Στις 12 Αυγούστου του 1938, ημέρα των γενεθλίων της μητέρας του. ο Αδόλφος Χίτλερ καθιερώνει τα παράσημα-βραβεία του “Σταυρού της Μητέρας” τα οποία θα έπαιρναν όλες οι γερμανίδες που θα ήσαν ιδιαίτερα… παραγωγικές στην τεκνοποιία την προηγούμενη χρονιά.
Ετσι λοιπόν, κάθε Αύγουστο, εις μνήμην της μητέρας του Κλάρα, ο Χίτλερ παρασημοφορούσε με το χρυσό μετάλλιο μητέρες με επτά παιδιά, με το αργυρό εκείνες με έξι παιδιά και με το χάλκινο εκείνες με πέντε.
Το Γ’ Ράιχ ήδη από τα πρώτα χρόνια της ανόδου του έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση του πληθυσμού της Γερμανίας προσφέροντας κάθε είδους επιβραβεύσεις, επιδόματα και διευκολύνσεις στα νέα ζευγάρια για να κάνουν πολλά παιδιά. Ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό έπαιξε η οργάνωση κορασίδων της Χιτλερικής Νεολαίας, η Λίγκα των Κοριτσιών που όταν γινόντουσαν 18 ετών “αναβαθμίζονταν” ως μέλη της επίλεκτης ομάδας “Πίστη και Ομορφιά” στην οποία εκπαιδευόντουσαν για να γίνουν άριστες μητέρες.
Όραμα του Χίτλερ ένα κράτος που πρέπει να μην επικεντρώνεται στα άκρα, στην περίθαλψη των παιδιών και των ηλικιωμένων, αλλά να εστιάζει στον κεντρικό πυλώνα, που είναι τα ζευγάρια της αναπαραγωγικής ηλικίας. (Αυτό το όραμα θα το δούμε και παρακάτω…)
Και βέβαια, λίγο αργότερα, προσθέτει στο όραμά του, την εξαφάνιση αναπήρων, ψυχικά ασθενών, ομοφυλόφιλων, Ρομά, Εβραίων και άλλων “άκρων”.
Το Γ’ Ράιχ κατέρρευσε λίγα χρόνια μετά, αλλά όχι και οι ιδέες του. Και κυρίως το “υπαρξιακό άγχος” του που πέρασε, στις μέρες μας, από τη Γερμανία, στην Ανατολική Ευρώπη. Σε αντίθεση με τη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη, που έχει πετύχει την πληθυσμιακή σταθεροποίηση και αύξηση, εξαιτίας ενός συνδυασμού Κράτους Πρόνοιας και εισδοχής μεταναστών, σχεδόν όλες οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν πληθυσμούς γηρασμένους, που συρρικνώνονται δημογραφικά, ενώ οι όλο και λιγότεροι νέοι τους συνεχίζουν να μεταναστεύουν, γεγονός που επιτείνει την αγωνία τους για την “επιβίωση του έθνους”.
Οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο πληθυσμός της Πολωνίας, της μεγαλύτερης χώρας της περιοχής, αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 32 εκατομμύρια μέχρι το 2050 από περίπου 38 εκατομμύρια σήμερα. Ο πληθυσμός της Ουγγαρίας προβλέπεται να μειωθεί κάτω από οκτώ εκατομμύρια μέχρι το 2050 από 9,8 εκατομμύρια σήμερα. Η Βουλγαρία από τα σημερινά 6,9 εκατομμύρια θα κατρακυλήσει στα 5,5 εκατομμύρια κατοίκους. Στη Λιθουανία ο πληθυσμός θα μειωθεί κατά 23% και στη Λετονία κατά 22% μέχρι το 2050.
Οπως έγραφε τον Αύγουστο του 2019, ο δημοσιογράφος Γιώργος Στάμκος, στο TVXS, η ομάδα των τεσσάρων χωρών του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) ή V-4, όπως είναι πλέον γνωστές, που μοιράζονται όλα τα προηγούμενα χαρακτηριστικά που αναφέραμε, αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τη σοβαρή δημογραφική κρίση τους, που προκαλείται από την πτώση της γεννητικότητας και την αυξανόμενη μετανάστευση, εκπονώντας το λεγόμενο Σχέδιο Δράσης για την Οικογενειακή Προστασία, που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2019, προκαλώντας εγκώμια αλλά και έντονη κριτική.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Ουγγαρία, η εθνολαϊκιστική κυβέρνηση της οποίας, υπό τον Βίκτορ Όρμπαν, εισήγαγε νέα οικονομικά κίνητρα για τις οικογένειες ώστε να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά. Κίνητρα φορολογικά και οικονομικά ώστε να ενθαρρύνουν τις οικογένειες να έχουν περισσότερα παιδιά για να μη μειωθεί κι άλλο ο πληθυσμός, αλλά και για να προωθηθεί η εθνική πολιτική ταυτότητα, που εξυπηρετεί τους πολιτικούς στόχους της εθνολαϊκιστικής κυβέρνησης του Όρμπαν.
