Ο πρώτος μήνας του πάντα καθοριστικού καλοκαιριού για την εθνική μας οικονομία έχει περάσει Ιούλιος – Αύγουστος που είναι ακόμα πιο έντονοι τουριστικοί μήνες βρίσκονται μπροστά μας, αλλά αλήθεια πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα να περάσει ένα υγειονομικά επιτυχημένο πανδημικό καλοκαίρι.
Μετά το καλοκαίρι του 2020 που παρά τις κυβερνητικές… φιέστες στη Σαντορίνη και την υποτιθέμενη επιτυχία στην αντιμετώπιση της θερινής πορείας της πανδημίας όπου μας έφερε γρήγορα το φθινόπωρο το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, κανονικά η χώρα μας και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έπρεπε να προετοιμαστούν ακόμα καλύτερα για το φετινό καλοκαίρι.
Μην ξεχνάμε ότι για μία χώρα σαν τη δική μας και παρά την παρουσία της πανδημίας δεν γίνεται οικονομικά να αντέξει χωρίς καλό τουρισμό για δύο σερί χρονιές, αλλά αυτό προϋποθέτει με τις υπάρχουσες συνθήκες στοχευμένα μέτρα, σχέδιο και παρακίνηση του εσωτερικού τουρισμού.
Η αλήθεια είναι πως το δεύτερο πανδημικό καλοκαίρι δεν έχει ξεκινήσει ιδανικά λόγω όσων έχουν συμβεί με τουρίστες από Αγγλία, Ρωσία και άλλες χώρες και αυτό έχει κοστίσει στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Το θέμα όμως είναι αλλού, το κατά πόσο η τακτική και τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αποφυγή νέας διασποράς του θανατηφόρου ιού θα εφαρμοστεί και θα είναι επιτυχημένη. Μπορεί το τρίτο κύμα να βρίσκεται στο τελευταίο του στάδιο στην Ελλάδα, αλλά δεν θέλει πολύ να δούμε μία “έκρηξη” κρουσμάτων και διασωληνωμένων αν δεν προσέξουμε σε συνδυασμό με την χαμηλή πορεία των εμβολιασμών σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Βέβαια για να καταλάβει κάποιος τα μέτρα που εφαρμόζει η Κυβέρνηση για τους ντόπιους τουρίστες πρέπει να τα έχει βιώσει ο ίδιος. Ο υπογράφον γύρισε πριν λίγα 24ώρα από ένα σύντομο ταξίδι στις όμορφες Σπέτσες και πραγματικά έχει ανησυχήσει για το πως θα αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα είτε από εσωτερική διασπορά είτε από μετάδοση του ιού από τους τουρίστες.
Αρχικά σκεφτείτε και κάποιοι που ήδη πήγατε σε νησί με πλοίο το γνωρίζετε, πως για να πας σε νησί αν δεν είσαι εμβολιασμένος πρέπει να έχεις κάνει τεστ κορωνοϊού (όποιας μορφής θες) το οποίο θα το δηλώσεις σε μία πλατφόρμα χωρίς περαιτέρω κρατικό έλεγχο. Δηλαδή μπορεί ο καθένας να δηλώσει ότι έκανε αρνητικό τεστ και στη συνέχεια να ταξιδέψει χωρίς να ελεγχθεί αν λέει αλήθεια.
Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο φάουλ της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Τουρισμού γιατί δυστυχώς γύρω μας υπάρχουν και ασυνείδητοι πολίτες που δεν πιστεύουν ή δεν φοβούνται τον κορωνοϊό και επομένως δεν μπορεί να ελεγχθεί η πραγματικότητα της δήλωσης του κάθε μη εμβολιασμένου πολίτη.
Αυτό το φάουλ και στρεβλό μέτρο ουσιαστικά φέρνει τους πολίτες της Ελλάδας στο να κάνουν διακοπές έχοντας οι ίδιοι την ευθύνη του εαυτού τους και να μην ελέγχονται από το κράτος σε μία τόσο κρίσιμη περίοδος άρα… ατομική ευθύνη και “Άγιος ο Θεός”.
Φυσικά δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα, αλλά οι αποστάσεις που πλέον δεν τηρούνται σχεδόν πουθενά σε όλα τα νησιά, οι μάσκες οι οποίες έπειτα από Κυβερνητικές εντολές σε εξωτερικούς χώρους καταργήθηκαν αλλά μόνο όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός κάτι που φυσικά δεν ελέγχεται από κανέναν κρατικό φορέα και ίσως αποτελέσει ένα μεγάλο θέμα όσο πιο βαθιά μπαίνουμε στο καλοκαίρι.
Συνολικά με την Κυβέρνηση να διατυμπανίζει ότι χρειαζόμαστε έσοδα αυτό το καλοκαίρι και μην παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα απέναντι στον ιό και σε συνδυασμό με την τεράστια έλλειψη ελέγχων σε όλη τη χώρα μόνο και μόνο για να εξελιχθεί σε πιο εύκολη συνθήκη η κατανάλωση και η μετάβαση των πολιτών σε νησιά μας βάζει εμάς τους ίδιους αντιμέτωπους με την πραγματικότητα.
Η οποία είναι ότι πρέπει να προσέξουμε από μόνοι μας, να τηρήσουμε τα μέτρα για εμάς και τους γύρω μας γνωρίζοντας πως κανείς δεν θα μας ελέγξει και σίγουρα να περιορίσουμε εμείς με τις πράξεις μας την νέα διασπορά του κορωνοϊού.
Επομένως για δεύτερο σερί καλοκαίρι ας μπει η ατομική μας ευθύνη πάνω από τη διασκέδαση ακόμα και αν έχουμε εμβολιαστεί πλήρως, αφού από το κράτος δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά πράγματα και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2022 να είναι ίδιο με την προ κορωνοϊού εποχή…