Λίγες ημέρες μετά το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, μόλις το 10% των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας έχει ανοίξει τις πύλες του, με τους περισσότερους επιχειρηματίες να έχουν αναβάλλει το άνοιγμα τους για τα μέσα Ιουνίου, σημειώνει η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου
Για τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου μεταθέτουν οι φορείς και επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας τις εκτιμήσεις τους για σημαντικές ροές τουριστών στην Ελλάδα από τις αγορές του εξωτερικού. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνουν λόγο για έναν μηδενικό Μάϊο αλλά και έναν υποτονικό Ιούνιο σε ό,τι αφορά τις ελεύσεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα, με τη ξενοδοχειακή βιομηχανία της χώρας να κρατάει στάση αναμονής, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χριστίνα Τετράδη.
Λίγες ημέρες μετά το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, το 10% των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας έχει ανοίξει τις πύλες του, με τους περισσότερους επιχειρηματίες να έχουν αναβάλλει το άνοιγμα τους για τα μέσα Ιουνίου, σημειώνει η κυρία Τετράδη.
Απόροια του γεγονότος ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στις κύριες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό (Αγγλία-Γερμανία-Ρωσία-Σκανδιναβία), μέχρι τώρα αναφέρει η κυρία Τετράδη, οι κρατήσεις για το επόμενο διάστημα είναι λίγες στα ξενοδοχεία, οι Tour Operators ζητάνε συνεχώς μειώσεις στις τιμές και την ίδια στιγμή έρχονται Ελλάδα με ελάχιστους επισκέπτες στις πτήσεις τους.
Για την αντιπρόεδρο του ΞΕΕ είναι αδήριτη ανάγκη η Ελλάδα να γίνει πράσινη στον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC, αφού όπως εξηγεί, ο διεθνής ταξιδιώτης που θα θελήσει άμεσα να ταξιδεύσει επιλέγει προορισμό, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν σε κάθε χώρα. Ημερομηνία σημαντική καταγράφεται η 7η Ιουνίου, όπου στη Μεγάλη Βρετανία, θα ανακοινωθεί μεταξύ άλλων αν η Ελλάδα από πορτοκαλί γίνει πράσινη για τους Βρετανούς.
Ο μεγάλος γρίφος και για τον πρόεδρο των ξενοδόχων της Ρόδου, Μιχάλη Μαρκόπουλο, είναι τι ακριβώς θα γίνει με τις κύριες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό αλλά και για το νησί των Ιπποτών, εκτιμώντας ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει ξεδιαλύνει η θολή εικόνα που επικρατεί τώρα. Στην Ρόδο μέχρι σήμερα, αναφέρει, έχουν ανοίξει 25 ξενοδοχεία από τα 650 και δεν είναι απόλυτο ότι θα ανοίξουν όλα φέτος, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Με τη σειρά του ο κ. Μαρκόπουλος εστιάζει στη “σηματοδότηση” που θα έχει η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό επιδημιολογικό χάρτη.
Εξίσου υποτονική παραμένει και η κατάσταση στην Κρήτη, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη να τονίζει ότι στο Ηράκλειο έχει ανοίξει το 25% των ξενοδοχειακών μονάδων του νομού με τους περισσότερους ξενοδόχους να έχουν προγραμματίσει το άνοιγμα των μονάδων τους τον Ιούνιο. Μέχρι τώρα στο Ηράκλειο έχουν προσγειωθεί 500 περίπου τσάρτερ, αναφέρει ο κ. Χαλκιαδάκης, με τις αυξημένες τουριστικές ροές να υπολογίζονται μέσα Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση η ελπίδα για την Κρήτη είναι ότι ο Ιούλιος, ο Αύγουστος, αλλά και ο Σεπτέμβριος θα είναι καλοί μήνες για την τουριστική βιομηχανία του νησιού, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο έτερος αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και κρητικός επιχειρηματίας Γιάννης Οικονόμου, παρά το γεγονός ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία υφίσταται το μαρτύριο της σταγόνας, όπως αναφέρει χαρακρηριστικά ο κ. Οικονόμου.
