Οι τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας φαίνεται πως μεταφέρονται και σε έναν τομέα στον οποίο μέχρι τώρα υπήρχε μία σπουδαία συνεργασία, στον τομέα του διαστήματος.
Το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών επιβαρύνεται από τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της Roscosmos, Dmitry Rogozin, ο οποίος απείλησε με αποχώρηση της χώρας του από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αν δεν αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.
Αν οι κυρώσεις εναντίον του Progress και του TsNIIMash παραμείνουν και δεν αρθούν στο άμεσο μέλλον, το θέμα της αποχώρησης της Ρωσίας από τον ISS θα είναι ευθύνη των Αμερικανών συνεταίρων μας. Είτε θα εργαστούμε μαζί και σε αυτήν την περίπτωση θα αρθούν άμεσα οι κυρώσεις, είτε δε θα συνεργαστούμε και εμείς θα αναπτύξουμε το δικό μας διαστημικό σταθμό.
Από το Δεκέμβριο, η κυβέρνηση του Donald Trump έθεσε κυρώσεις σε ρωσικές εταιρίες και οργανισμούς με κατηγορίες σύνδεσης με το Ρωσικό Στρατό. Οι κυρώσεις αυτές περιλαμβάνουν απαγόρευση πώλησης αμερικανικών τεχνολογιών στις εταιρίες αυτές, προκαλώντας έλλειψη εξαρτημάτων και προβλήματα στις ρωσικές διαστημικές αποστολές.
Έχουμε παραπάνω από αρκετούς πυραύλους, αλλά δεν έχουμε κάτι για να τους εκτοξεύσουμε. Έχουμε διαστημικά σκάφη τα οποία είναι σχεδόν ολοκληρωμένα αλλά τους λείπει ένα συγκεκριμένο microchip το οποίο δεν μπορούμε να αγοράσουμε λόγω των κυρώσεων.
Ο ISS εκτοξεύτηκε το 1998 με την υποστήριξη των ΗΠΑ, Ρωσίας, Καναδά, Ιαπωνίας και άλλων χωρών. Αποτελείται από δύο τμήματα, ένα που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι και ένα που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί και άλλες διαστημικές υπηρεσίες. Η NASA θέλει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον ISS μέχρι το 2030 αλλά μία πρόωρη αποχώρηση της Ρωσίας μπορεί να πυροδοτήσει μία νέα εποχή διαστημικού αγώνα με τις ΗΠΑ ενάντια στη Ρωσία και την Κίνα.
Πηγή: Unboxholics