Στην αρχαιότητα με τη λέξη Σίβυλλα χαρακτηριζόταν η οποιαδήποτε γυναίκα με μαντική ικανότητα που προφήτευε αυθόρμητα (χωρίς να ερωτηθεί), όταν περιερχόταν σε έκσταση, μελλοντικά συμβάντα (συνήθως δυσάρεστα ή φοβερά). Αυτό συνέβαινε, όπως πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι, γιατί δεχόταν την επίσκεψη ενός θεϊκού πνεύματος.
Την Όλγα Τρέμη δεν θα την χαρακτήριζε κανείς ως “θεϊκό πνεύμα”. Η συνέντευξη, όμως, που της παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως έδρασε καταλυτικά για να ειπωθούν πράγματα που αγγίζουν τον σιβυλλικό χρησμό και πάντως δημιουργούν εύλογα απορίες.
«Αν αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί με την κρίση του ελληνικού λαού σε θέση διακυβέρνησης, μπορεί να είναι και άλλο το πρόσωπο που θα κυβερνήσει. Θα το κρίνει όμως σε μεγάλο βαθμό αυτό η ψήφος του ελληνικού λαού».
Ερωτηθείς, δε, συγκεκριμένα για τον στενό του συνεργάτη Νίκο Παππά και την υπόθεση της Προανακριτικής, έγινε σαφέστερος (;). «Σήμερα διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι στο γραφείο μου όπως ήταν το πρώτο διάστημα… Κανένας μας δεν έχει εισιτήριο διαρκείας σε θέσεις και σε ρόλους» αναφέρει ο κ. Τσίπρα για τον Νίκο Παππά για να προσθέσει ότι «κανένας από μας δε διαθέτει εισιτήριο διαρκείας, ούτε εγώ, ούτε τα στελέχη…».
Απορία πρώτη: Τι σημαίνει “εάν βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ (με την κρίση του ελληνικού λαού-δηλαδή μετά από εκλογές) σε θέση διακυβέρνησης, μπορεί να είναι και άλλο το πρόσωπο που θα κυβερνήσει”;
Εκ πρώτης ανάγνωσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δύο μηνύματα μπορεί να στέλνει. Ή σχετικά με την θεωρητική περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, πως δεν θα είναι εκείνος πρωθυπουργός (απολύτως λογικό), ή προς το ΚΙΝ.ΑΛ και άλλα μικρότερα κόμματα ότι εάν προκύψει ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας δεν θα επιμείνει να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.
[ Σημείωση: Επειδή ίσως κάποιοι ερμηνεύσουν την αναφορά, ως πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να κυβερνήσει με άλλο “πρόσωπο” (στυλ διακυβέρνησης), ή με άλλα “πρόσωπα”-υπουργούς, καλό θα ήταν να σπεύσει αμέσως ο ίδιος, ή οι κατά τα άλλα λαλίστατες “πηγές ΣΥΡΙΖΑ” και το γραφείο Τύπου, να εξηγήσουν αυτά που μοιάζουν ανεξήγητα.
Νεότερη σημείωση: Στο επίμαχο σημείο, όπως δόθηκε ως απομαγνητοφωνημένο κείμενο από το γραφείο Τύπου του κόμματος, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να λέει “μπορεί να είναι άλλο το πρόσωπο που θα κυβερνήσει/ Στο βίντεο της συνέντευξης (παρατίθεται στο τέλος του άρθρου) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως “μπορεί να είναι και άλλα τα πρόσωπα που θα κυβερνήσουν”. Η διαφορά είναι σαφής και η διευκρίνιση έγινε εκ των υστέρων, όπως προτρέπαμε στην πρώτη σημείωση.]
Απορία δεύτερη: Γιατί λέει “κανένας μας δεν έχει εισιτήριο διαρκείας σε θέσεις και σε ρόλους”; Δεν μπορεί να διέλαθε της προσοχής του πως αυτή η αναφορά περιλαμβάνει και τον ίδιο σε περίπτωση μιας νέας εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτό ένα μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος πως μία νέα αποτυχία στις κάλπες θα τον οδηγήσει στην πολιτική αποστρατεία; Και τι συνιστά αποτυχία στις κάλπες; Με ποια διαφορά από τη Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη το “χάνω σημαίνει φεύγω”;
Επικοινωνιακά, οι παραπάνω δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι τουλάχιστον περίεργες. Όταν επικαλείσαι (και ορθώς) πως η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή (Ευρωβαρόμετρο) και πως σύντομα ο ελληνικός λαός θα κατανοήσει τις συνέπειες της διακυβέρνησης της Ν.Δ, κι όταν έχεις θέσει το κόμμα σου σε παρατεταμένη εκλογική ετοιμότητα υπό το έστω και μικρό ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού το φθινόπωρο, ποιος είναι ο λόγος να ανοίγεις την συζήτηση σχετικά με μια δική σου αποχώρηση -υπό προϋποθέσεις- από το επίκεντρο; Αλλά και η αναφορά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ρίχνει μια σπίθα σε μια θράκα που στην Κουμουνδούρου θέλουν να σβήσει…