Το μεγάλο ωστόσο στοίχημα για τον Μιχάλη Βαμιεδάκη επιχειρηματία – ιδρυτή της ξενοδοχειακής επιχείρησης «Vita Hotels» και του ταξιδιωτικού πρακτορείου Deltanet Travel» και πρώην εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Τουρισμού της περιφέρειας Κρήτης, δεν είναι πως “θα ανοίξει και θα τρέξει” ο ελληνικός τουρισμός, αλλά πως θα κλείσει η εφετινή τουριστική σεζόν, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Για τον κ. Βαμιεδάκη, είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας (4ο κύμα κλπ), ώστε την κρίσιμη περίοδο του “Οκτωβρίου – Νοεμβρίου”, που χαράσσεται ο πτητικός σχεδιασμός της επόμενης χρονιάς και ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ξενοδόχους και διοργανωτές ταξιδίων για τα νέα συμβόλαια και γίνονται οι πρώτες κρατήσεις, η Ελλάδα να τα έχει καταφέρει. “Τότε θα πάμε σε ένα πολύ δυνατό 2022 που θα είναι πολύ κοντά στα νούμερα του 2019”, αναφέρει ο κ. Βαμιεδάκης.
Έπειτα από το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία αποφάσισε να εντάξει τα νησιά του Αιγαίου στην «πορτοκαλί ζώνη» της χρωματικής κλίμακας επικινδυνότητας των ταξιδιών, λόγω κορονοϊού.
Η απόφαση αυτή της Ολλανδίας έπεσε σαν κεραυνός στην ελληνική τουριστική αγορά, η οποία δοκιμάζεται ήδη λόγω της πανδημίας, αλλά και της αντίστοιχης απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης να βάλει στο «πορτοκαλί» την ελληνική επικράτεια.
Ήδη, οι μεγάλοι ολλανδικοί tour operators, μεταξύ των οποίων Corendon, Sunweb και TUI ανακοίνωσαν την αναστολή των προγραμμάτων τους, κάποιοι για 2 εβδομάδες και κάποιοι έως τις 3 Ιουνίου που θα υπάρξει επαναξιολόγηση.
Συγκεκριμένα, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από τις 30 Μαΐου, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου τοποθετούνται στην πορτοκαλί κατηγορία της χρωματικής κλίμακας ταξιδιών και θα απαιτούνται εξέταση – τεστ πριν την πτήση επιστροφής στην Ολλανδία και καραντίνα μετά την άφιξη.
Το σχόλιο της Κατερίνας Νοτοπούλου, τομεάρχη Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και του Νεκτάριου Σαντορινιού, τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:
Κάθε μέρα πια, τα νέα για την πορεία του Τουρισμού στη χώρα μας είναι όλο και πιο δυσοίωνα. Η μια μετά την άλλη, από τις βασικές τουριστικές αγορές που στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό, εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες για τη χώρα μας. Μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας στη λίστα των επισφαλών υγειονομικά χωρών από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, χθες μόλις, η Ολλανδία, κατέταξε και αυτή τους ελληνικούς προορισμούς στην πορτοκαλί λίστα.
Σε αντίθεση με την «ανέμελη» Κυβέρνηση και τον «άπραγο» Υπουργό Τουρισμού, οι άνθρωποι του Τουρισμού βρίσκονται σε αναστάτωση και αδιέξοδο, αφού το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν αποδεικνύεται ασταθές και επίφοβο για τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων και των χιλιάδων θέσεων εποχικής εργασίας.
Παρά τη γενικότερη πορεία της πανδημίας, η έλλειψη εφαρμογής ενός έγκαιρου σχεδίου στήριξης του Τουρισμού και των νησιών μας και η υγειονομική θωράκιση των προορισμών, αποδεικνύεται τραγική πολιτική αμέλεια που θέτει σε κίνδυνο και τη φετινή τουριστική σεζόν.
Αναμένουμε, έστω και τώρα, η Κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη το σαθρό επικοινωνιακό της αφήγημα και να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες.
H Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά ζήτησε από τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν την επαρκή στήριξη του κλάδου του τουρισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας
O ίδιος o Επίτροπος είχε δεσμευτεί ένα χρόνο πριν, και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το Ταμείο όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου.
Ως συντονίστρια της πολιτικής της ομάδας στην Επιτροπή TRAN, η Έλενα Κουντουρά διεκδικεί από πέρυσι με σειρά παρεμβάσεων η Κομισιόν να διασφαλίσει ότι ο τουρισμός θα λάβει την οικονομική στήριξη που του αναλογεί από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας.
Επανερχόμενη στο κρίσιμο αυτό θέμα στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου TRAN, η Ευρωβουλευτής στην ομιλία της απευθύνθηκε στον Επίτροπο Μπρετόν:
‘Τον Απρίλιο του 2020 είχατε δηλώσει στην Επιτροπή μας, την ΤRΑΝ, ότι τουλάχιστον το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα πρέπει να κατευθυνθεί για τη στήριξη του τουρισμού μέσα από τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης των κρατών-μελών.
