Το να κάνει κανείς συστάσεις για ψυχραιμία σε ένα τμήμα των social media, είναι σαν να ζητάς από τον Εωσφόρο να προσέλθει σεμνά στην κυριακάτικη Θεία λειτουργία. Ανέφικτο και αφελές. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη είναι δύο σπουδαίοι αθλητές και στα κορτ του Rolland Garros δρέπουν τις δάφνες των δικών τους προσπαθειών. Ωραίο συναίσθημα για όσους “δεν προσκυνούν σώβρακα και φανέλες”, ούτε ασπάζονται την διαστροφή των θεωριών του Λαμάρκ, του Μέντελ, και του Δαρβίνου. Ένα παιχνίδι είναι, αθλητισμός είναι, και οι επιτυχίες θα έπρεπε να προκαλούν ευφορία. Αντ’ αυτού τοξικότητα και ανθρωποφαγία ένθεν κακείθεν.
Ίσως δεν υπάρχει άλλη περίπτωση ανά την υφήλιο που το διαδίκτυο να κατορθώνει τόσο ξεδιάντροπα να μεταφέρει μια μεγάλη αθλητική επιτυχία από τους στίβους, τα γήπεδα, τα κορτ, ή τις πισίνες, στο παραπολιτικό “κατιναριό”. Στην Ελλάδα συμβαίνει. Κάποιοι είναι απλώς αφελείς, άλλοι, πάλι, ανόητοι, ή αντιδρούν αντανακλαστικά σαν τα σκυλάκια του Παβλόφ. Άλλοι, πάλι, δρουν συντεταγμένα, αναζητούν ευκαιρία να μετατρέψουν την μεγάλη τενίστρια που εκπλήσσει στο τουρνουά του Παρισιού σε αντικείμενο επιβεβαίωσης κάποιας θεωρίας περί εξέλιξης των ειδών ανάλογα με την επαφή που έχουν με συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.
Είναι σπουδαίος ο Τσιτσιπάς, είναι εκπληκτική η Σάκκαρη, επειδή οι ίδιοι, ή οι γονείς τους είναι Ολυμπιακοί ή Παναθηναϊκοί, επειδή ψηφίζουν το ένα ή το άλλο κόμμα, επειδή έχουν την τάδε ή δείνα σχέση; Κι’ όμως, αναδεικνύονται ως δείγματα “αριστείας”- ή οποία υποτίθεται πως είναι συνυφασμένη με συγκεκριμένη πολιτική αντίληψη. Κι από την άλλη, λοιδωρούνται, από κάποιους άλλους, ακριβώς για τον ίδιο λόγο.
Είναι σπουδαιότεροι αθλητές ο Στέφανος και η Μαρία, από τον Τεντόγλου, τον Πετρούνια, την Ντουντουνάκη και άλλους; Καθόλου. Σχεδόν κανείς δεν ασχολήθηκε με τις πολύ μεγάλες πρόσφατες επιτυχίες των δεύτερων και οι θρίαμβοι έληξαν με τα σύντομα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα και τις σχετικές αναρτήσεις των πολιτικών αρχηγών. Ελάχιστοι (και σχετικοί με την Ομοσπονδία) περίμεναν τον Λευτέρη Πετρούνια που επέστρεψε με τον 5ο ευρωπαϊκό του τίτλο, παρότι κάποιοι τον είχαν ξεγράψει εξαιτίας της διετούς απουσίας του. Ας μην θυμίσουμε πόσοι περιμένουν κάθε φορά τους παίκτες του Survivor.
Ο Πετρούνιας -και κάθε Πετρούνιας- δεν “τρεντάρει” γιατί οι αφελείς, οι ανόητοι και οι τοξικοί θέλουν, για να ασχοληθούν, μια εσάνς γκλαμουριάς, μια ψευδαίσθηση πολυτέλειας, εκείνη την πασπαλιζέ ασημόσκονη που τους κάνει να πιστεύουν πως μετέχουν σε κάτι που ξεπερνάει την προσωπική τους μιζέρια. Που, επιπλέον, τους δίνει επιχειρήματα να αναδείξουν και να χειροκροτήσουν τις εμμονές τους, οι οποίες συνήθως ουδεμία σχέση έχουν με τον ίδιο τον αθλητή.
