνης στο εσωτερικό των ιδρυμάτων”.
Κατά την εφημερίδα, η φύλαξη ανατίθεται στις διοικήσεις τους και εγκαθίστανται μόνο συστήματα επιτήρησης του χώρου (κάμερες).
Η είδηση δημιουργεί εύλογα πολλά ερωτηματικά καθώς ο συγκεκριμένος νόμος, που είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της συνόδου πρυτάνεων, των φοιτητών και της μεγαλυτερης μερίδα των κομμάτων της αντιπολίτευσης με πρώτον τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είχε παρουσιαστεί ως μία εμβληματική κυβερνητική μεταρρύθμιση στον χώρο της ανώτατης παιδείας. Η κυβέρνηση επί μακρόν παρουσίασε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ως χώρους ανομίας και “ορμητήρια” ταραχοποιών στοιχείων και ήρθε σε σύγκρουση με μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, παρότι επικαλούνταν τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν πως η πρωτοβουλία της συγκέντρωνε αποδοχή.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως με εντολή πρωθυπουργού ο νόμος “παγώνει” αφού εκ των υστέρων θεωρείται εξαιρετικά δύσκολα εφαρμόσιμος και υπό τον φόβο πως με την επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια θα προκληθούν εστίες αντιπαράθεσης και πολιτικών συγκρούσεων, ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο, που θα διαταρράξουν την προβαλλόμενη επιστροφή στην κανονικότητα.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το κυβερνών κόμμα να υφίσταται σημαντική μείωση επιρροής στους νέους, με αντίστοιχη ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί την ανάγκη να προβληθεί περισσότερο η ηρεμία παρά η επιβολή ενός μέτρου που θα προκαλέσει αντιδράσεις.
Η υποχώρηση, πάντως, εφόσον επιβεβαιωθεί και δια στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου και αρμοδίων υπουργών, συνιστά και σοβαρή ρωγμή στην εικόνα των δύο υπουργών που υπερασπίστηκαν τον συγκεκριμένο νόμο (Κεραμέως-Χρυσοχοϊδης).
Γενικότερα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, πως ο πρωθυπουργός επιθυμεί να προωθήσει μέτρα αποκατάστασης της σχέσης της κυβέρνησης με τις νεότερες ηλικίες ψηφοφόρων και έγινε αντιληπτό πως η εφαρμογή του νόμου για την αστυνομία στα πανεπιστήμια δεν θα βοηθούσε, τουναντίον θα έφερνε νέο γύρο συγκρούσεων.
«Ο κ. Τσίπρας μάς έχει συνηθίσει στο να λαϊκίζει, να ψεύδεται και να δημαγωγεί. Το ίδιο έκανε και σήμερα», επισημαίνει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας στην τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.
«Όσον αφορά δε στην εφαρμογή του νόμου για τη φύλαξη των ΑΕΙ, η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα αποδεικνύει για άλλη μια φορά, το μέγεθος της ανευθυνότητάς του. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετείται με τον πλέον επίσημο τρόπο, από το βήμα της Βουλής, με βάση δημοσιεύματα, δίχως να μπει στον κόπο να διασταυρώσει στοιχειωδώς την ακρίβειά τους. Τον πληροφορούμε λοιπόν ότι τις επόμενες μέρες δημοσιεύεται η προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού φύλαξης των Πανεπιστημίων, που θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ».
Και καταλήγει στη δήλωσή της η κ. Πελώνη: «Αλλά η αλήθεια δεν ήταν ποτέ συμβατή με τον κ. Τσίπρα».