Η σύγχρονη ιατρική και τα φάρμακα έχουν αυξήσει κατακόρυφα το προσδόκιμο ζωής, χωρίς αμφιβολία. Υπάρχει όμως κάποιο ανώτερο όριο στη διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου που ορίζεται από τη βιολογία; Σύμφωνα με νέα έρευνα υπάρχει και είναι περίπου στα 150 χρόνια ζωής.
Η έρευνα βασίζεται στη βιολογική γήρανση, πόσο γρήγορα φθίνουν τα σώματά μας, κάτι το οποίο δεν αντιστοιχεί απαραίτητα στη χρονολογική μας ηλικία. Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο τρόπο να ερμηνεύουν τις διακυμάνσεις στον αριθμό διαφορετικών κυττάρων του αίματος, καταλήγοντας σε μία μέτρηση που ονομάζουν Dynamic Organism State Indicator (DOSI).
Με τον καιρό, η αντοχές του σώματός μας πέφτουν, για αυτό και χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουμε από κάποιο τραυματισμό ή ασθένεια όσο μεγαλώνουμε. Αν υποθέσουμε λοιπόν πως μπορούμε να αποφύγουμε ασθένειες, τραυματισμούς και οποιοδήποτε τρόπο θανάτου πέρα από γήρας, το DOSI είναι μία αξιόπιστη μέθοδος υπολογισμού του πότε αυτή η ανθεκτικότητα του σώματος θα υποχωρήσει εντελώς.
Τον αριθμό των κυττάρων του αίματος οι επιστήμονες τον άντλησαν από βάσεις δεδομένων μισού εκατομμυρίου ανθρώπων σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία.
Παρατηρήθηκε επίσης μία απότομη μεταβολή στα δεδομένα, στις ηλικίες των 35 και 65 ετών, η οποία ταιριάζει με τα όρια που έχει θέσει η κοινωνία μας στην ηλικία που τείνουν συνήθως οι άνθρωποι να αποσύρονται από τον επαγγελματικό αθλητισμό και στην ηλικία που τείνουν να παίρνουν σύνταξη.
Η νέα μελέτη συμφωνεί σε γενικές γραμμές με προηγούμενες μελέτες που έδειχναν το μέγιστο προσδόκιμο ζωής στα 120-140 έτη. Η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη ηλικία που έχει καταφέρει να φτάσει κάποιος άνθρωπος μέχρι σήμερα, είναι τα 122 έτη και 164 ημέρες και πρόκειται για την Γαλλίδα Jeanne Calment, η οποία απεβίωσε το 1997.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.
Πηγή: Unboxholics