Προσδοκία Μητσοτάκη για ολοκλήρωση της οριοθέτησης με την Αίγυπτο, απόντος του Δένδια
Με αναφορές στην ολοκλήρωση της οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Τουρκία, το Παλαιστινιακό και το Δένδια απευθύνθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των δυο ηγετών.
Η τρίτη επίσκεψη στην Αίγυπτο του Έλληνα Πρωθυπουργού, έρχεται σε μια περίοδο ανακατατάξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με κυρίαρχα θέματα την αλλαγή στην ηγεσία του Ισραήλ μετά από 12 χρόνια, την αναθεώρηση στρατηγικής της Τουρκίας σε ότι αφορά την Αίγυπτο αλλά και τον επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή.
Τρία πολύ σημαντικά σημεία αναφοράς που μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες και τα δεδομένα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, με απρόβλεπτες συνέπειες στα ήδη από το παρελθόν δομημένα σχήματα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου.
Η επίσκεψη σύμφωνα με τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έγινε πρώτιστα για την διερεύνηση της «ηλεκτρικής σύνδεσης μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, μέσω ενός υποβρυχίου καλωδίου μεγάλης δυναμικότητας που θα μεταφέρει στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές».
Για τον λόγο αυτό ήταν μαζί και ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ενώ απουσίαζε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, παρότι από Αιγυπτιακής πλευράς συμμετείχε ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry.
Εντύπωση επίσης προκαλεί και η σύνθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας που συνόδευσε τον Πρωθυπουργό. Σ’ αυτή συμμετείχαν η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο Νίκος Γαριλίδης.
Σίγουρα Κοντολέων, Ντόκος και Σουρανή δεν έχουν στις αρμοδιότητες τους τα ενεργειακά θέματα, αλλά ούτε της εξωτερικής πολιτικής καθώς αυτά τα χειρίζεται ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Τι συνέβη και επέλεξε την συγκεκριμένη χρονική περίοδο να μην συνοδεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον ΥΠΕΞ του; Είχε μήπως σχέση με το τι συζήτησε με τον Τούρκο Πρόεδρο στις Βρυξέλλες;
Τι σηματοδοτεί η αποστροφή Μητσοτάκη στις κοινές δηλώσεις με τον El-Sisi για την μερική οριοθέτηση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου της ΑΟΖ, πως «προσδοκώ ότι σύντομα θα βρει τη συνέχειά της, και με την επέκτασή της στο υπόλοιπο εύρος των νερών που μας ενώνουν». Τι εννοεί ο Πρωθυπουργός; Θα έχουμε πλήρη οριοθέτηση συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου ή θα υιοθετηθεί μια προσέγγιση που θα περιλαμβάνει και τις αξιώσεις της Άγκυρας που εν μέρη ασπάζεται και το Κάιρο, το οποίο δεν θέλει να εμπλακεί στη διμερή διαφορά Ελλάδας Τουρκίας; Μήπως γι’ αυτό και η απουσία Δένδια από το ταξίδι στην Αίγυπτο;
Τα ερωτηματικά είναι πολλά και σίγουρα προκαλούν ανησυχία.