“Να κρίνουν αν οι τηλεοπτικές εκπομπές “Αλ Τσαντίρι Νιουζ” και “Ελληνοφρένεια” σέβονται τα άτομα με αναπηρία και τις γυναίκες, αντίστοιχα, καλούνται τα μέλη του ΕΣΡ την επόμενη Δευτέρα 5 Ιουλίου. Το Συμβούλιο πιστό στην πολιτική των υποθέσεων του παρελθόντος, αντί για την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων στη ραδιοτηλεόραση, θα συζητήσει αν οι εκπομπές που έχουν δείξει έμπρακτα το σεβασμό τους στον συνάνθρωπο, αν έχουν κάνει “δυσμενείς διακρίσεις” , ή έχουν προκαλέσει “μίσος” σε άτομα με αναπηρία στην περίπτωση της εκπομπής του Λ.Λάζόπουλου ή αν έχει η “Ελληνοφρένεια αντιμετωπίσει αρνητικά τις γυναίκες!”.
Η επισήμανση γίνεται από το έγκυρο σάϊτ typologies.gr και εύστοχα αναδεικνύει πως το ΕΣΡ “παραμένει πιστό στην πολιτική των υποθέσεων του παρελθόντος, αντί για την αντιμετώπιση σημερινών προβλημάτων στην ραδιοτηλεόραση”. Κι αν η “ομοιοχρωμία” της ενημέρωσης στο μιντιακό τοπίο δεν προβληματίζει την…Ανεξάρτητη Αρχή για λόγους που αφορούν άλλου είδους προσεγγίσεις, απορεί κανείς για το γεγονός πως μένει πρακτικά αδιάφορη στην παρέμβαση του δικηγόρου της οικογένειας της δολοφονηθείσας Καρολάϊν να πάψουν τα κανάλια να στήνουν “σώου” για ένα πλάνο της μικρής Λυδίας.
Ο δικηγόρος Θανάσης Χαρμάνης απηύθυνε εκκλήσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς που συνωστίζονται κάτω από το μπλακόνι της κατοικίας στην Αλόννησο. Δεν εισακούστηκε. Ελάχιστα κανάλια έδειξαν ευαισθησία. Και ο δικηγόρος αναγκάστηκε να απειλήσει με ασφαλιστικά μέτρα.
“Τα μέλη της οικογένειας είναι κλεισμένα μέσα στο σπίτι καθώς απ’ έξω έχουν κατασκηνώσει οι τηλοπτικές κάμερες περιμένοντας για ένα πλάνο της μικρής.
«Δεν μπορούν να πάνε μια βόλτα μέχρι την πλατεία, να βγουν με το καροτσάκι» ανέφερε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρέδης στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου μεταφέροντας το αίτημα της οικογένειας. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιούν και νομικά μέσα αν κάτι τέτοιο δεν γίνει σεβαστό.
Ο δικηγόρος επανήλθε: «Η γιαγιά της Καρολάιν δεν μπορεί καν να βγάλει το μωρό μια βόλτα στη βεράντα, δεν μπορεί καν να πάει τη Λυδία μια βόλτα με το καρότσι έξω. Αυτό που συμβαίνει είναι ανθρωποφαγία».
Το ΕΣΡ έχει συγκροτηθεί συναινετικά με διακομματική σύνθεση. Διαθέτει στις τάξεις του δύο εξέχοντες πρώην δικαστές, καθηγητές πανεπιστημίου, δημοσιογράφους. Δυστυχώς δεν είναι πια εκεί ο Ροδόλφος Μορώνης- η απουσία του είναι εμφανής. Απορεί κανείς: γιατί στέκει βουβό και αμέτοχο σε μια τέτοια περίπτωση ωμής και ακραίας καταπάτησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και επιτρέπει να παραβιάζεται η ιδιωτικότητα αλλά και η ίδια η εισαγγελική απόφαση που έδωσε την επιμέλεια της μικρής Λυδίας στην οικογένεια της Καρολάϊν ακριβώς επειδή έκρινε -και σωστά- πως το περιβάλλον της Αλοννήσου είναι συμβατό με την ανάγκη να μεγαλώσει το παιδί μακριά από την δημοσιότητα της ειδεχθούς γυναικοκτονίας;
Πως αντιλαμβάνονται, τελικά, τον ρόλο τους ο (πρόεδρος) πρώην δικαστής Αθανάσιος Κουτρουμάνος, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, η Πόπη Διαμαντάκου, ο Σωκράτης Τσιχλιάς, ο Βασίλης Καραποστόλης, ο Γιώργος Πλειός, ο (εμβληματικός παλαιός πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ) Νίκος Κιάος, η Ευαγγελία Μήτρου, ο Γιώργος Σαρειδάκης; Και μαζί τους και τα κόμματα που τους πρότειναν, και η Βουλή που τους επέλεξε και τους διόρισε.
Εξαντλείται η ευαισθησία τους στην Ελληνοφρένεια και τον Λαζόπουλο για προ ετών υποθέσεις που φαντάζουν αστείες μπροστά στο μνημείο καταπάτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας της Αλοννήσου;