Μιλώντας προ ημερών στο Star Κεντρικής Ελλάδας έλεγε: «Η πολιτική της ΝΔ δεν έχει ακόμα εμφανίσει τα σημάδια των επιπτώσεων στην ελληνική κοινωνία, διότι η πανδημία αποτέλεσε ένα μεγάλο διάλειμμα σε ότι αφορά την εφαρμογή αυτών των αντιλήψεων. Ο κόσμος όμως τώρα θα αρχίσει να βλέπει τι ακριβώς σημαίνει Νέα Δημοκρατία. ΝΔ σημαίνει μείωση μισθών, σημαίνει ελαστικοποίηση ωραρίου, σημαίνει να δουλεύουμε ως λάστιχο με τον κίνδυνο της απόλυσης, σημαίνει να σπουδάζουν μονάχα όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα και η πλειοψηφία των φτωχών οικογενειών να βρίσκεται με την αγωνία για το εάν θα σπουδάσουν τα παιδιά»
Σε ποιο Μαντείο πήγε και ποια Πυθία τον καθοδήγησε; Ή, μήπως, γνωρίζει /υποθέτει/ προβλέπει κάτι που όλοι οι άλλοι δεν γνωρίζουν;
Στο Μέγαρο Μαξίμου θα μπορούσαν να ανοίξουν και σαμπάνιες, αξιολογώντας ως ηττοπαθείς τις παραπάνω αναφορές του πολιτικού που μόλις στο 47ο έτος της ηλικίας του αφήνει ανοικτό το παράθυρο της αποστρατείας του. Ποιος θα τους παρεξηγήσει εάν τις ερμηνεύσουν κατά το δοκούν; Από την άλλη, βεβαίως, μετά τις ήττες του Μαϊου (ευρωεκλογές) και του Ιουλίου (εθνικές) του 2019, μία νέα -ίσως και διπλή- όταν ριφθεί ο κύβος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δύσκολα θα μπορούσε να κρατήσει τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του 7ου ορόφου της Κουμουνδούρου. Όχι επειδή το θέλει ο Τσακαλώτος, ή ο Φίλης, ή ο Σκουρλέτης αλλά επειδή το επιβάλλουν η συστημική πολιτική παράδοση και η λογική. Υπήρχε, όμως, κανένας λόγος να ανοίξει ένας τέτοιος κύκλος;
Το ερώτημα που μένει μετέωρο είναι εάν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ κάνει όσα μπορεί και πρέπει να κάνει για να συρρικνώσει αυτή την πιθανότητα. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως θέλει να ξαναγίνει πρωθυπουργός (σε μια δεύτερη φορά απαλλαγμένη από το φορτίο, τις βιασύνες, τις πλημμέλειες, τις εξαλλοσύνες και τις προχειρότητες της πρώτης). Δεν είναι βέβαιο πως όλοι οι σύντροφοί του διακατέχονται από την επιθυμία να επιστρέψουν στην διακυβέρνηση αφήνοντας στην άκρη κάτι από την ιδεολογική “καθαρότητα” και μακαριότητα.
Η Όλγα Τρέμη κατόρθωσε, ωστόσο, να του εκμαιεύσει μια δήλωση που θα συζητηθεί. Ήθελε να το πει; Του ξέφυγε; Πάντως, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ισχύει το “verba volant”…
Παραθέτουμε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης (επίμαχο σημείο), όπως το έδωσε στην δημοσιότητα το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:
Ο. ΤΡΕΜΗ: Θα επανέλθω για τελευταία φορά στον κ. Παππά. Ήταν από τους στενότερους συνεργάτες σας στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικός σας φίλος με πολύ σημαντικές αρμοδιότητες. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν και σήμερα εξακολουθεί να διαδραματίζει έναν τέτοιο ρόλο.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σήμερα διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι στο γραφείο μου όπως ήταν το πρώτο διάστημα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι, γιατί είναι λίγο προβοκατόρικη η ερώτησή σας. Δεν σημαίνει κάτι και θα σας πω γιατί: Διότι για καθέναν από μας, η διαδρομή η πολιτική δεν σημαίνει έναν συγκεκριμένο ρόλο και μια συγκεκριμένη θέση. Κανένας μας δεν έχει εισιτήριο διαρκείας σε θέσεις και σε ρόλους.
Και θα το πω αυτό γενικότερα, όχι για τον Νίκο ο οποίος είναι τομεάρχης σ’ έναν κρίσιμο τομέα σήμερα. Κανένας από μας δε διαθέτει εισιτήριο διαρκείας, ούτε εγώ, ούτε τα στελέχη…
Ο. ΤΡΕΜΗ: Τι σημαίνει αυτό, πώς το λέτε έτσι; Αν τυχόν ας πούμε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίσει τις επόμενες εκλογές, εσείς θα σκεφτείτε ότι μπορεί και να μην παραμείνετε στη θέση σας;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μας κρίνει όλους ο ελληνικός λαός στις εκλογές, τα μέλη των κομμάτων μέσα από τις συνεδριακές διαδικασίες, όλοι κρινόμαστε. Και θα πρέπει όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτοί που βρέθηκαν σε θέσεις διακυβέρνησης είτε αυτοί που σήμερα έχουν θέσεις σημαίνουσες ως τομεάρχες, να γνωρίζουν ότι αυτές οι θέσεις δεν είναι μόνιμες. Και ότι αν αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί με την κρίση του ελληνικού λαού σε θέση διακυβέρνησης, μπορεί να είναι και άλλο το πρόσωπο που θα κυβερνήσει. Θα το κρίνει όμως σε μεγάλο βαθμό αυτό η ψήφος του ελληνικού λαού.
To βίντεο της συνέντευξης/ το επίμαχο σημείο μετά το 35′