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος JOL-LET της Βουδαπέστης και εμπειρογνώμονας σε θέματα πρόσβασης των γυναικών στην αγορά εργασίας, Katalin Kevehazi, δήλωσε ότι η προώθηση αυτού του σχεδίου έχει και έντονη πολιτική διάσταση πέρα από τα ποσοστά γονιμότητας. “Γενικά, όλες οι κυβερνήσεις των V4 έχουν μια υπερσυντηρητική προσέγγιση απέναντι στις γυναίκες, βλέποντας τον κεντρικό τους ρόλο σχεδόν αποκλειστικά ως μητέρες που γεννούν παιδιά. Στην Ουγγαρία όμως, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και μιλάνε για τη ‘διάσωση του έθνους’ και της οικογένειας και για τη μελλοντική διατήρηση του ουγγρικού έθνους”. Και πρόσθεσε: “Να θυμάστε πως οι εθνικά Ούγγροι πέρα από τα σύνορα -στην Τρανσυλβανία, στη Σερβία (Βοϊβοντίνα), στη Σλοβακία ή στην Ουκρανία- είναι επίσης επιλέξιμοι για οικονομική στήριξη ώστε να κάνουν περισσότερα παιδιά”.
Αυτά στην Ανατολική Ευρώπη απ’ όπου κατεβαίνει το “αεράκι” της “γονιμότητας” και στη χώρα μας με τη μορφή ενός… ακίνδυνου συνεδρίου!
Σάλος με συνέδριο για τη γονιμότητα
Έντονες αντιδράσεις μεταξύ πολιτών και επιστημόνων προκαλεί η διεξαγωγή συνεδρίου «Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας», υπό την αιγίδα της κυβέρνησης και της Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο μας πηγαίνει πίσω στο 1938 και στη μαμά του Αδόλφου.
Στόχος του συνεδρίου όπως διαβάζουμε είναι να αναδειχθεί «από την εφηβεία» η ανάγκη της επαγρύπνησης για την προάσπιση της γονιμότητας. Οπως ακριβώς και με τη Λίγκα των Κοριτσιών το 1938…
Στο κείμενο παρουσίασης διαβάζουμε: «Θα αναδειχθεί στις επιστημονικές διαλέξεις και συζητήσεις, η ανάγκη της επαγρύπνησης από την νεότητα, ακόμα και τη εφηβεία, για την προάσπιση της γονιμότητάς τους με τον σωστό οικογενειακό προγραμματισμό και με την επαναφορά του προτύπου δημιουργίας «πυρηνικής» οικογένειας ενωρίς, παράλληλα με την υλοποίηση των επαγγελματικών προσδοκιών, με την κατάκτηση της επιστημονικής καταξίωσης και αναγνώρισης, με τις δυσκολίες της ζωής, οικονομικές και κοινωνικές, και με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ελεύθερου ανθρώπου που τον διαμορφώνουν ως ξεχωριστό μαχητή στην κοινωνία μας, όχι όμως μόνο του και απογοητευμένο φυγά για τις επιλογές του, ειδικά όταν είναι πια πολύ αργά».
Στο πάνελ περιλαμβάνονται ελάχιστες γυναίκες αλλά μετράμε εννέα ονόματα… μητροπολιτών και άλλων κληρικών, πολλούς βουλευτές όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Αδωνις Γεωργιάδης, δημοσιογράφους του ΣΚΑΙ και του ΑΝΤ1 και πληθώρα υπουργών και κυβερνητικών στελεχών.
Μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας βρίσκονται το περιοδικό Astra που ασχολείται με μεταφυσικά φαινόμενα, η ιστοσελίδα iefimerida, αλλά και σύσσωμη η κρατική ραδιοτηλεόραση.
Ανάμεσα σε άλλα που αναφέρει η σχετική πρόσκληση, διαβάζουμε:
“Όραμά μας, όλων εκείνων που υπηρετούμε την ανθρώπινη αναπαραγωγή είναι να μιλάμε για υπογονιμότητα μόνο σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν αδιασάλευτοι ιατρικοί λόγοι. Να εκλείψουν τα ζευγάρια εκείνα που λόγω της μη ενημέρωσης των είναι υπογόνιμα και επομένως άτεκνα σε προχωρημένη ηλικία“.
