Το αίτημα πολιτών να σωθεί το εμβληματικό «Παλατάκι» που βρίσκεται στο μικρό έμβολο του Θερμαϊκού, στα όρια του δήμου Καλαμαριάς, και να μετατραπεί σε έναν όμορφο και χρήσιμο χώρο για την ευρύτερη περιοχή, υπέβαλε στον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, δια της Διευθύντριας του Γραφείου Βόρειας Ελλάδας του πρωθυπουργού, κ. Μαρίας Αντωνίου, αντιπροσωπεία της πρωτοβουλίας Πολιτών με την επωνυμία “ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ”.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της κ.Αντωνίου στο Διοικητήριο, η αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτών, αποτελούμενη από τους Νικόλαο Καρακώστα, πρόεδρο των Συνταξιούχων Δικαστικών Υπαλλήλων, Αντώνιο Ματράκα, Στρατηγό ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. και Χαράλαμπο (Μπάμπη) Γιαννακίδη, δημοσιογράφο, ανέπτυξε το σκεπτικό της πρότασής τους. Επίσης, παρέδωσαν επιστολή με παραλήπτη τον πρωθυπουργό, στην οποία παρουσιάζεται συνοπτικά η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το «Παλατάκι» και διατυπώνονται σκέψεις και προτάσεις για τη διάσωση και τη χρήση του.
Στην επιστολή αναφέρονται μεταξύ άλλων:
«Το ΠΑΛΑΤΑΚΙ είναι ένα κτήριο διατηρητέο το οποίο τα τελευταία 15 χρόνια είναι απροστάτευτο, εγκαταλελειμμένο και εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες. Η πραγματικότητα είναι πως ρημάζει και από εμβληματικό σημείο αναφοράς της πόλης έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε ερείπιο, με κίνδυνο να καταρρεύσει. (…) Κύριε Πρωθυπουργέ, το ΠΑΛΑΤΑΚΙ μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει ένας όμορφος και χρήσιμος χώρος για την ευρύτερη περιοχή. Ένας ξεχωριστός χώρος πολιτισμού, φιλοξενίας εκθέσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, χώρος έναρξης συνεδρίων, χώρος απονομής βραβείων, χώρος υποδοχής προσκεκλημένων και ασφαλώς να στεγάσει τα γραφεία του κ. Πρωθυπουργού, του κ. Περιφερειάρχη, της Π.Ε.Δ. Θα μπορούσε ακόμη να φιλοξενεί δραστηριότητες που θα αποφέρουν οικονομικό όφελος υπέρ της συντήρησης του ίδιου του κτηρίου».
Ενημερώνοντας την κ.Αντωνίου, οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Πολιτών “ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ” έθεσαν τις δυνάμεις της Πρωτοβουλίας (επιστημονικές και ανθρώπινες) στη διάθεση κάθε προσπάθειας που θα αποσκοπεί, όπως είπαν, στη διάσωση του ιστορικού κτηρίου.
Η κ.Αντωνίου επέδειξε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα ενώ μετέφερε το ενδιαφέρον με το οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά, τόσο το συγκεκριμένο ακίνητο όσο και όλα τα θέματα που συνδέονται με το αναπτυξιακό μέλλον της Θεσσαλονίκης. Αποκάλυψε μάλιστα ότι σύντομα, εντός του καλοκαιριού, θα προκύψουν πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στη συντήρηση του ακινήτου και του περιβάλλοντος χώρου, δίχως όμως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.
Το Παλατάκι ή Κυβερνείο, το οποίο χτίστηκε στη Θεσσαλονίκη, για τις ανάγκες της φιλοξενίας της βασιλικής οικογένειας, είναι ένα επιβλητικό διώροφο, ακριβώς επάνω στο ακρωτήρι του Μικρού Καραμπουρνού ή Μικρού Εμβόλου στον κόλπο του Θερμαϊκού. Συγκεκριμένα, χτίστηκε κατά την πενταετία της «ανασυγκρότησης» του 1955-1960, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Χριστόπουλου, σε μια έκταση 1.200 τ. μ.. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι, βρίσκεται σε ένα σημείο-παρατηρητήριο, καθώς μπορεί να δει κανείς από εκεί ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, από το λιμάνι μέχρι την Τούμπα και από τον Λευκό Πύργο μέχρι τα Κάστρα.
Η ιστορία του ακινήτου ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν άρχισε να κατασκευάζεται από το υπουργείο Δημοσίων Εργων σε έκταση που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, προοριζόταν για Κυβερνείο. Το κτίσμα έχει συνολικό εμβαδό 1.200 τ.μ. σε δύο επίπεδα συν το υπόγειο, όπου λειτουργούσαν μαγειρεία, πλυσταριό και αποθήκες. Βασίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Χριστόπουλου και θεωρείται ως χαρακτηριστικό δείγμα «ανακτορικής» νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, με προπύλαιο και περιστύλιο αποτελούμενο από ιωνικούς κίονες. Στο οικόπεδο, εμβαδού περίπου 15 στρεμμάτων, δημιουργήθηκαν κήποι, εκκλησάκι, ελικοδρόμιο και πρόσβαση στη θάλασσα, όπου υπήρχε μικρή μαρίνα ελλιμενισμού.
Το 1963 μετατράπηκε σε Βασιλικό Ανάκτορο, καθώς με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών αλλά και με σχετική μελέτη του υπουργείου Δημοσίων Έργων, παραχωρήθηκε για χρήση ως κατοικία του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου. Το Υπουργείο όμως, πέντε χρόνια μετά, αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφαση, καθότι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος δεν έμεινε παρά μόνο μια νύχτα!
Τα χρόνια πέρασαν, οι βασιλείς έφυγαν , οι κυβερνήσεις άλλαξαν και το κτίριο χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως κατοικία των μη Θεσσαλονικιών υπουργών Μακεδονίας – Θράκης -και παλαιότερα Βορείου Ελλάδος-, ενώ προτιμούσε να διαμένει σ’ αυτό ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν επισκεπτόταν τη Θεσσαλονίκη, τόσο ως πρωθυπουργός όσο και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το επιβλητικό διώροφο, που σήμερα ρημάζει εγκαταλελειμμένο στη φθορά του χρόνου και της υγρασίας, βρίσκεται στο καλύτερο ίσως «οικόπεδο» της Θεσσαλονίκης, πάνω στο Καραμπουρνάκι ή Μικρό Εμβολο.
Από εκεί βλέπει ολόκληρη την πόλη και το παραλιακό της μέτωπο, «επιβλέπει» τη ναυσιπλοΐα στον Θερμαϊκό Κόλπο και ατενίζει δυτικά και νότια τις κορυφογραμμές των Πιερίων, του Ολύμπου και του Πηλίου. Το Κυβερνείο, που ποτέ δεν λειτούργησε ως τέτοιο, είναι διώροφο με υπόγειο, συμμετρικά δομημένο, χαρακτηριστικό δείγμα «ανακτορικής» νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, με προπύλαιο και περιστύλιο από ιωνικούς κίονες και ιωνική κιονοστοιχία, σε όλο το μήκος της νότιας πλευράς.