Η συζήτηση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο συνεχίζεται και οι πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις έχουν φέρει στην επιφάνεια και τη σχετική αμηχανία του Υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.
Σε πρόσφατη συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό ο Υπουργός ρωτήθηκε για μία από τις διατάξεις που έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση και αφορά το έξτρα δίωρο που θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι και το οποίο δεν θα αμείβεται με χρήματα αλλά με… ρεπό.
Δηλαδή με λίγα λόγια μόλις περάσει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο -πιθανότατα μονάχα με τις Κυβερνητικές ψήφους- θα είναι υποχρεωτικό να δουλεύετε δύο περισσότερες ώρες χωρίς να πληρώνεστε, αλλά συμπληρώνοντας ένα ολόκληρο ρεπό μέσα σε ένα χρονικό διάστημα ή μερικές ώρες περισσότερης ξεκούρασης από τη δουλειά.
Προφανώς αυτή δεν είναι η μοναδική προβληματική διάταξη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αλλά η συγκεκριμένη λόγω και της απάντησης του Κώστη Χατζηδάκη “τράβηξε” τα βλέμματα πάνω της τα τελευταία 24ώρα.
Μάλιστα μετά την απάντηση του Υπουργού για το συγκεκριμένο θέμα η λέξη “ρεπό” έγινε πρώτο τρεντ στο ελληνικό Twitter και με αυτό το τρόπο άνοιξε η κουβέντα για την επίμαχη διάταξη,αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά την δυναμική των σόσιαλ μίντια τα τελευταία χρόνια στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Αν κάνατε μία βόλτα τις τελευταίες ώρες κυρίως στο Twitter και στο hastag #ρεπο θα παρατηρούσατε κόσμο όχι απαραίτητα να επιτίθεται με βωμολοχίες στην Κυβέρνηση και στον Υπουργό για το εργασιακό νομοσχέδιο, αλλά με χιούμορ και με ατάκες του τύπου: “Θα πληρώσουμε με… ρεπό την ΔΕΗ και το σούπερ μάρκετ” και μάλιστα από ανθρώπους που δεν είναι ιδεολογικοί αντίπαλοι.
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί πάντως είναι πως στα σόσιαλ μίντια για ακόμα μία φορά είτε από ρεπόρτερ-δημοσιογράφους είτε από απλούς πολίτες αναδεικνύεται μία “γκάφα” της Κυβέρνησης ή ένα ατόπημα Υπουργού της.
Αν το σκεφτεί κάποιος είναι πολλά τα παραδείγματα γνωστοποίησης ή ανάδειξης θεμάτων από εκεί: Ξυλοδαρμός οικογένειας Ινδαρέ από την Αστυνομία, απρόκλητη αστυνομική επίθεση στη Νέα Σμύρνη, αληθινές εικόνες από την φωτιά στην Εύβοια, η επίθεση των ΜΑΤ στη συγκέντρωση για τη δίκη της Χρυσής και τελευταίο φυσικά το “ρεπό” του Κωστή Χατζηδάκη.
Βέβαια σε αυτό το σημείο μπορεί να σκεφτεί κάποιος ότι δεν γίνεται η Κυβέρνηση να έχει φθορά από την… καζούρα και τις καταγγελίες στα σόσιαλ μίντια, κάτι που όμως δεν ισχύει στην εποχή μας γιατί πάρα πολύς κόσμος και ειδικά οι νεότεροι δεν ενημερώνονται από πουθενά αλλού, ενώ και οι μεγαλύτερες ηλικίες ανεξαρτήτως άποψης δεν εμπιστεύονται τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.
Και εδώ έρχεται το ερώτημα, πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στην διαμόρφωση της άποψης τα σόσιαλ μίντια και πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να κάνει η ανάδειξη ενός πολιτικού θέματος μέσα από αυτά στην συγκεκριμένη Κυβέρνηση που διαθέτει και τη συντριπτική “συμπάθεια” των τηλεοπτικών σταθμών και των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης;
Σίγουρα πάντως ο Κωστής Χατζηδάκης προσωπικά και η Κυβέρνηση συνολικά θα μπορούν να μας απαντήσουν…