«Αν όλοι μας προσφέραμε κάτι στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, η κοινωνία θα ήταν λίγο καλύτερη από ό,τι τώρα και αυτό ισχύει για όλους τους τομείς, όχι μόνο την εκπαίδευση», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πέτρος Τασσόπουλος, εθελοντής καθηγητής στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Αγίου Δημητρίου.
Το Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Αγίου Δημητρίου αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Στόχος του είναι η στήριξη μαθητών Λυκείου της πόλης, των οποίων η οικογένεια δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στα έξοδα ενός ιδιωτικού φροντιστηρίου. Επίσης, δυνατότητα συμμετοχής έχουν και οι απόφοιτοι, κάθε ηλικίας. Για παράδειγμα πριν λίγα χρόνια πέρασαν στις σχολές επιλογής τους δυο γυναίκες άνω των 45 ετών.
Η ουσιαστική δουλειά που γίνεται, το καλό κλίμα μεταξύ καθηγητών και μαθητών σε συνδυασμό με τις επιτυχίες των υποψηφίων στις Πανελλήνιες έχουν οδηγήσει το κοινωνικό φροντιστήριο του δήμου Αγίου Δημητρίου στον ένατο χρόνο λειτουργίας του. Την περσινή χρονιά, 107 παιδιά παρακολούθησαν το φροντιστήριο, 32 εθελοντές καθηγητές δίδασκαν, ενώ από τους 24 υποψηφίους των Πανελληνίων, πέρασαν οι 22.
Το 2013, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, βλέποντας ότι πολλοί μαθητές της πόλης του Αγίου Δημητρίου, ενώ είχαν ανάγκη, αδυνατούσαν να φοιτήσουν σε ιδιωτικό φροντιστήριο κι έχοντας το παράδειγμα άλλων δήμων, ο Πάνος Μπαντούνας, σήμερα αντιδήμαρχος σήμερα αντιδήμαρχος Κοινωνικού Φροντιστηρίου-Εθελοντισμού και Νέας Γενιάς, εισηγήθηκε από τη θέση τότε του εθελοντή στην Επιτροπή Νεολαίας του δήμου Αγίου Δημητρίου να ιδρυθεί και στον Άγιο Δημήτριο μια τέτοια κοινωνική δομή. Και τα γεγονότα πήραν το δρόμο τους.
«Δε θα ήταν φοβερή ανισότητα και αδικία να τα κατάφερναν μόνο όσοι μπορούσαν μέσα στην οικονομική κρίση να έχουν κάποια άνεση;»
«Το Κοινωνικό Φροντιστήριο Δήμου Αγίου Δημητρίου δεν υπήρξε πολυτέλεια ή κοινοτοπία. “Γεννήθηκε” μέσα στην οικονομική κρίση από την ανάγκη να έχουν την απαραίτητη ενισχυτική διδασκαλία τα παιδιά των οικογενειών που επλήγησαν βαρύτατα», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάνος Μπαντούνας .Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αμέσως αντιλήφθηκε το πρόβλημα και έσπευσε να καλύψει την αδήριτη ανάγκη, συνεχίζει ο κ. Μπαντούνας. «Μαθητές είχαν να αντιμετωπίσουν Πανελλαδικές, αδύναμα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες έπρεπε να βοηθηθούν. Δε θα ήταν φοβερή ανισότητα και αδικία να τα κατάφερναν μόνο όσοι μπορούσαν μέσα στην οικονομική κρίση να έχουν κάποια άνεση; Έτσι, το Κοινωνικό Φροντιστήριο κάλυψε τις ευπαθείς ομάδες και προσέφερε μέγιστη βοήθεια στις πληττόμενες οικογένειες».
Οι συμμετέχοντες μιλούν με ενθουσιασμό για τη λειτουργία του. «Υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση, το κέρδος δεν είναι χρηματικό, αλλά ηθικό. Βλέπουμε τους μαθητές να πετυχαίνουν, δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης, καλή συνεργασία και επικοινωνία. Ταυτόχρονα αποκτούμε εμπειρία και συνεχώς μαθαίνουμε και οι ίδιοι», περιγράφει ο κ. Τασσόπουλος, ο οποίος διδάσκει Ιστορία και Λατινικά στο κοινωνικό φροντιστήριο, ενώ παράλληλα εργάζεται σε ιδιωτικό φροντιστήριο. Σύμφωνα με τον ίδιο το κοινωνικό φροντιστήριο «δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα ιδιωτικό». Υπάρχει οργάνωση και αυστηρή δομή. Το πρόγραμμα των μαθημάτων είναι πλήρες, υπάρχει εσωτερικός κανονισμός, που ακολουθείται από τους διδάσκοντες και τους μαθητές, έκτακτα μαθήματα και αναπληρώσεις μαθημάτων πραγματοποιούνται πολλές φορές και Σαββατοκύριακα, διεξάγονται συχνά διαγωνίσματα, δράσεις σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς και δυο εξεταστικές προσομοίωσης τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Οι γονείς ενημερώνονται αμέσως σε περίπτωση απουσιών, ενώ σχετικά με τις επιδόσεις των μαθητών γίνονται ενημερώσεις γονέων σε τακτική βάση.
