Το κίνημα των Ρασταφάρι στην Κένυα προσφεύγει στη δικαιοσύνη και απαιτεί τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας για …θρησκευτικούς λόγους. H συζήτηση άνοιξε -σε άλλο επίπεδο- και στην Ελλάδα μετά την “συγγνώμη” του Άδωνι Γεωργιάδη προς τον Νίκο Καρανίκα για τις προσπάθειές του σχετικά με την νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάναβης και εδραιώθηκε με την ψήφιση του σχετικού νόμου που συνάντησε αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. Στην συζήτηση στη Βουλή, μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επανέφερε την “διαχρονική” του πρόταση για την νομιμοποίηση της κάναβης, με τον υπουργό Ανάπτυξης να δηλώνει πως ο διαχωρισμός της φαρμακευτικής από την ψυχαγωγική κάναβη, και η νομιμοποίηση της δεύτερης, δεν είναι της ώρας.
Το πολιτικό και θρησκευτικό κίνημα των Ρασταφάρι στην Κένυα εγκαινιάζει τη συνέντευξη τύπου με παραδοσιακά τραγούδια. Στη συνέχεια η συζήτηση στρέφεται στην ουσία: ο δικηγόρος τους, ενημερώνουν οι Ρασταφάρι, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, για να ζητήσει τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας. Υποστηρίζει ότι οι λόγοι είναι καθαρά θρησκευτικοί. «Εάν θέλει να ζήσει με πίστη, ο Ράστα πρέπει να καπνίζει μαριχουάνα σε τακτά χρονικά διαστήματα», υποστηρίζει ο δικηγόρος Σαντράκ Βαμπούι. «Γιατί μόνο έτσι μπορεί να επικοινωνήσει με τον Δημιουργό του…»
Στην Κένυα το κίνημα των Ρασταφάρι είναι αναγνωρισμένο ως θρησκευτική κοινότητα, όπως συμβαίνει με την Καθολική και την Ευαγγελική Εκκλησία, τους μουσουλμάνους ή τους ινδουϊστές. Προφήτης της κοινότητας θεωρείται ο πρώην αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ.
Στη Τζαμάϊκα η μαριχουάνα έχει ήδη νομιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων και για θρησκευτικούς λόγους. Αλλά και στην Κένυα οι πιστοί του κιινήματος Ρασταφάρι θεωρούν ότι η μαριχουάνα περιλαμβάνεται στα θρησκευτικά τους καθήκοντα.
Χαϊλέ Σελασιέ, ο προφήτης του κινήματος των Ρασταφάρι
Στην κοινή γνώμη οι αντιδράσεις είναι ανάμεικτες, όπως προκύπτει από μία μικρή έρευνα στους δρόμους της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι. «Το χόρτο είναι λιγότερο επικίνδυνο από άλλα πράγματα, που είναι και νόμιμα. Ο Θεός μας το έδωσε, πώς μπορούμε λοιπόν να λέμε ότι είναι κάτι άσχημο;» λέει ένας νεαρός. «Δεν νομίζω ότι σκέφτονται τον Θεό όλοι αυτοί», λέει μία γυναίκα. «Αλλά μπορεί να το βλέπουν ως ένα είδος θεραπείας». Ένας άλλος δηλώνει: «Είμαι χριστιανός και δεν νομίζω ότι πρέπει να αποκτήσουν αυτό το δικαίωμα. Είναι ενάντια στον νόμο…»
Η κατοχή, πώληση ή καλλιέργεια ινδικής κάνναβης στην Κένυα δεν είναι αμελητέα υπόθεση και τιμωρείται σήμερα με ποινή φυλάκισης έως 20 ετών. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά μέλη της κοινότητας των Ρασταφάρι βρίσκονται στη φυλακή. Κι όμως, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του κινήματος, δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά να επιδιώξουν την επικοινωνία με τον Δημιουργό.
Δεν λείπουν όμως και οι πολιτικοί, οι οποίοι στηρίζουν το αίτημα των Ρασταφάρι. Όπως ο γερουσιαστής Λεντάμα Ολέκινα, περιζήτητος καλεσμένος σε τηλεοπτικά πάνελ, καθώς συχνά σχολιάζει τις εξελίξεις με έναν ιδιαίτερο και αιχμηρό τρόπο, που προκαλεί αίσθηση. Το ίδιο κάνει και στη συζήτηση για τη νομιμοποίηση της κάνναβης: «Ακούστε με που σας λέω, οκτώ στους δέκα βουλευτές καπνίζουν μαριχουάνα…» υποστηρίζει ο γερουσιαστής.
Φωτό επάνω: Ράστα στους δρόμους με πορτρέτα του Χαϊλε Σελασιέ
Πηγή: DW