Δεν φταίνε, γι αυτό -και συγγνώμη εάν χαλάω την εικόνα- η Μαρία Σάκκαρη και ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ακόμα και οι κατά καιρούς ατυχείς δηλώσεις του δεύτερου μπορεί να αποκαλύπτουν επίπεδες απόψεις, δεν τον ακυρώνουν, όμως, ως μεγάλο αθλητή. Λίγοι αθλητές, άλλωστε, κατορθώνουν να υπερβούν την σπουδαιότητά τους εντός των παρκέ, των στίβων, και των γηπέδων και να γίνουν πρότυπα. Ο Γιάννης Αντετοκούμπο, για παράδειγμα, δείχνει πως κινείται προς μία τέτοια κατεύθυνση αλλά έχει δρόμο ακόμα. Ναι, ο Αντετοκούμπο που δεν μπορούσαμε να προφέρουμε το όνομά του…
Δεν επιδίωξε κάτι περισσότερο η Μαρία Σάκκαρη. Δεν ζήτησε να γίνει σύμβολο “αριστείας” για να εκπροσωπήσει την τοξικότητα όλων εκείνων που έως χθες δεν ήξεραν τι είναι “άσος” στο τένις και πίστευαν πως το Rolland Garros είναι το νέο άρωμα του Dior-της Ακροπόλεως βεβαίως βεβαίως…
Κι ας ελπίσουμε να μην το κάνει, παρά την “πολιορκία” που δέχεται.
Ούτε της αξίζει η χολή επειδή έχει, όπως λένε, δεσμό με τον γιό του πρωθυπουργού. Δηλαδή, εάν είχε μεγάλο γιό ο Τσίπρας και είχε σχέση με εκείνον, θα εισέπραττε τον χλευασμό εκείνων που τώρα την εκμεταλεύονται, ερήμην της, ως κομματικό πρότυπο;
Είναι αλήθεια πως το τένις είναι άθλημα φανταιζί που επί χρόνια συνηθιζόταν στην Εκάλη και την Πολιτεία, ενώ οι κρίκοι του Πετρούνια στη Νίκαια και το Περιστέρι. Ε και; Ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, και τα άλλα παιδιά του ’87 γέμισαν με γήπεδα μπάσκετ την επικράτεια και τις καρδιές μας με ευφορία. Ολονών τις καρδιές. Δεν τόλμησε να ισχυριστεί κανείς πως ο Γκάλης ήταν “απολιτίκ” και ο Γιαννάκης ΠΑΣΟΚ. Η χαρά έχει έναν μαγικό τρόπο να υπερβαίνει την τοξικότητα.
Προς υπενθύμιση: τι συνέβη τους δύο τελευταίους μήνες δίχως να προκαλέσει το “ενδιαφέρον” όσων αλιεύουν “αρίστους” για να δικαιολογήσουν τις εμμονές τους
5 Μαρτίου 2021: Το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου κατάφερε να πάρει ο Μίλτος Τεντόγλου. Ο 23χρονος αλτης φτάνοντας τα 8.35 μέτρα κατέγραψε την κορυφαία επίδοση για φέτος στον κόσμο και βρέθηκε στην πρώτη θέση κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Έτσι, έγινε back to back πρωταθλητής, αφού και το 2019 είχε πάρει ξανά το χρυσό.
19 Μαϊου 2021: Η Άννα Ντουντουνάκη έγραψε ιστορία στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης, που διεξάγεται στη Βουδαπέστη, στην «Ντούνα Αρένα». Στον τελικό των 100 μ. πεταλούδας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 57.37. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή η επίδοση αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ.
24 Απριλίου 2021: Ο Ελληνας πρωταθλητής, παρουσίασε φανταστικό πρόγραμμα στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Βασιλείας και με 15.400β. κατέκτησε με άνεση το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα. Εκλεισε έτσι την παρένθεση των σχεδόν δύο ετών απουσίας. Παράλληλα, ο Ολυμπιονίκης των κρίκων έγραψε το όνομά του με ολόχρυσα γράμματα στην ιστορία του αθλήματος, αφού κατέκτησε τον πέμπτο ευρωπαϊκό του τίτλο, ξεπερνώντας τον θρύλο του αγωνίσματος, Γιούρι Κέκι.
5 Ιουνίου 2021: Άργυρο μετάλλιο για την Ειρήνη Κοντού στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καράτε
2 Μαϊου 2021: Ασημένιο μετάλλιο για την Αλεξάνδρα Εφραίμογλου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ακροβατικού διαδρόμου νεανίδων
19 Μαϊου 2021: 2o Χρυσό μετάλλιο για τον Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη στα 100μ. ελεύθερο
Δείτε μερικά δείγματα από το twitter: