Όταν ο Συμεών Κεδίκογλου αποφάσισε να κατέλθει στην πολιτική -όπως λένε οι γνωρίζοντες- έμαθε πως εκείνο που μετρά στο ονοματεπώνυμό του είναι το δεύτερο (επώνυμο): Κεδίκογλου. Και τον συμβούλευσαν να μην επιτρέψει ποτέ να τον αποκαλούν με το υποκοριστικό “Σίμος”. Προφανής ο λόγος και δεν έχει να κάνει με την εξωτικού κάλλους παραλία της Ελαφονήσου που έχει επανειλημμένως βραβευτεί σε μία από τις καλύτερες της Ευρώπης.
Το όνομα Κεδίκογλου διαθέτει ειδικό βάρος στην Εύβοια (τόπος καταγωγής του). Τα δύο ξαδέλφια, ο Σίμος -γιος του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου- και ο Συμεών -γιος του στρατηγού Άγγελου Κεδίκογλου-, μπορεί να διέθεταν Πασοκικό γονιδίωμα, η πολιτική, όμως, πρέπει να υπακούει και στους κανόνες της επιβίωσης.
Ο γιός του υπουργού και ισχυρού πολιτικού παράγοντα στην Εύβοια, αφού πέρασε από την δημοσιογραφία, προτίμησε να εκχωρήσει μέρος της οικογενειακής φήμης στη Ν.Δ και έφθασε μέχρι και εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Σαμαρά και δη στην πιο σκοτεινή περίοδό της, όταν ανακοίνωσε το “μαύρο” στην ΕΡΤ.
Ο ξάδελφος, εξ ανάγκης (;), επέλεξε το ΠΑΣΟΚ, για να καταλήξει, ωστόσο, κι αυτός υφυπουργός Παιδείας της συγκυβέρνησης. Ο πρώτος παραμένει στη Ν.Δ, ο δεύτερος επιστρέφει στην πολιτική δια της Κουμουνδούρου και φιλοδοξεί πως το φωτογραφικό ενσταντανέ της συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα θα γίνει το διαβατήριό του για μια βουλευτική έδρα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποδέχθηκε τον Συμεών Κεδίκογλου όχι, φυσικά, ως μεταγραφή που αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα αλλά ως μία χρήσιμη προσθήκη.
Στις εκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε στην Εύβοια περίπου 35% και η Ν.Δ 36,6%. Πολύ μικρότερη του πανελλαδικού μέσου όρου η διαφορά, ο δε ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να λάβει ποσοστό κατά περίπου τέσσερις μονάδες μεγαλύτερο από το εθνικό του ποσοστό.
Η Εύβοια δεν είναι μια τυχαία εκλογική περιφέρεια, όπως επισημαίνουν οι εκλογολόγοι, και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φιλοδοξεί στις επόμενες εκλογές να ξεπεράσει το κυβερνών κόμμα- με την συνδρομή (και) του Συμεών. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως το ΚΙΝ.ΑΛ συγκέντρωσε -στις ίδιες εκλογές- 8,5%, ποσοστό αισθητά μεγαλύτερο απί την εθνική του επίδοση.
Για τον δερματολόγο-αφροδισιολόγο Συμεών, το πολιτικό του come back δια του ΣΥΡΙΖΑ του ανοίγει σοβαρές πιθανότητες εκλογής. Η αξιωματική αντιπολίτευση εκλέγει δύο βουλευτές και εάν κατορθώσει να περάσει τη Ν.Δ μπορεί να εκλέξει ακόμα και τέσσερις. Αλλά κι αυτό να μην καταστεί εφικτό, μία από τις δύο έδρες του θα μπορούσε να διεκδικηθεί από τον γιό του στρατηγού και ανιψιό του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος, άλλωστε, εξελέγη τρεις φορές: μια το 2009, και άλλες δύο στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 (το 2015 ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν εξελέγη, όπως και το 2019 που κατήλθε με το ΚΙΝ.ΑΛ).
Για τον Συμεών, η σκοπιμότητα προσχώρησης στον ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανής. Το ερώτημα που διατυπώνουν ορισμένοι αφορά στο εάν τον χρειάζεται ή όχι ο Αλέξης Τσίπρας. Κι εδώ, όμως, οι κανόνες της πολιτικής είναι αδυσώπητοι. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πως η διεύρυνση προς την κεντροαριστερά περνάει σε μεγάλο βαθμό μέσα από τα αναπαλλοτρίωτα -ακόμα- πράσινα λιβάδια. Ο Συμεών Κεδίκογλου, ή η Κατερίνα Μπατζελή της Φθιώτιδας (υπουργός Γεωργίας της κυβέρνησης Παπανδρέου) είναι τέτοια χρήσιμα πρόσωπα, παρότι δεν διαθέτουν την λάμψη ούτε του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που αυτο-εκχωρήθηκε στη Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ούτε της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Γιάννη Ραγκούση που εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κυνισμός; Ίσως. Ωστόσο, όταν το κυβερνών κόμμα έχει ως αντιπρόεδρο τον πολιτικό που (μια εποχή) το “στόλισε” περισσότερο από οιονδήποτε πολιτικό του αντίπαλο, γιατί να παραξενεύει η ένταξη του εξ Ευβοίας πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ;
Για τον Αλέξη Τσίπρα, όμως, προκύπτει κι ένα άλλο θέμα. Η ύφανση του ιστού μιας νέας ομάδας διακυβέρνησης χρειάζεται νήματα από μεγάλο μέρος του χρωματικού πολιτικού καμβά αλλά -κυρίως- και φρέσκα πρόσωπα εκτός του σκληρού πυρήνα της πολιτικής. Δεδομένου ότι το “φυτώριο” του ΣΥΡΙΖΑ δεν επαρκεί, και αρκετοί εξ αυτού είναι παραδομένοι στη νιρβάνα των τάσεων και των συνιστωσών, είναι λογικό να αναζητήσει στελέχη είτε από την αγορά και την κοινωνία, είτε να κάνει μικρές, έστω, μεταγραφές. Ο Συμεών Κεδίκογλου και άλλοι που θα ακολουθήσουν ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία.
Εκεί, όμως, που ο Αλέξης Τσίπρας καθυστερεί δραματικά είναι στην αναζήτηση και προσέλκυση προσώπων από την άλλη δεξαμενή (αγορά και κοινωνία). Είναι σοβαρό έλλειμμα για την οικοδόμηση του νέου αφηγήματος διακυβέρνησης αυτό και προϋποθέτει αυτογνωσία πως η επιστροφή στην εξουσία δεν μπορεί να γίνει εύκολα με το στελεχικό δυναμική της πρώτης διακυβέρνησης.
Εν κατακλείδι, χρήσιμος κάθε Συμεών αλλά για τα τοπικά πρωταθλήματα. Το μεγάλο κάδρο απαιτεί και άλλα πρόσωπα με εμπειρία και συμβολισμούς…