Τώρα που έχετε στα χέρια σας πολλά από τα εθνικά σχέδια, θα ήθελα να μας πείτε αν η στήριξη στον τουρισμό ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του κλάδου και στις δικές σας προσδοκίες.
Εγώ φοβάμαι ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά από το στόχο. Για παράδειγμα, το ελληνικό σχέδιο για το οποίο μόνο ένα μικρό κομμάτι έχει δοθεί στη δημοσιότητα – για την ακρίβεια μόνο εσείς έχετε την πλήρη εικόνα και η ελληνική κυβέρνηση – είναι ελλιπές όσον αφορά τον τουρισμό και σίγουρα μακριά από το 20% ακόμα κι αν λάβουμε υπόψη τις οριζόντιες δράσεις. Θα πιέσετε για επαρκή στήριξη στον Τουρισμό; ”
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η Ευρωβουλευτής στην ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που ενώ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ευρωπαϊκού τουρισμού, υπάρχει ο κίνδυνος αποκλεισμού τους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν πληρούν τα κριτήρια για την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα λόγω της καταστροφής που έχουν υποστεί από την πανδημία.
«Πρέπει λοιπόν να εξασφαλίσετε την πρόσβαση σε χρηματοδότηση όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεωναπό το Ταμείο Ανάκαμψης, και να προστατεύσετε έτσι και τις θέσεις εργασίας», προέτρεψε τον Επίτροπο Μπρετόν.
H Έλενα Κουντουρά υπογράμμισε ακόμη την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της Κομισιόν να επικαιροποιήσει τις συστάσεις της προς τα κράτη-μέλη για την ασφάλεια στα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια.
Τόνισε ότι: «Έχει υπάρξει συμφωνία για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19και η Επιτροπή δεν μας έχει πει ακόμα υπό ποιες προϋποθέσεις και συνθήκες θα πρέπει να το χρησιμοποιούν τα κράτη- Μέλη. Είναι ο λόγος της καθυστέρησης ότι οι επιδημιολογικές συνθήκες και ο ρυθμός εμβολιασμών απαιτούν αρνητικό τεστ ακόμα και για τους εμβολιασμένους;».
Αναφερόμενη ακόμη στο νέο ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης για την υιοθέτηση κοινών προτύπων ασφαλείας στις τουριστικές επιχειρήσεις, που ανακοίνωσε πρόσφατα η Κομισιόν, «European Tourism Covid-19 Safety Seal», η κυρία Κουντουρά επισήμανε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ζητήσει επιτακτικά σε ψηφίσματα από τον Ιούνιο του 2020 και θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα για να μπορέσουν έγκαιρα να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις.
Ζήτησε σχετικά από τον Επίτροπο να διευκρινίσει πώς θα εξασφαλιστεί ότι όλα τα κράτη-μέλη θα προσφέρουν τη δυνατότητα πιστοποίησης με αυτό το σήμα, και τί θα ισχύσει στις περιπτώσεις που ήδη τα κράτη-μέλη έχουν καταλήξει σε εθνικά υγειονομικά πρωτόκολλα.
«Δεν είναι δυνατόν να αλλάζουν συνέχεια αυτά τα πρωτόκολλα, γιατί προκαλούν σύγχυση σε επισκέπτες και επαγγελματίες», τόνισε η Έλενα Κουντουρά.
Στην απάντησή του ο Επίτροπος Μπρετόν, περιορίστηκε στο να αναφέρει ότι ήδη 13 κράτη-μέλη έχουν συμπεριλάβει τον τουρισμό στα εθνικά σχέδια που κατέθεσαν και θα επωφεληθούν από τις ευκαιρίες του Ταμείου Ανάκαμψης. Ως προς τα υγειονομικά πρωτόκολλα, διευκρίνισε ότι προβλέπεται ευελιξία: ο τουριστικός κλάδος στα κράτη-μέλη μπορεί να εφαρμόζει είτε τα πρωτόκολλα που καταρτίστηκαν σε εθνικό επίπεδο ή τα κοινά πρότυπα ασφαλείας του ευρωπαϊκού σήματος «European Tourism Covid-19 Safety Seal». Δεν απάντησε ωστόσο, αν και πότε η Κομισιόν σκοπεύει να εκδώσει συστάσεις για ενιαία πρωτόκολλα στα ταξίδια από και προς κράτη-μέλη της ΕΕ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