Το ότι οι σχέσεις μεταξύ Μαξίμου και Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται λίγο πριν την υπογραφή του διαζυγίου, δεν είναι κρυφό. Ιδιαίτερα μετά την απουσία του Νίκου Δένδια από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Erdogan στις Βρυξέλλες γράφτηκαν τα μύρια όσα για τις σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εξωτερικών.
Με ιδιαίτερα ισχυρά επικοινωνιακά επιτελεία και πρόσβαση στα συστημικά μέσα ενημέρωσης Μητσοτάκης και Δένδιας πραγματοποιούν ένα μπρα ντε φέρ με αβέβαιο μέχρι στιγμής αποτέλεσμα και για τους δυο.
Η μόνη χαμένη στην όλη υπόθεση μοιάζει να είναι η Ελλάδα, τόσο στη διεθνή της εικόνα και τις σχέσεις της όσο και σε διπλωματικό κεφάλαιο.
Που ακούστηκε Πρωθυπουργός να ταξιδεύει για επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό και να μην συμμετέχει ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός των Εξωτερικών; Και μάλιστα σε μια χώρα που όχι μόνο είναι σημαντική για την Ελλάδα αλλά καθορίζει και το μέλλον της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδεύει για το Κάιρο όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi, στο Προεδρικό Μέγαρο Al-Ittihadiya στις 12:00, τον Πρωθυπουργό, Mostafa Madbouly, στο πρωθυπουργικό μέγαρο στις 15:00 ενώ στις 16:10 θα επισκεφτεί την κατοικία του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια όπου θα συναντηθεί με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
Στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Εθνικό Μουσείο Αλεξανδρείας, τη Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας και το Ελληνικό Τετράγωνο Αλεξανδρείας όπου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, τα Ελληνικά Σχολεία και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.
Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού μοιάζει βαρύ και σημαντικό, όσον αφορά τις συναντήσεις που θα έχει με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου, τα υπόλοιπα είναι ανέμελες επισκέψεις. Όμως ο Υπουργός Εξωτερικών τη Δευτέρα θα είναι στο Λουξεμβούργο όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων με τα καυτά θέματα στην ατζέντα να είναι η Λευκορωσία, το Ιράκ και η Λατινική Αμερική. Ούτε καν η Τουρκία δεν θα είναι στη ατζέντα καθώς θα βρίσκεται στην ατζέντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Ιουνίου και πάλι στο Λουξεμβούργο και θα συμμετάσχει ο Βαρβιτσιώτης. Ένα συμβούλιο που θα προετοιμάσει την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Ιουνίου όπου περιλαμβάνονται και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η επιλογή της ημερομηνίας για την επίσκεψη στο Κάιρο του Πρωθυπουργού, καθώς διαμορφώνεται από τις δυο κυβερνήσεις ενώ το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υπάρχει στο καλεντάρι από τον Γενάρη, άρα ήταν γνωστό.
Για ποιο λόγο γίνεται η επίσκεψη απόντος του Υπουργού Εξωτερικών, όταν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δυο χωρών, ενώ ομαλοποιούνται οι σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας και η νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ ανακατεύει τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο; Γιατί μένει εκτός ο Υπουργός που έχει γνώση της συνολικής κατάστασης και έχει διαμορφώσει, λογικά, διαύλους επικοινωνίας με τον Αιγύπτιο ομόλογο του;
Αν η κόντρα μεταξύ Μαξίμου-ΥΠΕΞ, αγγίζει και επηρεάζει τις διεθνείς σχέσεις και το μέλλον της Ελλάδας τότε τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα με απρόβλεπτες συνέπειες.