Τα αρχικά FFM («’Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Μακεδονίας») φέρουν οι φανέλες των ποδοσφαιριστών της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO 2020 με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μπουγιάρ Οσμάνι, να ισχυρίζεται πως η ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν υποχρεούται να προσαρμοστεί στη Συμφωνία των Πρεσπών για τη νέα ονομασία, καθώς δεν επιχορηγείται από το κράτος.
«Η ‘Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Μακεδονίας (FFM)’ είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι εγγεγραμμένος στο Γενικό Μητρώο ως ένωση και ως εκ τούτου δεν χρηματοδοτείται από το κράτος. Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται σε ιδρύματα που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση. Από τη στιγμή που η FFM δεν λαμβάνει χρήματα από το κράτος, δεν έχει υποχρέωση να προσαρμοστεί στη Συμφωνία των Πρεσπών» δήλωσε ο Μπουγιάρ Οσμάνι, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στα Σκόπια.
«Οι κωδικοί των εμπορικών σημάτων βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι οι εξής: κωδικοί MK και MKD. Κάποιοι ρωτούν γιατί δεν χρησιμοποιείται ο κωδικός NMΚ [North Macedonia], αλλά αυτός ο κωδικός ορίζεται μόνο για τις πινακίδες των αυτοκινήτων, σύμφωνα με τη Συμφωνία Πρεσπών» προσέθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Σκόπια, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για τις εντάσεις της Ελλάδας σχετικά με τα αρχικά FFM στις φανέλες των ποδοσφαιριστών της χώρας στο EURO 2020.
Ο Οσμάνι διαστρεβλώνει, προφανώς, την Συμφωνία των Πρεσπών όχι επειδή δεν την γνωρίζει αλλά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ τελεί υπό την πίεση του εθνικιστικού VMRO επειδή, όπως ισχυρίζεται το τελευταίο, δεν δίνει στη δημοσιότητα το έγγραφο βάσει του οποίου διαπραγματεύεται με τη Βουλγαρία για την επίλυση των ιστορικών και γλωσσικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.
Ο ηγέτης αυτού του κόμματος Χριστιάν Μίτσκοσκι ανέφερε ότι υποστηρικτές του θα αποκλείσουν -όπως και έγινε- κεντρικούς δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ο Μίτσκοσκι ισχυρίστηκε ότι διαθέτει πληροφορίες από » διπλωματικές πηγές» πως ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ και ο εκπρόσωπος της Βόρειας Μακεδονίας στις διαπραγματεύσεις με την Βουλγαρία, Βλάντο Μπούτσκοφσκι διαπραγματεύονται με τη Σόφια ζητήματα που άπτονται της «μακεδονικής εθνικής ταυτότητας, γλώσσας και πολιτισμού» και πως φέρονται διατεθειμένοι να υποκύψουν στους βουλγαρικούς όρους.
Από τη μεριά του, ο Ζόραν Ζάεφ επανέλαβε και σήμερα ότι τα ζητήματα της εθνικής ταυτότητας και γλώσσας της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτα και δεν μπορούν να αποτελέσουν μέρος των συνομιλιών με τη Βουλγαρία, που σκοπό έχουν να άρει η Σόφια το «βέτο» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία.
Η ελληνική πλευρά δικαίως αντέδρασε για τις εμφανίσεις της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, έχει, δε, μεγάλο ενδιαφέρον πως τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όσο και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης επικαλούνται το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παραδέχονται, δηλαδή, εμμέσως αλλά σαφώς, πως η συμφωνία αυτή καθ’ αυτή προστατεύει τις ελληνικές θέσεις! Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως εάν δεν υπήρχε η συμφωνία, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της γείτονος θα μπορούσε να εμφανίζεται ως “Μακεδονία” σκέτο, όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν-όταν, μάλιστα, ελληνικά κανάλια αναγκάζονταν να τροποποιούν τους τίτλους που μετέδιδαν οι διοργανωτές.