Στο Κοινωνικό Φροντιστήριο πραγματοποιούνται μαθήματα Γενικής Παιδείας και των τριών τάξεων του Γενικού Ενιαίου Λυκείου, καθώς και των πανελλήνια εξεταζόμενων μαθημάτων. Η παράδοση των μαθημάτων γίνεται στο 3ο Λύκειο Αγ. Δημητρίου, κατά τις απογευματινές ώρες. Επίσης, πραγματοποιούνται και θερινά μαθήματα προετοιμασίας υποψηφίων για τις Πανελλήνιες. Η επιλογή των μαθητριών και μαθητών γίνεται με μοριοδότηση με βάση την εντοπιότητα (δημότης – κάτοικος), τα χαμηλά εισοδήματα και ειδικές κοινωνικές κατηγορίες όπως τρίτεκνες, πολύτεκνες ή μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι γονείς και γονείς ή αδέλφια ΑΜΕΑ. Τα κριτήρια μοριοδότησης, καθώς και η επιτροπή ελέγχου των δικαιολογητικών ψηφίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αγίου Δημητρίου.
«Λειτουργεί έτσι το Κοινωνικό Φροντιστήριο και ως φυτώριο νέων επιστημόνων της πόλης μας»
Στο φροντιστήριο διδάσκουν εθελοντές εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων. Το δυναμικό του περιλαμβάνει συνταξιούχους εκπαιδευτικούς, καθηγητές εν ενεργεία του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, καθώς και επί πτυχίω φοιτητές που κάνουν τα πρώτα τους βήματα. «Λειτουργεί έτσι το Κοινωνικό Φροντιστήριο και ως φυτώριο νέων επιστημόνων της πόλης μας», επισημαίνει ο κ. Μπαντούνας. Η επιλογή των διδασκόντων γίνεται από το Συντονιστικό Συμβούλιο του Φροντιστηρίου, μετά την κατάθεση των βιογραφικών τους και των σχετικών δικαιολογητικών σπουδών.
Κοινωνικά φροντιστήρια άνοιξαν την τελευταία δεκαετία σε πολλές πόλεις τις Ελλάδας. Άλλα αποδυναμώθηκαν, άλλα απέκτησαν γερές βάσεις στην τοπική κοινωνία, ανάλογα με το βαθμό υποστήριξης των δομών από τους ιθύνοντες. «Κρατούν όπου υπάρχει διάθεση και καλή θέληση. Έχουμε μεράκι για αυτό το επάγγελμα. Μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία με τα παιδιά, αν θα τα πάνε καλά στις πανελλήνιες, τα διαγωνίσματα», εξηγεί ο κ. Τασσόπουλος.
Τη χρονιά που πέρασε, το Νοέμβριο, όταν ξεκίνησε το δεύτερο λόκντάουν, το φροντιστήριο έγινε διαδικτυακό, με 57 ηλεκτρονικές τάξεις εβδομαδιαίως. Από τις 10 Μαΐου άρχισε η επαναλειτουργία για τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα εξετασθούν πανελλαδικώς τον Ιούνιο 2021 σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι υπόλοιπες τάξεις μέχρι σήμερα συνεχίζουν διαδικτυακά.
Πληροφορίες για τις εγγραφές του 2021 μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα https://dad.gr/apo-24-ma-oy-eos-4-ioynioy-oi-eggrafes-sto-koinoniko-frontistirio/ ή να καθημερινά από 15:00 έως 21:00 στο 210 9840717.
Οι αιτήσεις για τους ωφελούμενους μαθητές/τριες και του εθελοντές/ριες ξεκίνησαν από 24 Μαίου 2021 μόνον ηλεκτρονικά, λόγω των εκτάκτων συνθηκών αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, στο [email protected] και θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021.
Τα θερινά τμήματα για τις Πανελλήνιες 2022 θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 ενώ τα μαθήματα για όλες τις τάξεις τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021, τηρουμένων όλων των οδηγιών και των υγειονομικών πρωτοκόλλων.