Οι εργαστηριακοί έλεγχοι επιβεβαίωσαν τις εικασίες που ήθελαν το άτομο, που είχε πέσει θύμα τροχαίου με εγκατάλειψη στις 9 Απριλίου και είχε ενταφιαστεί ως αγνώστου ταυτότητας, να είναι η Δήμητρα της Λέσβου η κατά κόσμον Δημήτρη Καλογιάννη.
Ωστόσο, ο πρόεδρος και Διοικητής της Υπηρεσίας Silver Alert, Γεράσιμος Κουρούκλης εξέφρασε την διαφωνία του με την διαδικασία που ακολουθήθηκε, η οποία και ταλαιπώρησε την οικογένεια, θεωρώντας ότι η εξέταση DNA, θα ήταν πιο ακριβής και ασφαλής για την ταυτοποίηση παρά από τα δαχτυλικά αποτυπώματα όπου στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσε να ήταν και αλλοιωμένα.
«Η αστυνομία επέμενε ότι τα δαχτυλικά αποτυπώματα ταυτοποιούν τον Δημήτρη Καλογιάννη με το θύμα της σορού της 9ης Απριλίου. Η οικογένεια, το δέχτηκε αυτό το αποτέλεσμα γιατί είναι κουρασμένη. Εγώ προσωπικά διαφωνώ και πιστεύω ότι η εξέταση DNA, θα ήταν το πιο ασφαλές μέσο για να ταυτοποιηθεί», δήλωσε σε αθηναϊκά Μέσα.
Η 65χρονη Δήμητρα της Λέσβου, είχε εξαφανιστεί από τις 6 Απριλίου, με συγγενείς και να την ψάχνουν αγωνιωδώς χωρίς όμως να καταφέρουν να εντοπίσουν κάτι.
Το θύμα είχε βρεθεί στις 9 Απριλίου, κρατήθηκε στο ψυγείο μέχρι τις 18 Μαΐου όπου και στάλθηκε στην ιατροδικαστική, η οποία είδε ότι υπάρχει κακή σήψη λόγω κακής συντήρησης του ψυγείου και δεν μπορούσε να προχωρήσει σε ταφή. Στη συνέχεια συνεννοήθηκε με το νοσοκομείο οπότε παραλήφθηκε για ταφή.
«Όλα αυτά χωρίς να ενημερώσουν κανέναν κι ο άτυχος Δημήτρης Καλογιάννης ενταφιάστηκε σαν άτομο αγνώστων στοιχείων. Και όλο αυτό από ένα τεράστιο λάθος, λάθος διαχείρισης του νοσοκομείου και άλλων φορέων γιατί κανείς δεν ενημέρωσε την υπηρεσία silver alert όπου θα διασταυρώναμε εξαρχής το θύμα και ο άνθρωπος θα είχε ταφεί με όλες τις τιμές που αρμόζουν σε έναν νεκρό», λέει ο Γεράσιμος Κουρούκλης.
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Ιουνίου στάλθηκαν φωτογραφίες του ατόμου, που είχε χάσει τη ζωή του σε τροχαίο στις 9 Απριλίου από τις αστυνομικές αρχές της Καλλιθέας στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλονής. Εκεί κλήθηκε ο αδερφός, ο οποίος και είδε το οπτικό υλικό και υποστήριξε ότι πρόκειται για τον αδερφό του.
Ευθύνες της ΓΑΔΑ
Παρόλο που η εξαφάνιση της Δημήτρη δηλώθηκε και από το Δρομοκαΐτειο και από την οικογένεια, η ΓΑΔΑ αρνήθηκε να δώσει το «πράσινο φως», ώστε να μπορέσει να βγει silver alert, αφού την χαρακτήριζε δραπέτη.
Με παρέμβαση της εισαγγελίας και των κοινωνικών υπηρεσιών, η ανακοίνωση βγήκε ενάμιση μήνα μετά το θάνατό της. Έως τότε, το πτώμα είχε καταγραφεί ως «αγνώστων στοιχείων».
Μόλις άνοιξε η υπόθεση της εξαφάνισης κι επομένως άνοιξαν και τα ψυγεία των «αγνώστων στοιχείων» νεκρών, η σορός που μεταφέρθηκε στον ιατροδικαστή στις 18/05 ταυτοποιήθηκε ως η Δημήτρη, ενώ η πληροφορία πως βρέθηκε η σορός της, ανακοινώθηκε στις 31/05, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της εξαφάνισης και αργότερα από την ημερομηνία που παραδόθηκε η σορός στον ιατροδικαστή.
Τόσο η ΓΑΔΑ, όσο και το εγκληματολογικό όλο αυτό το διάστημα δεν απαντούσαν σε απολύτως κανένα ερώτημα των κοινωνικών υπηρεσιών.[ΠΗΓΗ]