Θα αναδειχθεί στις επιστημονικές διαλέξεις και συζητήσεις, η ανάγκη της επαγρύπνησης από την νεότητα, ακόμα και τη εφηβεία, για την προάσπιση της γονιμότητάς τους με τον σωστό οικογενειακό προγραμματισμό και με την επαναφορά του προτύπου δημιουργίας «πυρηνικής» οικογένειας ενωρίς, παράλληλα με την υλοποίηση των επαγγελματικών προσδοκιών, με την κατάκτηση της επιστημονικής καταξίωσης και αναγνώρισης, με τις δυσκολίες της ζωής, οικονομικές και κοινωνικές, και με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ελεύθερου ανθρώπου που τον διαμορφώνουν ως ξεχωριστό μαχητή στην κοινωνία μας, όχι όμως μόνο του και απογοητευμένο φυγά για τις επιλογές του, ειδικά όταν είναι πια πολύ αργά.
Θα γίνει, επίσης, παρουσίαση των στρατηγικών που πρέπει να διαμορφωθούν τόσο σε ιατρικό, όσο και σε οικονομικό, πολιτικό, αλλά και κοινωνικό επίπεδο, ώστε όλοι από κοινού να υποστηρίξουμε την προαγωγή της γνώσης στα θέματα της γονιμότητας, ο καθένας με την δυναμική του και την ιδιαίτερη θέση του στην κοινωνία, σε όλα τα επίπεδα και κοινωνικά στρώματα, ακούγοντας επιστήμονες και πανεπιστημιακούς δασκάλους από το νομικό, δημοσιογραφικό και πολιτειακό σύστημα της χώρας μας, αλλά κι εκπροσώπους της Εκκλησίας μας, πεφωτισμένους Ιεράρχες.
Η Πολιτεία και οι φορείς της θα μεταλαμπαδεύσουν το μήνυμα προς όλους ότι η τεκνοποίηση και η δημιουργία οικογένειας είναι η χαρά της ζωής, η αντιρρόπηση της υπογεννητικότητας, η δημοσιονομική εξασφάλιση ενός κράτους προοπτικής που δεν φθίνει αλλά ακμάζει που δεν “γερνάει” αλλά σφύζει από δημιουργία και ανάπτυξη.
Και το πιο τραγικό όλων:
Ενός κράτους που πρέπει να μην επικεντρώνεται στα άκρα, στην περίθαλψη των παιδιών και των ηλικιωμένων, αλλά να εστιάζει στον κεντρικό πυλώνα, που είναι τα ζευγάρια της αναπαραγωγικής ηλικίας γιατί έτσι μόνο θα εξασφαλίσει και τα παιδιά και τους γηραιότερους, ενώ παράλληλα θα εμπνεύσει ασφάλεια και σιγουριά στην παραγωγική τάξη των πολιτών, διατρανώνοντας την ασπίδα της οικογένειας στην «εστία» της, στη χώρα της, στην κληρονομιά της και στην ιστορία της.
Ξανά: “Ενός κράτους που πρέπει να μην επικεντρώνεται στα άκρα, στην περίθαλψη των παιδιών και των ηλικιωμένων“!
Ένα Κράτος, Καιάδας!
Αντιδράσεις όμως προκαλεί το διαφημιστικό τρέιλερ της εκδήλωσης στο οποίο μια γυναίκα καλείται ουσιαστικά να απολογηθεί στον εαυτό της και στην κοινωνία για το γεγονός ότι ασχολήθηκε με την εκπαίδευσή της και την καριέρα της αντί να κάνει παιδιά.
Οπως γράφει η δημοσιογράφος Φωτεινή Λαμπρίδη, “το ανατριχιαστικό σποτ της Πρωτοβουλίας για το Δημογραφικό «ΜΠΡΟΣΤΑ για την οικογένεια» ενόψει του 1ο Πανελλήνιου Συνέδριου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές, που θα γίνει 2-4 Ιουλίου 2021 στα Ιωάννινα, είναι δηλωτικό του τι περιμένει τις γυναίκες αυτής της χώρας, αν δεν αντιδράσουν άμεσα. Πιο ανατριχιαστικό δε και από το ίδιο το συνέδριο, στο οποίο έχουν προσκληθεί να μιλήσουν μεταξύ άλλων, πλήθος μητροπολιτών και αρχιεπισκόπων, είναι η υπογραφή της ίδιας της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακκελαροπούλου, υπό την αιγίδα της οποίας τελεί το συνέδριο.
Έχει μάλιστα την υποστήριξη της ΓΓ Ισότητας Φύλων και Οικογενειακής Πολιτικής, Υπουργείων, Περιφερειών και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Διοργανώνεται από Ιατρικές σχολές -και κέντρα για εξωσωματικές γονιμοποιήσεις, που έχουν κάθε συμφέρον να διοργανώσουν ένα τέτοιου είδους συνέδριο. Χορηγός επικοινωνίας: Η δημόσια ραδιοτηλεόραση”.
