” Όταν ο Νικ Χάρισον εκτελούσε καθήκοντα σερίφη στη μικρή πόλη του Μπροξ, ήταν πολύ νέος. Το Μπροξ βρίσκεται κάπου στο βόρειο Τέξας, πολύ κοντά στη πόλη του Αμαρίλιο.
Ο Χάρισον, που είναι σήμερα πενήντα χρονών, άφησε μόνος του αυτό το επάγγελμα όταν κατάλαβε ότι άρχισε να γίνεται αργός στο τράβηγμα του πιστολιού. Έτσι, σκέφτηκε να τα παρατήσει και να δώσει τη σκυτάλη σ’ έναν πιο νέο άνθρωπο, για να συνεχίσει το έργο του.
Ο ίδιος έφυγε για ένα μεγάλο διάστημα και ταξίδεψε σε διάφορα μέρη. Γύρισε πρόσφατα και εγκαταστάθηκε ξανά στην πόλη που τον αγάπησε”*
Η εισαγωγή θα μπορούσε να περιγράψει (μεταφορικά) την πολιτική διαδρομή του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τις θητείες του στο κτίριο της Κατεχάκη. Μετά τις πέντε τελευταίες εκτελέσεις στον πόλεμο του οργανωμένου εγκλήματος, πυκνώνουν τα σύννεφα και τα ερωτηματικά: διανύει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τις τελευταίες ημέρες του στην συγκεκριμένη θέση;
Στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ είναι πολλοί εκείνοι που δεν συμπάθησαν ποτέ τον Χρυσοχοϊδη. Το χειρότερο, όμως, είναι πως εσχάτως υπάρχουν και κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου που αφήνουν να εννοηθεί πως “ήρθε η ώρα για νέο σερίφη στην πόλη”. Η καλά ενημερωμένη Στεφανία Μουρελάτου γράφει σχετικά στο libre: “Η εικόνα με τις εκτελέσεις είναι προβληματική για την κυβέρνηση”, λένε στο περιβάλλον του πρωθυπουργού.
Οι πολιτικοί bookmakers διχάζονται. Κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι δύσκολο έως απίθανο να αποδομήσει το Κυριάκος Μητσοτάκης το πρόσωπο που ο ίδιος παρουσίασε ως κυβερνητικό “asset” και ενσάρκωσε το δόγμα “νόμος και τάξη” ως βασικό πυλώνα του εκλογικού αφηγήματος της Ν.Δ. Άλλοι, πάλι, πονηρά διακινούν την άποψη πως αφ’ ης στιγμής αρχίζουν τα αρνητικά σχόλια στο Μαξίμου, όλα είναι πιθανά. Επ΄ αυτού θα βαρύνει πολύ η γνώμη του ισχυρού Γρηγόρη Δημητριάδη, οι δημοσκοπικές αναλύσεις και προσομοιώσεις του Θόδωρου Λιβάνιου, η γνώμη του Γιάννη Βλαστάρη, πιθανώς και η άποψη του Γιώργου Γεραπετρίτη. Μην σε πιάσουν στο στόμα τους…
Τελικά, θα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που θα αποφασίσει. Για ένα πρόσωπο, άλλωστε, με το οποίο συνδέεται προσωπικά και οικογενειακά εδώ και χρόνια και αποτέλεσε δική του επιλογή.
Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, ο Χρυσοχοϊδης εξελίσσεται από πολιτικό υπεύθυνο σε σχολιαστή των ραγδαίων εξελίξεων που αφορούν το χαρτοφυλάκιό του. Μίλησε για την “μαφία του βορρά” και την “μαφία του νότου” (ως χαρτογράφος του οργανωμένου εγκλήματος), παρέδωσε ογκώδη φάκελο στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την περίοδο δράσης της Greek Mafia- που, όμως, συμπίπτει μα δύο από τις τρεις θητείες του στο υπουργείο-, έφτασε, δε, στο σημείο να αναπτύξει την άποψη (καθόλα σωστή) πως το οργανωμένο έγκλημα και οι επιχειρηματικές (νομιμοποίηση μαύρου χρήματος) απολήξεις του είναι έτοιμες να εισβάλουν στους θερμούς! Ήτοι, στην ίδια την αστυνομία, την Δικαιοσύνη και την πολιτική. Αρκετοί λένε πως αυτό έχει ήδη συμβεί.
Μετά από δύο χρόνια, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει στην τροπαιοθήκη του μερικές εφόδους σε καταλήψεις και πέραν τούτου ουδέν. Επί οκτώ μήνες δεν έχει καταστεί εφικτό να συλλάβει στον νεοναζί Παππά και το οργανωμένο έγκλημα σκοτώνει μέρα μεσημέρι στους δρόμους. Και άλλα πολλά…
Ως τέχνη του εφικτού η πολιτική, ωστόσο, προβάλλει επιτακτικά το διπλό ερώτημα: υπάρχει άλλο πρόσωπο να αντικαταστήσει τον Χρυσοχοϊδη; Και, υπάρχει άλλο πρόσωπο που να θέλει να αντικαταστήσει τον Χρυσοχοϊδη;
Δύσκολη η απάντηση. Ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου θα μπορούσε να είναι ένα τέτοιο πρόσωπο, όμως φημίζεται ως ικανό “νούμερο δύο”, όχι, όμως, και ως πολιτικός καθοδηγητής των σωμάτων ασφαλείας. Ως συνεχιστές του δόγματος περί νόμου και τάξης ίσως θα μπορούσαν να μετακινηθούν ένα ή δύο ακόμα πρόσωπα. Όπως ο “σκληρός” Μάκης Βορίδης– ο οποίος, όμως, έχει άλλη σημαντικότερη, μάλλον, δουλειά να κάνει στο Εσωτερικών.
Για να κάνουμε την μεγάλη ιστορία μικρή, είναι δύσκολο να υπάρξει νέος σερίφης στην πόλη. Κανείς δεν θέλει την αρνητική κληρονομιά και τα βαριά προβλήματα που θα άφηνε πίσω του ο Χρυσοχοϊδης. Ίσως αυτό είναι το σημαντικότερο επιχείρημα που τον καθιστά περίπου ανακτικατάστατο. Οτιδήποτε άλλο θα συνιστά έκπληξη του ανασχηματισμού.
Η παραμονή του, δε, στο υπουργείο δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με ένα restart επικοινωνιακού τύπου. Ίσως, λένε οι πληροφορίες, με την ίδρυση ειδικού σώματος “αδιαφθόρων” που θα υλοποιήσει τον πόλεμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος που κήρυξε ο υπουργός. Κρατήστε το…
*Από το Club Φίλων “Μικρός Σερίφης”