Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, το να είσαι κυανόκρανος των Ηνωμένων Εθνών σήμαινε να προσαρμόζεσαι σε νέα επίπεδα ευελιξίας και αντοχής μπροστά στις προκλήσεις που εξελίσσονταν. Μία σκληρή δουλειά είχε γίνει ακόμα σκληρότερη.
*Του Jean-Pierre Lacroix
Καθώς η παγκόσμια πανδημία σπέρνει τον όλεθρο, δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και άντρες που υπηρετούν στις 12 ειρηνευτικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν προσαρμοστεί σε μία νέα πραγματικότητα, λαμβάνοντας κάθε μέτρο για να παραμείνουν οι ίδιοι ασφαλείς και να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού. Παρά την πρωτοφανή πρόκληση του COVID-19, το έργο των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ συνεχίζεται.
Στο πλαίσιο των διαφόρων αποστόλων, έχουμε γίνει μάρτυρες της εντυπωσιακής συνεργασίας ανάμεσα στους κυανόκρανους – στρατιωτικούς, αστυνομικούς και πολιτικό προσωπικό – και στις τοπικές κοινωνίες όπου υπηρετούν, και ιδιαίτερα με τη νεολαία.
Σε πολλές από τις χώρες που μας φιλοξενούν, οι νέοι ενώνονται ως μία θετική δύναμη- απάντηση στις προκλήσεις που εξελίσσονται.
Καθώς εορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Κυανόκρανων στις 29 Μαΐου, εστιάζουμε στη δύναμη της νεολαίας. Για να συμβάλλει όμως ενεργά η νεολαία στην οικοδόμηση της ειρήνης, οι ανάγκες τους πρέπει να αντιμετωπιστούν, η συμμετοχή τους να ενισχυθεί, η φωνή τους να δυναμώσει.
Οι κυανόκρανοι σε όλες τις επιχειρήσεις βοηθούν τους νέους ανθρώπους να αποκτήσουν δεξιότητες και εργαλεία για να συμμετάσχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, με την εκπαίδευση κι άλλες μορφές υποστήριξης ή με την ευαισθητοποίηση των αρχών για τη σημασία της συμμετοχής των νέων με τρόπο ουσιαστικό και συνολικό. Στην Κύπρο, για παράδειγμα, υποστηρίζουμε τη διακοινοτική συνεργασία ανάμεσα στους νέους για να ενισχύσουν τις δικές τους περιβαλλοντικές εκστρατείες.
Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο Μάλι οι αποστολές μας έχουν δημιουργήσει μηχανισμούς που δίνουν τη δυνατότητα στους νέους να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη στρατηγικών ασφαλείας. Οι προσπάθειές μας είχαν επίσης εστιάσει στη στενή συνεργασία με νέους βουλευτές προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές και στις δύο χώρες.
Στο Νότιο Σουδάν, η συμπερίληψη ομάδα νέων στην ειρηνευτική διαδικασία έχει συμβάλλει στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των διαφόρων παραγόντων. Η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα, εργάζεται στενά με την κυβέρνηση και άλλους παράγοντες για να διευκολυνθούν τα φόρα ειρήνης που προσφέρουν στη νεολαία τη δυνατότητα να συμμετάσχει στις πολιτικές και ειρηνευτικές διαδικασίες.
Στο μέσο μίας συνεχιζόμενης διαμάχης στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών MINUSCO εργάζεται με ευάλωτους σε στρατολόγηση νέους, προσφέροντας τους βιώσιμες εναλλακτικές στη βία.
Την ίδια στιγμή, οι κυανόκρανοι αντιμετωπίζουν την παραπληροφόρηση, που σκοπεύει στην εκμετάλλευση της νεολαίας και στην απογοήτευση όσων εργάζονται για την οικοδόμηση ενός λαμπρότερου μέλλοντος. Αυτό μπορεί να μην είναι η παραδοσιακή δουλειά μιας ειρηνευτικής επιχείρησης, αλλά έχουμε διαπιστώσει ότι είναι μία επένδυση που πολλές φορές αποδίδει στο πολλαπλάσιο.
Η πρόοδος αυτή δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την πλειοψηφία του φανταστικού μας έμψυχου δυναμικού. Τους νέους κυανόκρανους. Προσφέρουν ενέργεια και ενθουσιασμό στη δουλειά τους.
Καινοτομούν, ανεβάζουν τη συνολική απόδοση και αποτελούν πρότυπα για άλλους νέους.
Στην πραγματικότητα, η προώθηση της συμμετοχής των νέων, τόσο στο κέντρο των ειρηνευτικών επιχειρήσεων όσο και στις κοινωνίες στις οποίες υπηρετούν, είναι μια σημαντική πλευρά της συνολικής προσέγγισης.
Οι νέοι κυανόκρανοι εμπνέονται για πολλούς λόγους όταν υπηρετούν κάτω από την μπλε σημαία, ενώ προσλαμβάνονται από τον ΟΗΕ ως πολιτικό προσωπικό ή εντάσσονται στις τάξεις μας ως ένστολο προσωπικό μέσω των εθνικών ενόπλων δυνάμεων η αστυνομιών. Μερικοί αναζητούν νέες εμπειρίες και μαθήματα ζωής, άλλοι παρακινούνται από τη δυνατότητα που βλέπουν στα Ηνωμένα Έθνη για να ενισχύσουν την ειρήνη και την ασφάλεια. Οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις αποτελούνται από αυτούς τους φανταστικούς νέους ανθρώπους.
Όπως η Nanah Kamara από τη Σιέρα Λεόνε – μία χώρα που είχε φιλοξενήσει κάποτε μία από τις μεγαλύτερες ειρηνευτικές επιχειρήσεις – που υπηρετεί στο Νότιο Σουδάν ως μέλος της αστυνομικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών και συμβάλλει στην ενίσχυση του κράτους δικαίου με την εκπαίδευση των αστυνομικών στη χώρα.
Ή ο εικοσιοκτάχρονος υπολοχαγός μηχανικού Eric Manzi από τη Ρουάντα, ο οποίος εργάζεται στη συντήρηση των τεθωρακισμένων, προκειμένου οι συνάδελφοί του να κάνουν με ασφάλεια τις περιπολίες τους. Και οι δύο κυανόκρανοι είδαν τις τρομερές συνέπειες της σύγκρουσης στις ίδιες τους τις χώρες και αποφάσισαν να αφιερώσουν τις καριέρες τους στην υποστήριξη άλλων εθνών στον μακρύ και μερικές φορές δύσκολο δρόμο προς την ειρήνη.
Οι νέοι του πολιτικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που υπηρετούν στους εθελοντές των Ηνωμένων Εθνών, συμβάλλουν επίσης εξαιρετικά σε πολλούς τομείς και τελικά παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ενσωμάτωση της ατζέντας για ασφάλεια, ειρήνη, καθώς και στο έργο των ειρηνευτικών επιχειρήσεων.
Η Kamara και ο Manzi και δεκάδες χιλιάδες κυανόκρανοι – οι νέοι και οι λιγότερο νέοι – εργάζονται ακούραστα σε μερικά από τα πιο δύσκολα μέρη του κόσμου για να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον και πιο ισχυρή ειρήνη. Αξίζουν τον σεβασμό μας και χρειάζονται την υποστήριξή μας.
Είναι απλά το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε.
*Ο Jean-Pierre Lacroix, είναι Βοηθός Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, με αφορμή τη σημερινή Διενή Ημέρα των Κυανόκρανων