(Upd: Αργά το βράδυ του Σαββάτου 12/6, το άθλιο σποτ “εξαφανίστηκε”)
Μπροστά από μία «εφιαλτική» τούρτα στέκεται η γυναίκα του σποτ, η οποία ακούει την φωνή της αλήθειας να λέει:
«Και ξαφνικά, έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά. Κι έτσι απλά, αρχίζει ο απολογισμός. Όχι γι’αυτά που έκανες, αλλά γι’αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει. «Άντε τι κάθεσαι; Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα;» Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Έπιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις, ότι αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα»
«Τι έχω κάνει λάθος;» ρωτάει τρομαγμένη η πρωταγωνίστρια; «Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά δεν γνώριζες» απαντά η φωνή.
Μετά το επαίσχυντο νόμο για την συνεπιμέλεια, ένα συνέδριο για τη “γονιμότητα” και μάλιστα υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας (η οποία δεν πήρε θέση για την συνεπιμέλεια!) και με κυβερνητικές συμμετοχές και στήριξη.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο!
Η επιστροφή της Βιοπολιτικής
Πάμε πάλι όμως στην Ανατολική Ευρώπη και σε όσα έγραφε το 2019 ο Γιώργος Στάμκος στο TVXS:
Η Ουγγαρία δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση. Η πολωνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί επίσης γενναιόδωρα φορολογικά και συνταξιοδοτικά οφέλη για να αυξήσει τα ποσοστά γεννήσεων, ενώ έφτασε στο σημείο να απαγορεύσει δια νόμου τις αμβλώσεις -κάτι που στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. θεωρείται αδιανόητο διότι θίγει τον αξιακό της πυρήνα, εκείνο του αυτεξούσιου του σώματός μας.
Παρατηρείται δηλαδή, για μια ακόμη φορά, η αναχρονιστική εργαλειακή χρήση από το κράτος του σώματος των γυναικών ως μηχανισμό παραγωγής νέων “μελών του έθνους” ώστε, όχι μόνο να υπάρχει βιολογική συνέχεια, αλλά και υπερίσχυση έναντι των άλλων, γειτονικών σε πρώτη φάση, εθνών. Είναι η επιστροφή της Βιοπολιτικής στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Πολωνία έχει αυξήσει όλες τις οικογενειακές παροχές που καταβάλλονται μετά τη γέννηση κάθε παιδιού, ανεξάρτητα από το επίπεδο εισοδήματος της οικογένειας. Στην Ουγγαρία, οι οικογένειες υποστηρίζονται μέσω φτηνών δανείων και μέσω φορολογικών εκπτώσεων, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να εργαστείτε για να είστε επιλέξιμοι. Για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη, λοιπόν, οι γονείς πρέπει να έχουν αξιοπρεπείς μισθούς. Οι φτωχότερες οικογένειες – συχνά περιλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν στη μειονότητα των Ρομά – αποκλείονται αυτόματα, υποστηρίζει ο Katalin Kevehazi.
Επιδοτήσεις για “παραγωγή παιδιών”
Η εθνολαϊκιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα δαπανά ένα γενναιόδωρο 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στην οικογενειακή βοήθεια. Το ποσοστό αυτό συμβαδίζει με τους δείκτες δαπανών από πλούσιες Σκανδιναβικές χώρες όπως η Σουηδία και η Δανία. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που θεσπίστηκαν τον Ιούλιο του 2019, τα παντρεμένα ζευγάρια -και όχι οι μονογονεϊκές οικογένειες- μπορούν να πάρουν μέχρι και 10 εκατομμύρια φιορίνια Ουγγαρίας (δηλαδή 30.000 Ευρώ) σε δωρεάν χρήματα με την προϋπόθεση να “παράγουν” τρία παιδιά μέσα σε 10 χρόνια. Στο μεταξύ, εργαζόμενες μητέρες με τέσσερα παιδιά απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και οι οικογένειες μπορούν ακόμη να λάβουν βοήθεια για την αγορά νέου μεγάλου αυτοκινήτου. Περίπου 14.000 νέες οικογένειες υπέβαλαν αίτηση στην Ουγγαρία για κάποιο είδος οικογενειακής στήριξης τον πρώτο μήνα, δήλωσε ο υπουργός Katalin Novak σε συνέντευξύ του στη φιλοκυβερνητική Magyar Hirlap.
Οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν ότι αρκετοί άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα αν εκμεταλλευτούν το νέο σχέδιο οικογενειακών παροχών αλλά δεν μπορούν να διαβάσουν τα “ψιλά γράμματα” της σύμβασης. Εάν δεν “παράγετε” τα τρία παιδιά σε 10 χρόνια για οποιονδήποτε λόγο, τότε θα πρέπει να επιστρέψετε ολόκληρο το ποσό στο κράτος συν τους τόκους!