Ωστόσο, προκύπτει και ένα άλλο σημαντικό θέμα: παρακολουθεί (monitoring) επαρκώς η Ελλάδα την τήρηση της συμφωνίας από την Βόρεια Μακεδονία, ή, μήπως, την τηρεί και την “τιμά” αλλά την έχει εγκαταλείψει για να μην αναμοχλεύει εσωτερικά πολιτικά πάθη;
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και “αρχιτέκτονας” της συμφωνίας Νίκος Κοτζιάς επισημαίνει κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του:
Συστήνω σε όλους τους αρμόδιους στην Βόρεια Μακεδονία να διαβάσουν με προσοχή και να τηρήσουν με ακρίβεια την παράγραφο [3.ζ.] του Πρώτου άρθρου της Συμφωνίας των Πρεσπών [1.3.ζ.]. Σε αυτή με σαφήνεια συμφωνήθηκε ότι το όνομα Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωτικό για κάθε θεσμό της φίλης χώρας, αν συντρέχει σειρά λόγων ένας εκ των οποίων είναι όταν αυτός «έχει σχέση με το Κράτος και τις δημόσιες οντότητες».
Γνωρίζουμε ότι οι Ομοσπονδίες Ποδοσφαίρου είναι ανεξάρτητες ενώσεις. Αλλά αυτές λειτουργούν στη βάση των εθνικών νόμων λειτουργίας του αθλητισμού σε κάθε χώρα. Μπορεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2020, να εκπροσωπεί μια ποδοσφαιρική ομάδα την Ομοσπονδία της, αλλά αυτή η Ομοσπονδία δεν είναι άνευ πατρίδας, δεν λειτουργεί εκτός τόπου και χρόνου. Είναι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία σε ένα συγκεκριμένο κράτος και συνδέεται με αυτό. Όχι σχέση υποταγής ασφαλώς, αλλά σίγουρα σχέση. Κατά συνέπεια η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βόρειας Μακεδονίας συνδέεται και έχει σχέση με το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας και όχι με ένα τρίτο. Ούτε είναι Ομοσπονδία ενός χώρου χωρίς κράτος. Εξάλλου, χωρίς το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ακόμα, η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας δεν είναι ούτε μια εμπορική επιχείρηση με εμπορικό σήμα ως υποστηρίζουν ορισμένοι. Αντίθετα, από αυτή τη σκοπιά εμπίπτει στις διατάξεις για υποχρεωτική «αναγραφή της χώρας προέλευσης» καθότι μάλιστα αγωνίζεται σε «επίσημο πλαίσιο» (με την έννοια του άρθρου [1.7.]).
Ας σταματήσουν, κάποιοι στη Βόρεια Μακεδονία τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και του φιλειρηνικού πνεύματός της.
Η ΟΥΕΦΑ η οποία αποδέχεται ως μέλη της μόνο Ομοσπονδίες από αναγνωρισμένα κράτη, δεν μπορεί να αποδέχεται Ομοσπονδία ανύπαρκτου κράτους (όπως είναι το «Μακεδονίας»). Το κράτος που πραγματικά υπάρχει είναι «Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να συνδράμει στην ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής και να μην επιτρέπει να προστίθενται προβλήματα μέσω του ποδοσφαίρου.
Τέλος, η Κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να στείλει, επιτέλους, μόνιμη ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων και νομικών στην Ελληνική Πρεσβεία στα Σκόπια προκειμένου να παρακολουθεί και να ελέγχει την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και να σταματήσει να εγκλωβίζει τη χώρα στα μικροπολιτικά παιχνίδια στο εσωτερικό της ΝΔ.
Γιατί δεν έχουμε στείλει ακόμα μόνιμη ομάδα εμπειρογνωμόνων στα Σκόπια; Είναι ένα εύλογο ερώτημα προς τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών.
Και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος τονίζει στο ίδιο πνεύμα:
Είναι προφανές πως ενώ η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει όλα εκείνα τα βασικά θέματα που κατοχυρώνουν ελληνικές θέσεις, η παρακολούθησή της εκ μέρους μας είναι πλημμελής. Ενώ την “τιμούμε”, την φοβόμαστε, όπως ίσως φοβούνται κάποιοι να ψηφίσουν τα μνημόνια συνεργασίας στην Βουλή, δίνοντας λαβές ότι δεν υλοποιούμε τις δικές μας δεσμεύσεις. Το “διάταγμα Μπάϊντεν” ήρθε προς αφύπνιση…